ΕΕ: Καμία αναγνώριση σε δημοψηφίσματα στην κατεχόμενη Ουκρανία
Μακρόν και Σολτς εξέφρασαν την αντίθεσή τους για πιθανά δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.
- Από το… ράφι στο ρεύμα – Η κυβέρνηση «καίγεται» για λύσεις μπροστά σε τιμές – «φωτιά»
- Πώς θα λάβετε το επίδομα θέρμανσης οι δικαιούχοι - Τι πρέπει να γνωρίζετε
- Σάλος με τη δήλωση Ζελένσκι για το ότι ο πόλεμος θα τελειώσει νωρίτερα με κυβέρνηση Τραμπ
- Νέα πλήγματα του Ισραήλ εναντίον νότιου προαστίου της Βηρυτού - Είχε δοθεί εντολή εκκένωσης
Την πιθανότητα να διεξαχθούν δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας σχολίασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μετά την αντίστοιχη τοποθέτηση του Λευκού Οίκου.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι τα δημοψηφίσματα που σχεδιάζονται σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας για την ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα.
Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι οι προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στην ανατολική Ουκρανία αποτελούν μια επιπλέον πρόκληση μετά την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.
«Αν η ιδέα του δημοψηφίσματος για το Ντονμπάς δεν ήταν τόσο τραγική, θα ήταν αστεία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ. Μακρόν.
Όλαφ Σολτς: Δεν καλύπτονται από το διεθνές δίκαιο
«Απαράδεκτα» χαρακτήρισε τα δημοψηφίσματα στις ουκρανικές επαρχίες, από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κάνοντας μάλιστα λόγο για «χαλκευμένα δημοψηφίσματα που σκοπεύει να διοργανώσει η Μόσχα».
«Είναι καταφανές ότι αυτά τα χαλκευμένα δημοψηφίσματα είναι απαράδεκτα και δεν καλύπτονται από το διεθνές δίκαιο», είπε ο Σολτς σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
«Όλα αυτά δεν είναι παρά απλά μια απόπειρα ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας…», πρόσθεσε ο καγκελάριος, καλώντας τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία.
Δημοψηφίσματα σε τέσσερις επαρχίες
Οι διοικήσεις που διόρισε η Μόσχα σε τέσσερις επαρχίες της Ουκρανίας ανακοίνωσαν σήμερα την επείγουσα διεξαγωγή «δημοψηφισμάτων» για την προσάρτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία στις 23 και 27 Σεπτεμβρίου.
Η ουκρανική προεδρία υποσχέθηκε να «εξαλείψει» τη ρωσική απειλή, ενώ το υπουργείο Άμυνας συνέκρινε αυτά τα δημοψηφίσματα με το ναζιστικό «Άνσλους», την προσάρτηση της Αυστρίας στη ναζιστική Γερμανία το 1938.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις