Ενεργειακή κρίση: Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δαπανήσει μισό τρισ. ευρώ
Πολλά από τα μέτρα σχεδιάστηκαν να είναι προσωρινά, αλλά όπως προβλέπει το think-tank Bruegel, η κρατική παρέμβαση έχει γίνει «δομική»
- Το «νέο» πρόσωπο της Λίντσεϊ Λόχαν και η φράση «δεν έχω πειράξει τίποτα πάνω μου»
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Σχεδόν 500 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν διαθέσει οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών τον τελευταίο χρόνο, προκειμένου να μειώσουν τις τιμές σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, για πολίτες και επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από το think-tank Bruegel.
Καθώς οι τιμές στην ενέργεια καλπάζουν εδώ και μήνες, οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να εφαρμόζουν μια σειρά από έκτακτα μέτρα για να περιορίσουν τις λιανικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, να μειώσουν τους ενεργειακούς φόρους και να δώσουν επιδοτήσεις για την αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος.
Οι 27 χώρες της ΕΕ έχουν διαθέσει αθροιστικά 314 δισεκατομμύρια ευρώ για μέτρα ανακούφισης από την εκτίναξη των τιμών ενέργειας, ενώ η Βρετανία έχει διαθέσει 178 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Bruegel.
Εάν συνυπολογιστούν και τα ποσά που έχουν δαπανήσει οι κυβερνήσεις για την εθνικοποίηση, τη διάσωση ή την παροχή δανείων σε προβληματικές επιχειρήσεις ενέργειας, τότε οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν ξοδέψει σχεδόν 450 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως εκτιμά το Bruegel.
Η Γερμανία εθνικοποίησε τον εισαγωγέα φυσικού αερίου Uniper την Τετάρτη και η Βρετανία περιόρισε το χονδρικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για τις επιχειρήσεις.
Προσωρινά ή «δομικά» μέτρα;
Πολλά από τα μέτρα σχεδιάστηκαν να είναι προσωρινά, αλλά όπως προβλέπει το Bruegel, η κρατική παρέμβαση έχει γίνει «δομική».
«Είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν είναι βιώσιμο από τη σκοπιά των δημόσιων οικονομικών», δήλωσε ο ανώτερος συνεργάτης του Bruegel, Simone Tagliapietra.
«Οι κυβερνήσεις με περισσότερο δημοσιονομικό χώρο θα διαχειριστούν αναπόφευκτα καλύτερα την ενεργειακή κρίση τους χειμερινούς μήνες, σε σχέση άλλες χώρες».
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, είναι μακράν η χώρα που έχει διαθέσει τα περισσότερα χρήματα στο μπλοκ – περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ- έναντι 59 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ιταλία ή 200 εκατομμύρια ευρώ στην Εσθονία, για παράδειγμα.
Η Κροατία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Λετονία έχουν αφιερώσει πάνω από το 3% του ΑΕΠ τους για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις