BIS: Οι κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν επιθετικά στις αυξήσεις των επιτοκίων
Παρά την αυξανόμενη απειλή ύφεσης και αστάθειας στις αγορές συναλλάγματος
Να προχωρήσουν σε δυναμικές αυξήσεις επιτοκίων προέτρεψε τις κεντρικές τράπεζες, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), παρά την αυξανόμενη απειλή ύφεσης και αστάθειας στις αγορές συναλλάγματος.
Στην τριμηνιαία έκθεση της, αναγνώρισε μεν ότι ο κίνδυνος ύφεσης και χρέους αυξάνεται, αλλά εκτιμά ότι η καταπολέμηση του ραγδαία αυξανόμενου παγκόσμιου πληθωρισμού παραμένει υψίστης σημασίας.
Διαβάστε επίσης: Ο «γερακίσιος» Σεπτέμβριος των κεντρικών τραπεζών
«Είναι σημαντικό να δράσουμε έγκαιρα και δυναμικά», δήλωσε ο επικεφαλής του Νομισματικού και Οικονομικού Τμήματος της BIS, Κλαούντιο Μπόριο.
Τα όρια και οι δυσκολίες των κεντρικών τραπεζών
Ερωτηθείς αν υπάρχει ένα σημείο στο οποίο οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να το παρακάνουν, ο Μπόριο είπε ότι αυτό είναι το «ερώτημα του 1 δισεκατομμυρίου, 3 δισεκατομμυρίων, οποιουδήποτε αριθμού δισεκατομμυρίων δολαρίων θέλετε να πείτε.»
«Αυτό που κάνει το θέμα ιδιαίτερα περίπλοκο», πρόσθεσε, «είναι ότι είναι η πρώτη φορά τουλάχιστον από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη του πληθωρισμού σε μια περίοδο που ήδη ξεσπούν κρίσεις χρέους και που υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τις υπερτιμημένες αγορές ακινήτων.»
Επιπλέον, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη συνέχισαν να αναθεωρούνται προς τα κάτω, ενώ οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό προς τα πάνω.
«Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος είναι αρκετά στενός»,σημείωσε. «Είναι σαφές ότι αν υπήρχε κίνδυνος ύφεσης πριν, τώρα έχει αυξηθεί».
Το sell off των αγορών
Η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, των επιτοκίων και των τιμών της ενέργειας προκάλεσε ένα από τα μεγαλύτερα ξεπουλήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ο δείκτης των παγκόσμιων μετοχών (MIWD00000PUS) έχει υποχωρήσει περισσότερο από 16% από την αρχή της χρονιάς. Το γεν, το ευρώ και τα περισσότερα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών έχουν υποχωρήσει σημαντικά στις αγορές συναλλάγματος, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, που αποτελούν σημείο αναφοράς για τις παγκόσμιες αγορές δανεισμού, έχουν εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 .
Το δύσκολο παζλ της ενέργειας
Σε ειδικό τμήμα της έκθεσης της BIS επεσημαίνεται επίσης το ενδεχόμενο για περαιτέρω προβλήματα στο μέλλον.
Ο Μπόριο προειδοποίησε ότι η αντικατάσταση του ρωσικού πετρελαίου θα είναι δύσκολη δεδομένης της περιορισμένης πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας άλλων μεγάλων παραγωγών και των χαμηλών επενδύσεων σε νέα έργα.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επίμονες αυξήσεις των τιμών των αγαθών που σχετίζονται με το πετρέλαιο, ενώ το άλμα στις τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσε να έχει μεγάλο και παρατεταμένο αντίκτυπο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και να αποτελέσει σημαντικό αντίβαρο στη βιομηχανική παραγωγή.
Η άνοδος του δολαρίου
Εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, η άνοδος του δολαρίου επιτείνει τα προβλήματα πληθωρισμού και αυξάνει επίσης την πίεση στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, οι οποίες έχουν δανειστεί σε μεγάλο βαθμό σε δολάρια, αλλά τώρα αγωνίζονται να αποπληρώσουν καθώς τα δικά τους νομίσματα καταρρέουν.
«Αυτό θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω πίεση για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, ώστε να αποφευχθεί μια μεγάλη υποτίμηση και θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει, ως πρόσθετο εργαλείο, την παρέμβαση σε ξένο νόμισμα, όπως έχει ήδη συμβεί σε αρκετές χώρες» κατέληξε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις