Μηνιγγίτιδα Β: Όσα πρέπει να ξέρετε για την επικίνδυνη νόσο που απειλεί κυρίως βρέφη και παιδιά
Το εμβολιαστικό κενό που προέκυψε ως αποτέλεσμα της πανδημίας δημιουργεί φόβους για νέα κρούσματα, μετά και από το πρόσφατο άνοιγμα των σχολείων
Το εμβολιαστικό κενό που προέκυψε ως αποτέλεσμα της πανδημίας δημιουργεί φόβους για νέα κρούσματα, μετά και από το πρόσφατο άνοιγμα των σχολείων.
Όπως όλα δείχνουν, οι επιπτώσεις της Covid-19 θα μας ταλαιπωρούν για πολλά ακόμη χρόνια – ακόμη και αν εμείς και η οικογένειά μας έχουμε καταφέρει να βγούμε αλώβητοι από την ίδια την ασθένεια. Μια από τις πιο επικίνδυνες απρόβλεπτες συνέπειες, ήταν και το γεγονός ότι ο φόβος της πανδημίας έκανε τους γονείς να αποφεύγουν τις επισκέψεις στον παιδίατρο, καθυστερώντας μεταξύ άλλων και μια σειρά από πολύτιμα εμβόλια.
Έτσι, μετά την άρση των lockdown και την επιστροφή σε κάποιο βαθμό κανονικότητας, ολόκληρη η Ευρώπη βίωσε την επιστροφή ξεχασμένων ασθενειών, που επανεμφανίστηκαν εκμεταλλευόμενες αυτό το εμβολιαστικό κενό. Εξαίρεση δεν αποτέλεσε ούτε η Ελλάδα, η οποία εκτός των άλλων είδε πέρυσι και την επιστροφή της Μηνιγγίτιδας Β’, καταγράφοντας ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε παιδί μικρότερο των πέντε ετών, ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια του 2021, ενώ τα περιοριστικά μέτρα παρέμεναν σε ισχύ με τη χρήση μασκών στα σχολεία, δεν έλειψαν τα κρούσματα Μηνιγγίτιδας Β, με τρανά παραδείγματα της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Αγγλίας στις οποίες μετά την άρση των μέτρων παρατηρήθηκαν αυξημένα κρούσματα μηνιγγίτιδας Β.
Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας τους γονείς να επισκεφθούν άμεσα τον παιδίατρό τους για να επιβεβαιώσουν ότι το παιδί τους είναι καλυμμένο απέναντι στη νόσο ή να προχωρήσουν άμεσα στον σχετικό εμβολιασμό, δεδομένης και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη Μηνιγγίτιδα Β
Η Μηνιγγίτιδα Β είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος, η οποία μπορεί να πλήξει ανθρώπους κάθε ηλικίας, όμως προσβάλλει με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στα μωρά και στα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Αυξημένο κίνδυνο προσβολής από την ασθένεια διατρέχουν επίσης οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες είναι ασφαλείς απέναντι στη νόσο.
Η ασθένεια, που ευθύνεται περίπου για το 80% των περιστατικών βακτηριακής μηνιγγίτιδας στην Ελλάδα, μεταδίδεται με τα σταγονίδια και το σάλιο, ενώ το κάπνισμα (ενεργητικό ή παθητικό), αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αποικισμό και νόσηση. Οι πιο συχνοί τρόποι μετάδοσης από άτομο σε άτομο είναι οι απλές καθημερινές κινήσεις, όπως το φιλί, ο βήχας και το φτέρνισμα. Αξιοσημείωτο είναι ότι ένας στους 10 ενήλικες φέρει ασυμπτωματικά το βακτήριο που προκαλεί την ασθένεια και μπορεί να το μεταδώσει στα νεαρά μέλη της οικογένειάς του χωρίς να το αντιληφθεί.
Αθόρυβη απειλή
Αρχικά παρουσιάζεται με συμπτώματα που θυμίζουν μια απλή ίωση, κάνοντας πολλούς γονείς να πιστεύουν ότι δεν είναι παρά ένα απλό κρυολόγημα που «θα κάνει τον κύκλο του και θα περάσει». Η Μηνιγγίτιδα Β, όμως, μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία, προκαλώντας συμπτώματα όπως ο υψηλός πυρετός, ο πονοκέφαλος, ο εμετός, αλλά και η αυχενική δυσκαμψία, η φωτοφοβία και το αιμορραγικό εξάνθημα.
Μέσα σε ένα μόλις 24ωρο, μπορεί να κλιμακωθεί τρομερά, με περίπου 1 στα 5 περιστατικά να καταλήγει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες ή βλάβες ή ακόμη και στον θάνατο. Συνεπώς, παρά τη σχετική σπανιότητά της (670 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα από το 2004 έως και το 2021), γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη νόσο, στην οποία αναλογούν αυξημένα μέτρα πρόληψης.
Μόνη λύση η πρόληψη
Ο τρόπος μετάδοσής της, ακόμη και από ασυμπτωματικούς φορείς, τα «αθόρυβα» αρχικά της συμπτώματα που ενδέχεται να καθυστερήσουν την αναζήτηση θεραπείας και οι εξαιρετικά ευαίσθητες ηλικίες που συνήθως προσβάλλει, συνεπάγονται ότι μοναδική ασφαλής λύση απέναντι στη Μηνιγγίτιδα Β είναι η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού.
Εγκεκριμένα, ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, τα οποία μπορούν να χορηγούνται ήδη από την ηλικία των δυο μηνών, είναι σε θέση να προστατεύσουν την υγεία των παιδιών μας από τη συγκεκριμένη απειλή. Εξίσου αναγκαίος είναι και ο εμβολιασμός έναντι των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, ο οποίος όμως δεν προστατεύει τα παιδιά απέναντι στη μηνιγγίτιδα τύπου Β.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου