Αποκαλύφθηκε η προτομή του στρατηγού Δημητράκη Πλαπούτα στο Παλούμπα Γορτυνίας
Πλήθος κόσμου και επισήμων βρέθηκε στο Παλούμπα Γορτυνίας για τις εκδηλώσεις στη μνήμη του Δημητράκη Πλαπούτα.
Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν στη γενέτειρα του Δημητράκη Πλαπούτα, το Παλούμπα Γορτυνίας, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στρατηγού και τα εγκαίνια του Πύργου Πλαπούτα.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο γενικός επιθεωρητής Στρατού και διοικητής Δόγματος και Εκπαίδευσης Αντιστράτηγου Νικόλαος Φλάρης και πλήθος βουλευτών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σο Παλούμπα Γορτυνίας βρέθηκαν και μέλη του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 και Ιστορικών Γενών της Ελλάδος, καθώς και απευθείας απόγονοι των συμπολεμιστών οπλαρχηγών του στρατηγού Δημητράκη Πλαπούτα.
Οι εκδηλώσεις τιμής στον στρατηγό Δημητράκη Πλαπούτα ξεκίνησαν από τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, με τη δοξολογία του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτου και Πρωτοσύγκέλλου Κανάκη Ιακώβου.
Στον ίδιο χώρο, δύο και πλέον αιώνες πριν, στις 19 Μαρτίου του 1821, ο γηραιός Κόλλιας Πλαπούτας και τα παιδιά του: Γεωργάκης, Δημητράκης, Παρασκευάς και Θανάσης, μαζί με όλους τους Παλουμπαίους ορκίστηκαν για την απελευθέρωση της πατρίδας από τον τουρκικό ζυγό, φωνάζοντας: «Ελευθερία ή Θάνατος».
Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν στο Ηρώο Πεσόντων στην πλατεία του Παλούμπα, όπου τοποθετήθηκε η προτομή του στρατηγού Δημητράκη Πλαπούτα και αφού αποδόθηκαν οι προβλεπόμενες στρατιωτικές τιμές, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη. Ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και η τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Ηρώων του Έθνους, ενώ οι επίσημοι κατέθεσαν στεφάνια στο Ηρώο.
Έπειτα, ο διδάκτωρ του πανεπιστημίου της Γενεύης και λυκειάρχης της Ιονίου Σχολής Μελέτης Μελετόπουλος αναφέρθηκε στη μοναδική προσφορά των Πλαπουταίων και του στρατηγού Δημητράκη Πλαπούτα στην ανάσταση του Έθνους, στο πατριωτικά αδιάλλακτο ήθος της οικογένειας Πλαπούτα και στην επικαιρότητά του στην σημερινή συγκυρία.
Εγκαίνια του Πύργου Πλαπούτα
Οι τιμητικές εκδηλώσεις στον στρατηγό Δημητράκη Πλαπούτα συνεχίστηκαν με τα εγκαίνια του Πύργου Πλαπούτα.
Την κορδέλα έκοψαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδης, ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης, ο δήμαρχος Γορτυνίας κ. Κούλης και ο πρόεδρος του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 και Ιστορικών Γενών της Ελλάδος και απευθείας απόγονος των Πλαπουταίων Κωνσταντίνος Πλαπούτας.
Στον αύλειο χώρο του Πύργου, οι αναβιωτές του Σκοπευτικού Ομίλου παραδοσιακών όπλων Πατρών προσέφεραν για το καλό ριζικό του Πύργου ψωμί, κρασί, λάδι και «τέστες» (φυσέκια για το γέμισμα του καριοφυλιού) και «μπαλαρμάδες» (μπάλες τελίδικες ή αμφίσφαιρα), με τα οποία γέμιζε το σισανέ του ο στρατηγός Δημητράκης Πλαπούτας.
Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Πλαπούτας αναφέρθηκε στην ιστορία του Πύργου των Πλαπουταίων, των Παλουμπαίων των γύρω χωριών και της Γορτυνίας κατά την Επανάσταση του 1821, καθώς και στον πλέον σημαντικό ρόλο του Πύργου.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πύργος Πλαπούτα έχει «χρησιμοποιηθεί» ως στρατηγείο, κέντρο αποφάσεων, νοσοκομείο, κέντρο εκπαίδευσης αλλά και καταφύγιο σε όλη την δυτική Πελοπόννησο από τους προεπαναστατικούς χρόνους, στην Επανάσταση αλλά και σε όλη την ιστορία την νεότερης Ελλάδος.
Παράλληλα, ο κ. Πλαπούτας τόνισε προς τους αρμόδιους την ανάγκη ο Πύργος να αποτελέσει την «κιβωτό» της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και ως εφαλτήριο δύναμης των επερχόμενων γενεών.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση άκουσαν τη βιωματική αναφορά της Γιώτας Τσέλαλη στο έργο του αείμνηστου πατέρα της, Αγησιλάου Τσέλαλη, ο οποίος ήταν ο βιογράφος των Πλαπουταίων και του στρατηγού Δημητράκη Πλαπούτα.
Ήρωας της Επανάστασης, πιστός αγωνιστής του Κολοκοτρώνη
Ο Δημητράκης Πλαπούτας γεννήθηκε στις 15 Μαΐου 1786 στην Παλούμπα Αρκαδίας και από την εφηβική του ηλικία έγινε αρματολός. Σε ηλικία 25 ετών κατέφυγε στα Επτάνησα, υπηρετώντας στον Αγγλικό Στρατό, ενώ στη Ζάκυνθο μυήθηκε και στη Φιλική Εταιρεία.
Από τη στιγμή που ξέσπασε η Επανάσταση, επέστρεψε στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα και έδωσε μάχες στο πλευρό του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στις οποίες διακρίθηκε για το σθένος και την ανδρεία του.
Το 1823 έλαβε τον βαθμό του στρατηγού και μετά την απελευθέρωση διετέλεσε διοικητής χιλιαρχίας ατάκτων στρατευμάτων και το 1832 στρατηγός. Το 1833 συνελήφθη μαζί με τον Κολοκοτρώνη για προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος και καταδικάστηκαν σε θάνατο για εσχάτη προδοσία, ποινή που θα μετατραπεί σε 20ετή κάθειρξη. Εν τέλει, αμνηστεύτηκαν και οι δύο μετά την ενηλικίωση του βασιλιά Όθωνα.
Οι δικαστικές του περιπέτειες δεν πτόησαν τον στρατηγό Δημητράκη Πλαπούτα, ο οποίος συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο στρατό, φτάνοντας το 1858 να γίνει επίτιμος υπασπιστής του Όθωνα.
Παράλληλα, συνέχιζε και την εμπλοκή του στην πολιτική ζωή του τόπου, καθώς πήρε μέρος στην Εθνοσυνέλευση της 3ης Σεπτεμβρίου (1843-1844) εκπροσωπώντας την Καρύταινα, ενώ διατέλεσε βουλευτής Καρύταινας (1844-1847) και Γερουσιαστής (1847-1862).
Πέθανε στον οικογενειακό πύργο της Παλούμπας στις 27 Ιουλίου του 1864.
- Mac Miller: Η οικογένεια του ράπερ κυκλοφορεί το «Balloonerism» έξι χρόνια μετά τον θάνατό του
- Αμερικανός αναλυτής: «Ουκρανική προπαγάνδα ο ρωσικός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος!»
- Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
- Target: Η μεγαλύτερη απώλεια κερδών σε δύο χρόνια για την αλυσίδα εκπτωτικών πολυκαταστημάτων – Τι έφταιξε
- Μάντσεστερ Σίτι: Ανανέωσε ο Γκουαρντιόλα μέχρι το 2027 (pics+vid)
- Ένας ακόμα εκλεκτός του Τραμπ κατηγορούμενος για σεξουαλικό έκλημα – Νέα στοιχεία για τον Πιτ Χέγκσεθ