Μείωση κατανάλωσης ενέργειας: Πότε και για ποιους θα κόβεται το ρεύμα – Τι θα γίνει με τα νοικοκυριά
Η χώρα θα πρέπει να περιορίσει κατά 5% την κατανάλωση ρεύματος τον χειμώνα σε διαστήματα υψηλής ζήτησης με βάση τις προτάσεις της Κομισιόν
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Τα σενάρια με βάση τα οποία θα ανταποκριθεί στις δεσμευτικές υποχρεώσεις αλλά και τις συστάσεις της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στις ώρες αιχμής επεξεργάζονται τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία.
Η υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης κατά 5%
Η Κομισιόν υποχρεώνει τα κράτη – μέλη της ΕΕ να μειώσουν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% στις ώρες αιχμής, ενώ συστήνει στα κράτη-μέλη να προσδιορίσουν το 10% των ωρών με την υψηλότερη αναμενόμενη τιμή και να μειώσουν τη συνολική ζήτηση κατά τις ώρες αιχμής μέχρι τις 31 Μαρτίου.
Ερωτηματικό ωστόσο παραμένει το πως η Ελλάδα θα καταφέρει να ανταποκριθεί στο στόχο της υποχρεωτικής μείωσης κατά 5% τις ώρες αιχμής καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα ωριαίας καταμέτρησης του μεγαλύτερου καταναλωτή του δικτύου που είναι η χαμηλή τάση, δηλαδή νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 65% της συνολικής εγχώριας ζήτησης.
Το μόνο που με τα μέχρι τώρα δεδομένα θεωρείται βέβαιο είναι ότι κοντά στη δύση του ηλίου (απόγευμα προς βράδυ) και για δύο με τρεις ώρες μετά την 1η Νοεμβρίου και μέχρι τον Μάρτιο του 2023 η ηλεκτροδότηση δεν θα είναι δεδομένη για όλους.
Μικρότερη κατανάλωση και μεγαλύτερη επιδότηση
Σύμφωνα με τον Σκάι το ελληνικό σχέδιο για την υποχρεωτική μείωση στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% τις ώρες αιχμής και συγκεκριμένα από τη 1μμ έως τις 4μμ και από τις 8μμ έως τις 10 το βράδυ. Με βάση πάντως τις κυβερνητικές δηλώσεις μέχρι στιγμής δεν θα υπάρχει υποχρεωτικότητα για τα νοικοκυριά, αλλά κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης, με αντιστρόφως ανάλογη επιδότηση. Συγκεκριμένα θα είναι αυξημένη η επιδότηση του λογαριασμού ρεύματος για τα νοικοκυριά που θα περιορίσουν κατά 15% την κατανάλωση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Δηλαδή, το δόγμα που θα εφαρμοστεί από την κυβέρνηση θα είναι το «μικρότερη κατανάλωση, μεγαλύτερη επιδότηση».
Σύμφωνα πάντως με τον ΑΔΜΗΕ, τα στοιχεία είναι διαφορετικά και οι ώρες αιχμής που είχε ορίσει στο παρελθόν, ήταν για Δεκέμβριο μέχρι Φεβρουάριο από τις 6μμ έως τις 8μμ και για Ιούνιο μέχρι Αύγουστο από τις 9μμ έως τις 10μμ. Ο ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, έχει βασικό οδηγό για τις ώρες αιχμής το τρίωρο 10πμ με 1μμ για το πρωί και 6μμ – 8μμ για το βράδυ.
Η κλιμακωτή επιδότηση θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα
Πολλά προβλήματα αναμένεται να δημιουργήσει η κλιμακωτή επιδότηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Κώστα Μανιάτη ο οποίος όπως περιέγραψε στο Open, είναι αδύνατο να γίνει άμεσα αντιληπτή η μείωση κατανάλωσης ενός νοικοκυριού, καθώς λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, «οι μετρήσεις δεν είναι σωστές απέναντι στον καταναλωτή. Δεν κάνουμε μετρήσεις κάθε μήνα, αλλά κάθε τέσσερις μήνες».
Τόνισε δε πως εφόσον δεν υπάρχει άμεση πραγματική μέτρηση κατανάλωσης, οι πρώτοι λογαριασμοί δεν πρόκειται να καταγράφουν μείωση, ακόμη και αν αυτή έχει επιτευχθεί. Και αυτό, διότι, τα νοικοκυριά που έχουν λογαριασμό ανά τετράμηνο δεν πρόκειται να δουν επιδότηση για μήνες, την ώρα που θα πρέπει να πληρώσουν το κόστος. Όσοι πάλι επέλεξαν δίμηνο ή ανά μήνα, θα χρεωθούν «κατά προσέγγιση καταναλώσεις», πριν γίνει πραγματική μέτρηση.
Βιομηχανία και μεγάλες επιχειρήσεις
Βιομηχανία και μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις συγκεντρώνουν αθροιστικά το 35% της ζήτησης και το πλέον κρίσιμο ζήτημα γι’ αυτές τις μονάδες είναι να προσδιοριστούν οι ώρες αιχμής με τη μεγαλύτερη κατανάλωση. Η μέχρι τώρα επεξεργασία των ιστορικών στοιχείων δείχνει ότι η αιχμή τη χειμερινή περίοδο (Οκτώβριο – Μάρτιο) εμφανίζεται κοντά στη δύση του ηλίου, 6μμ – 9μμ ή 7μμ – 10μμ. Ωστόσο δεν αποκλείεται η «ζώνη» των περικοπών φορτίων να επεκταθεί και το πρωί το διάστημα 9.00 – 10.00, όπου αν και δεν παρατηρείται αιχμή, οι τιμές είναι υψηλά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις