Καλύτερη φυσική κατάσταση με γιόγκα στην οστεοαρθρίτιδα για λίγο χρόνο
Οι ασκήσεις της γιόγκα φαίνεται πως βοηθούν όσους πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, όμως τα θετικά αποτελέσματα δεν κρατούν στο χρόνο
Μπορεί η γιόγκα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την οστεοαρθρίτιδα;
Το ερώτημα αυτό θέλησαν να απαντήσουν επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια της Μελβούρνης και του Σύδνεϋ, με κλινική μελέτη που συμπεριέλαβαν 212 ενήλικες με οστεοαρθρίτιδα η οποία είχε ήδη αρχίσει να δίνει συμπτώματα. Η μελέτη κράτησε ένα εξάμηνο, όμως το πρώτο σημείο ελέγχου τέθηκε στο μισό χρόνο, δηλαδή στις 12 εβδομάδες.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine από την Κίμ Μπένελ, καθηγήτρια Φυσιοθεραπείας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης ως πρώτο συγγραφέα, εποπτεύοντες την καθηγήτρια Φυσιοθεραπείας Ράνα Χίνμαν από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και τον καθηγητή Ρευματολογίας του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ Ντέιβιντ Χάντερ και τους συνεργάτες τους.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι το διαδικτυακό πρόγραμμα της γιόγκα χωρίς επίβλεψη βελτίωσε τη φυσική λειτουργία, όχι όμως και τον πόνο στο γόνατο στις 12 εβδομάδες. Επίσης, η βελτίωση που διαπιστώθηκε δεν έφτασε στην ελάχιστη κλινικά σημαντική διαφορά και δεν διατηρήθηκε μέχρι τις 24 εβδομάδες.
Διαβάστε επίσης: Ανακαλύφθηκαν εννέα νέα γονίδια που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα
Οι ερευνητές, αναφερόμενοι στο σχεδιασμό της μελέτης, επεσήμαναν ότι η γιόγκα είναι άσκηση για το μυαλό και το σώμα, η οποία γίνεται συνήθως σε ομάδες. Όμως η φυσική συμμετοχή σε μια ομάδα μπορεί να είναι δύσκολη, απρόσιτη και δαπανηρή.
Στράφηκαν λοιπόν στη διερεύνηση της επίδρασης διαδικτυακών προγραμμάτων χωρίς επίβλεψη, για την άσκηση των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα γόνατος μέσω προγράμματος γιόγκα 12 εβδομάδων, όπου οι ασθενείς έπαιρναν ένα βίντεο την εβδομάδα, το οποίο μπορούσαν να παρακολουθούν και να εκτελούν τρεις φορές την εβδομάδα για τις πρώτες 12 εβδομάδες, ενώ στη συνέχεια θα μπορούσαν να επαναλάβουν το πρόγραμμα στο μέλλον.
Διαβάστε επίσης: Είναι δυνατόν οι άνθρωποι να δημιουργήσουν ξανά τις αρθρώσεις τους
Τόσο η ομάδα της γιόγκα, όσο και η ομάδα ελέγχου της μελέτης (που χρησιμοποιήθηκε για τη σύγκριση), παρακολούθησαν επίσης διαδικτυακά, ενημέρωση για τη οστεοαρθρίτιδα.
Και οι δύο ομάδες μετρήθηκαν για αλλαγές που διαπίστωσαν σε ότι αφορά τον πόνο στο γόνατο κατά το περπάτημα κατ΄ αρχήν στις 12 εβδομάδες και στη συνέχεια στις 24 εβδομάδες. Παράμετροι που ελέγχθηκαν ήταν ο συνολικός πόνος στο γόνατο, η δυσκαμψία, η κατάθλιψη, το άγχος, το στρες, η συνολική αλλαγή, η ποιότητα ζωής, η αυτάρκεια, ο φόβος της κίνησης και η εμπιστοσύνη στην ισορροπία τους.
Διαβάστε επίσης: Γιόγκα στο σπίτι: Τι πρέπει να ξέρετε πριν την ξεκινήσετε
Με το 92% των συμμετεχόντων να δίνουν αποτελέσματα στις 12 εβδομάδες και το 89% των συμμετεχόντων να φτάνουν ως το τέλος του εξαμήνου, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η γιόγκα βελτίωσε τη λειτουργικότητα, αλλά όχι τον πόνο στο γόνατο κατά το περπάτημα (με τη μέση διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων να φτάνει το -4%). Με τους περισσότερους συμμετέχοντες να έχουν ενταχθεί στην ομάδα της γιόγκα σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες της ομάδας ελέγχου, καταγράφηκε ελάχιστη κλινικά σημαντική διαφορά και για τα δύο αποτελέσματα. Στις 12 εβδομάδες, η δυσκαμψία των γονάτων, η ποιότητα ζωής και η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων της αρθρίτιδας βελτιώθηκαν περισσότερο με τη γιόγκα παρά με την παρέμβαση ελέγχου. Τα οφέλη όμως δεν διατηρήθηκαν ως τις 24 εβδομάδες.
- Γάζα: Το βάρος του αφανισμού
- Τηλεργασία: Βλάπτει, αποκαλύπτει νέα έρευνα – Πόσο και ποιες ηλικίες είναι οι πιο ευάλωτες
- Θεσσαλονίκη: Απόκοσμες εικόνες προκάλεσε η πυκνή ομίχλη
- «Ου Φονεύσεις», σε σκηνοθεσία Άντζελα Μπρούσκου στο ΔΘΠ
- Αντετοκούνμπο: «Να γίνει πνευματική συνήθεια πως όποιο και να είναι το σκορ πρέπει να παλέψεις μέχρι τέλους»
- Τζο Μπάιντεν: Αποφάσισε να εμποδίσει την εξαγορά της US Steel από τη Nippon Steel