Δημοκρατία του Λουγκάνσκ: Ζητούν δημοψήφισμα για την άμεση ένταξη στη Ρωσία
Το Δημοτικό Επιμελητήριο του Λουγκάνσκ ζήτησε την άμεση διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την «ένωση» με τη Ρωσία.
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, τόσο στο στρατιωτικό πεδίο, όσο και στο διπλωματικό.
Η τελευταία εξέλιξη φαίνεται πως έρχεται από την πλευρά των φιλορώσων που βρίσκονται στην περιοχή του Ντονμπάς και συγκεκριμένα τη δημοκρατία του Λουγκάνσκ που έχει κηρύξει μονομερώς ανεξαρτησία από την Ουκρανία το 2014, μετά τις πολεμικές συγκρούσεις στην Κριμαία.
Πλέον, η δημοκρατία του Λουγκάνσκ που -όπως και η αντίστοιχη του Ντονέτσκ- έχει αναγνωριστεί μόνο από ένα κράτος – μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τη Ρωσία, δηλώνει έτοιμη να προσαρτηθεί σε αυτήν.
Το Δημοτικό Επιμελητήριο του Λουγκάνσκ κάλεσε την ηγεσία της δημοκρατίας να διεξάγει δημοψήφισμα. Σύμφωνα με το RT, το Επιμελητήριο των πολιτών υπογράμμισε πως «η ψηφοφορία για την ένταξή της στη Ρωσία θα πρέπει να διεξαχθεί «αμέσως»».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το σώμα απευθύνθηκε στον ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, Λεονίντ Πάσετσνικ, καθώς και στο νομοθετικό σώμα της δημοκρατίας, καλώντας τους να επιταχύνουν τη διαδικασία και να διεξαγάγουν την ψηφοφορία το συντομότερο δυνατό.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Δημόσιου Επιμελητηρίου Alexei Karyakin, ο πληθυσμός της δημοκρατίας του Λουγκάνσκ πιστεύει ότι το δημοψήφισμα θα βοηθήσει στην εξεύρεση σταθερότητας. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι «δεν είναι θέμα μιας ημέρας», συνεπώς είναι πρόωρο να συζητά κανείς για την ημερομηνία διεξαγωγής του.
«Οι κάτοικοι του Ντονμπάς έκαναν την επιλογή τους το 2014 στο δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ και όλα αυτά τα χρόνια περιμένουμε και πιστεύουμε ότι θα ακολουθήσει σίγουρα το δεύτερο, το οποίο θα εκπληρώσει το όνειρό μας να επιστρέψουμε στο σπίτι μας -στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε η αναπληρώτρια επικεφαλής του Επιμελητηρίου, Λίνα Βοκάλοβα.
Υπενθυμίζεται ότι τα σχέδια απόσχισης του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ θέλουν να «μιμηθούν» και άλλες περιοχές της Ουκρανίας, όπως η Χερσώνα και η Ζαπορίζια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις