Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Οι εξαγγελίες για επιδοτήσεις «παγώνουν» τα έργα
Αναμένοντας τις επιδοτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, νοικοκυριά, αγρότες και μικρές επιχειρήσεις, τα οποία βρίσκονταν ένα βήμα πριν την εγκατάσταση, «παγώνουν» τις διαδικασίες. Τι λύση προωθεί η κυβέρνηση;
«Πάγωσε» η αγορά των μικρών φωτοβολταϊκών έπειτα από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι θα χρηματοδοτήσει νοικοκυριά, αγρότες και μικρές επιχειρήσεις προκειμένου να εγκαταστήσουν μικρά ηλιακά συστήματα για net-metering (αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό). Όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος του κλάδου, τα τηλέφωνα στα γραφεία τους δεν σταματούν να «χτυπούν», με τους πελάτες τους να ζητούν να σταματήσουν προσωρινά τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, για να τα προχωρήσουν αργότερα, όταν θα ξεκινήσουν οι επιδοτήσεις.
Η αντίδραση των μικρο-επενδυτών ήταν αναμενόμενη και δικαιολογημένη, με δεδομένο ότι οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει προσδιορίζουν την κρατική επιδότηση για εγκατάσταση μικρού φωτοβολταϊκού συστήματος (έως 10kW) στο 40% με 60% του κόστους. Σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προ δεκαημέρου στη ΔΕΘ, θα χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση 250.000 φωτοβολταϊκών συστημάτων προκειμένου να εγκατασταθούν σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις ώστε να μπορούν να καλύπτουν μέρος των αναγκών τους σε ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο.
- Διαβάστε επίσης: Φωτοβολταϊκά: Ενεργειακή αυτονομία σε στέγες
Προς αναζήτηση διεξόδου
Τα στελέχη των Υπουργείων Ενέργειας και Ανάπτυξης δεν έχουν ακόμη καταλήξει στη διαμόρφωση του τελικού προγράμματος, το οποίο αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί εντός του επόμενου μήνα. Ωστόσο, καθώς ήδη έχει φτάσει στα αυτιά τους η ανησυχία όσων δραστηριοποιούνται στην αγορά φωτοβολταϊκών για το «πάγωμα» των έργων, αναζητούν διέξοδο από το πρόβλημα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις προτάσεις είναι να δοθούν οι επιδοτήσεις αναδρομικά και για όλα τα έργα τα οποία ηλεκτρίστηκαν από μια συγκεκριμένη ημερομηνία και έπειτα π.χ. από την ημερομηνία εξαγγελίας του προγράμματος.
Το πρόγραμμα θα αφορά συστήματα net-metering, τα οποία επιτρέπουν στον καταναλωτή να καλύψει σημαντικό μέρος των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια, ενώ παράλληλα τού δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το ηλεκτρικό δίκτυο για έμμεση αποθήκευση της πράσινης ενέργειας που τού περισσεύει. Τα έργα που αναμένεται να αναπτυχθούν μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα αφορούν συνολικά περίπου 2,5 γιγαβάτ, όσος δηλαδή είναι ο ηλεκτρικός χώρος που εξασφαλίστηκε στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ με την αύξηση της χωρητικότητας των υποσταθμών.
Για τα νοικοκυριά και τα μικρά αγροτικά φωτοβολταϊκά τα κονδύλια θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και το REPowerEU ενώ για τις μικρές επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάπτυξης.
Οι άλλοι δρόμοι για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά
Ειδικά για τους αγρότες, τα μικρά φωτοβολταϊκά εκτιμάται ότι μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες για την άδρευση (δηλαδή για το ρεύμα που χρειάζονται οι πομόνες). Για μεγαλύτερες ανάγκες (π.χ. σε θερμοκήπια, κτηνοτροφικές μονάδες κλπ.) οι Έλληνες παραγωγοί έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στα περίφημα Σχέδια Βελτίωσης, δηλαδή στη χρηματοδοτική δράση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Β΄Πυλώνας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής). Σε αυτά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ξεκινούν την υλοποίηση του έργου αμέσως μετά την οριστική κατάθεση του φακέλου αλλά σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να περάσει ακόμη και μια τριετία έως την ολοκλήρωσή της επένδυσης. Όμως ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, από τη στιγμή που θα πάρει όρους σύνδεσης έχει περιθώριο μόλις 12 μήνες για να κατασκευαστεί.
Όσο για την ένταξη των αγροτικών φωτοβολταϊκών στον αναπτυξιακό νόμο που έχει πολλάκις εξαγγελθεί η επιδότηση θα διαμορφώνεται από 30% έως 50%. Οι διαδικασίες για όσα έργα υπαχθούν σε αυτόν αναμένεται να είναι fast track, με την αξιολόγηση των φακέλων να ολοκληρώνεται σε 30 με 45 ημέρες.
Πηγή ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις