Αμπέλι: Κινδυνεύει η βιωσιμότητα του αμπελοοινικού τομέα
Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα στήριξης για τον αμπελοοινικό τομέα
Στην ανάγκη υποστήριξης του αμπελοοινικού τομέα, εξαιτίας των διαδοχικών κρίσεων συμφώνησαν οι τρεις κορυφαίες οινοπαραγωγικές χώρες Ισπανία, Γαλλία και Ιταλίας, οι οποίοι συναντήθηκαν για δύο ημέρες στην ιταλική περιφέρεια του Βένετο, στο Conegliano.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους, «οι επτά πληγές της Αιγύπτου έπεσαν στα αμπέλια της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Από το 2019 μέχρι σήμερα, οι τρεις χώρες μας χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν μια σειρά από άνευ προηγουμένου κρίσεις: τα αμερικανικά αντίποινα για τα ευρωπαϊκά κρασιά στη σύγκρουση Boeing-Airbus, την πανδημία του Covid-19 με το επακόλουθο κλείσιμο του τομέα της εστίασης, τις δυσκολίες στην εύρεση αγορών στην περίοδο μετά την πανδημία και την έλλειψη πρώτων υλών, τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με την αύξηση του κόστους παραγωγής, τον αυξανόμενο πληθωρισμό, κρίσεις στις οποίες προστίθεται η ολοένα και πιο εμφανής επίδραση της κλιματικής αλλαγής». .
Διαβάστε επίσης: Αττικός Αμπελώνας: Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι παραγωγοί
Απευθυνόμενοι στις κυβερνήσεις τους και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οργανώσεις οίνου από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία «προειδοποιούν για τους κινδύνους για την οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα του αμπελοοινικού τομέα» στο πλαίσιο αλληλοδιαδόχων κλιματικών, οικονομικών και γεωπολιτικών κρίσεων. Ζητώντας «αποζημίωση για την αύξηση του ενεργειακού κόστους» και «έκτακτα μέτρα στήριξης και ευελιξίας, παρόμοια με εκείνα που τέθηκαν σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας που προκαλεί η πανδημία του Covid-19» (απόσταξη κρίσης, ενίσχυση αποθεματοποίησης, αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης… αλλά όχι εκρίζωση, που είναι διαρθρωτικό μέτρο και όχι βραχυπρόθεσμο).
Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες
Ένα άλλο αίτημα ήταν, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, αυτό της μετριοπάθειας των Βρυξελλών στις πολιτικές τους για την υγεία. Φοβούμενοι ένα «νέο κύμα «απαγορευτικότητας», οι ευρωπαϊκές οργανώσεις κρασιού αναφέρουν ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εργαστεί για μια σειρά από σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες: οι αντιπροσωπείες ζήτησαν να ληφθούν υπόψη όσα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε στη γνώμη της Κομισιόν για το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο την περασμένη άνοιξη, ώστε να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της κατάχρησης αλκοόλ και στην αποφυγή δυσανάλογων πολιτικών – όπως ο πρόσφατος ιρλανδικός κανόνας – που βλάπτουν τις κοινότητες και τις αμπελουργικές περιοχές, την άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας, καθώς και την ευρωπαϊκή τέχνη της ζωής και την γαστρονομική κουλτούρα, της οποίας το κρασί είναι αναπόσπαστο μέρος».
Για αυτούς τους οργανισμούς, είναι επιτακτική ανάγκη να «διατηρηθεί η πολιτική προώθησης ως εργαλείο για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των κρασιών», να «διατηρηθούν οι κανόνες σχετικά με τη διατροφική επισήμανση και οι κατάλογοι συστατικών που έχουν ήδη αποφασιστεί στο πλαίσιο των κανονισμών της Κοινής Γεωργικής Πολιτική (PAC), συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής επισήμανσης» και «αποφάσισαν να ζητήσουν από τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιταχθούν στην ιρλανδική πρόταση για τις προειδοποιήσεις για την υγεία, υποβάλλοντας λεπτομερή γνώμη στο πλαίσιο της διαδικασίας «Πρόληψη των εμποδίων στο εμπόριο (TRIS)»».
- LIVE: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μπόρνμουθ
- Η αποστολή του Άρη για το παιχνίδι με τον Αστέρα
- Πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί τους εργαζόμενους – Απαιτούνται λύσεις
- Βασίλης Καρράς: Τι αποκαλύπτει ο βιογράφος του τραγουδιστή έναν χρόνο από τον θάνατο του
- Τα είχα χαμένα! Ο Ρέιφ Φάινς για τη συνεργασία του με τη Τζένιφερ Λόπεζ
- Κουκουβάγια «προσγειώθηκε» στην κορυφή χριστουγεννιάτικου δέντρου – Μπήκε από την καμινάδα