Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αnimasyros 2022: O ιδρυτής του Φεστιβάλ, Βασίλης Καραμητσάνης μιλάει στο in για τη φετινή διοργάνωση

Αnimasyros 2022: O ιδρυτής του Φεστιβάλ, Βασίλης Καραμητσάνης μιλάει στο in για τη φετινή διοργάνωση

Το Animasyroς πραγματοποιείται από 20 έως 25 Σεπτεμβρίου και φέρνει στην Σύρο δεκάδες ταινίες από όλο τον κόσμο.

Η μεγάλη γιορτή του animation στήνεται και φέτος στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για 15η συνεχή χρονιά.

Το Animasyroς πραγματοποιείται από 20 έως 25 Σεπτεμβρίου και φέρνει στην Σύρο δεκάδες ταινίες από όλο τον κόσμο.

Με ένα πρόγραμμα πιο πλούσιο από ποτέ, το μεγαλύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στην Ελλάδα και ένα από τα 20 κορυφαία του είδους στην Ευρώπη συγκεντρώνει περισσότερες από 200 ταινίες καταξιωμένων και νέων δημιουργών από 43 διαφορετικές χώρες, περιλαμβάνει 8 διαγωνιστικά τμήματα (Διεθνές, Φοιτητικό, K.ID.S, AnimaPride, Εθνικό Διαγωνιστικό, TV & Commissioned Films, Ταινιών Μεγάλου Μήκους & EU Values), ειδικά αφιερώματα, εκπαιδευτικά εργαστήρια, περιφερειακές δράσεις, διεθνείς συνεργασίες και την Αγορά που αποτελεί, πλέον, κέντρο αναφοράς για τη βιομηχανία του κλάδου στην Ανατολική Μεσόγειο!

Ο ιδρυτής και πρόεδρος του Φεστιβάλ, Βασίλης Καραμητσάνης, μίλησε στο in για το φετινό πρόγραμμα και τις ιδιαιτερότητές του.

Ποιο είναι το δυνατό σημείο της φετινής διοργάνωσης;

Στην 15η έκδοση του Φεστιβάλ είναι πια ξεκάθαρη η αισθητική μας, έχοντας πια την εμπειρία της πρώτης δεκαετίας και διανύοντας με επιτυχία την δεύτερη.

Οι τρεις βασικοί πυλώνες του Φεστιβάλ είναι αφενός οι προβολές, σε διάφορα διαγωνιστικά και πληροφοριακά τμήματα. Φέτος δίνεται έμφαση στην δημιουργική σκηνή των Χωρών της Βαλτικής, Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία. Χώρες που έχουν μεγάλη άνοδο όχι μόνο στο χώρο του animation αλλά και σε συμπαραγωγές.

Επίσης τα εκπαιδευτικά μας εργαστήρια, έξι στον αριθμό για διαφορετικής ηλικίας παιδιά. Κεντρική θεματική είναι τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς η Σύρος έχει δεχτεί τα προσφυγικά ρεύματα και οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε αυτό το θέμα.

Ο τρίτος πυλώνας του Φεστιβάλ είναι η agora, από την έννοια της ελληνικής αγοράς που ήταν κυρίως κέντρο ανταλλαγής ιδεών. Έρχονται πολύ σημαντικοί επαγγελματίες από όλο τον κόσμο και βλέπουν το ελληνικό ταλέντο. Παρουσιάζονται έργα σε εξέλιξη και διαγωνίζονται για να βρεθεί το καλύτερο έργο της αγοράς. Φέτος, σε συνεργασία με τη διεθνούς φήμης NEF Animation -την περίφημη γαλλική ένωση που προωθεί ανερχόμενους καλλιτέχνες μέσω δικτύωσης και residencies- πραγματοποιούνται παρουσιάσεις, στρογγυλά τραπέζια, εργαστήρια, masterclasses και συναντήσεις δικτύωσης.

Το φεστιβάλ, βέβαια, δεν μπορεί να μην επιβεβαιώνει το όνομα του που σημαίνει εορταστικό. Εκτός από τις προβολές έχουμε και μια σειρά από παράλληλες δράσεις για να εμπλουτιστεί η εμπειρία αυτή που μόνο το νησί της Σύρου μπορεί να προσφέρει στο πλαίσιο του Animasyros.

Πώς έχει εξελιχθεί το ελληνικό animation από την έναρξή του Φεστιβάλ μέχρι σήμερα;

Τα τελευταία 10 χρόνια το ελληνικό animation έχει βγάλει φτερά. Έχει αποκτήσει διεθνή εξωστρέφεια. Υπάρχουν εξαιρετικοί δημιουργοί που πια μπορούν να έχουν επαφή με το εξωτερικό. Τώρα πια μια σκηνή που δεν ήταν τόσο γνωστή έχει αποκτήσει άλλη διάσταση. Δημιουργοί πάνε στο εξωτερικό, βραβεύονται και θεωρούνται σημαντικοί εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού animation.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει η στήριξη του Υπουργείου που δίνει κίνητρα για την προσέγγιση του animation και οι ενέργειες που έχουν γίνει από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Μιλήστε μας για τα «Ενενήντα Δεύτερα για τον Μάνο Ελευθερίου»

Αυτή είναι μια από τις παράλληλες δράσεις που έχουμε θεσπίσει τα τελευταία χρόνια με τον ραδιοφωνικό σταθμό Μελωδία. Κάθε χρόνο επιλέγουμε μια σημαντική προσωπικότητα της ελληνικής μουσικής που το λέμε «90 δεύτερα». Καλούμαστε σε αυτό το χρόνο να δώσουμε μια όψη μέσα από τη γλώσσα του animation σε μια σημαντική προσωπικότητα από το χώρο της μουσικής. Πρόπερσι ήταν η Βίκυ Μοσχολιού,  πέρυσι ο Αττίκ και φέτος ο συριανός λογοτέχνης και στιχουργός Μάνος Ελευθερίου.

Ο Μάνος Ελευθερίου χάραξε μια εξαιρετική πορεία χαρακτηριστικό της οποίας είναι και το τραγούδι «Άλλος για Χίο τράβηξε και άλλος Μυτιλήνη» που ερμηνεύει ξανά ο Γιώργος Νταλάρας, σε μια τρομερή εκτέλεση, και κινούμενα σχέδια που έφτιαξαν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κύπρου. Είναι ένα έργο που θα παρουσιαστεί στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ στις 22 Σεπτεμβρίου, στην οποία θα μας τιμήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το Φεστιβάλ βασιζόταν πάντα στις συνεργασίες. Έχει φανεί αποτελεσματική αυτή η επιλογή;

Ο τομέας του animation είναι ένας χώρος στον οποίο οι συνεργασίες ένα δομικό στοιχείο. Δεν μπορεί ένα φεστιβάλ να μην αναζητά συμπράξεις και μάλιστα όχι μόνο στον ορίζοντα των κινηματογραφικών πρωτοβουλιών αλλά πολύ ευρύτερα. Για αυτό ξεκίνησε το φεστιβάλ από την αρχή να χτίζει γέφυρες με συγγενείς αλλά και όχι συγγενείς φορείς και πρωτοβουλίες.

Must in

Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ

Ανεξαρτήτως πρακτικής εφαρμογής, τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ενισχύουν την πίεση προς τις δυτικές κυβερνήσεις να μετατοπιστούν από την υποστήριξη των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024