Πακιστάν: Ο νόμος-ορόσημο για τα δικαιώματα των τρανς δέχεται επίθεση – Γερουσιαστής προσπαθεί να τον ανατρέψει
Σύμφωνα με την πακιστανική εφημερίδα Minute Mirror, δεξιοί επικριτές έχουν επίσης υποστηρίξει ότι το νομοσχέδιο "προωθεί την ομοφυλοφιλία και τους γάμους ομοφυλοφίλων". Αυτό έχει χαρακτηριστεί ως "ψευδής προπαγάνδα".
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Ο γερουσιαστής Mushtaq Ahmed, του Jamaat-e-Islami (JI), του μεγαλύτερου θρησκευτικού κόμματος του Πακιστάν, κατέθεσε αίτηση στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο Σαρία στις 18 Σεπτεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο του 2018 για τα δικαιώματα των τρανς έρχεται σε αντίθεση με τις ισλαμικές αρχές της χώρας.
Το νομοσχέδιο υπογράφηκε ως νόμος τον Μάιο του 2018 μετά από χρόνια πολιτικών προσπαθειών για την παροχή προστασίας από τις διακρίσεις για τα τρανς και non binary άτομα.
Επιτρέπει στα τρανς άτομα στη χώρα να αποκτήσουν διάφορα έγγραφα ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένου του διαβατηρίου, από την Εθνική Αρχή Βάσεων Δεδομένων και Εγγραφής (NADRA) και επιτρέπει την επικαιροποίηση των ενδείξεων φύλου στα υπάρχοντα έγγραφα.
Υπάρχει επίσης μια σειρά από μέτρα προστασίας από διακρίσεις που επιτρέπουν στους τρανς πολίτες να έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικές και ιατρικές εγκαταστάσεις, δημιουργούν ασφαλείς χώρους, προστατεύουν τα φυλακισμένα τρανς άτομα και άλλα.
Ομοφοβική προπαγάνδα
Σύμφωνα με την πακιστανική εφημερίδα Minute Mirror, δεξιοί επικριτές έχουν επίσης υποστηρίξει ότι το νομοσχέδιο «προωθεί την ομοφυλοφιλία και τους γάμους ομοφυλοφίλων». Αυτό έχει χαρακτηριστεί ως «ψευδής προπαγάνδα».
Στην αναφορά του, ο γερουσιαστής υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο προκαλεί επιπλοκές όσον αφορά την ισλαμική κληρονομικότητα, καθώς επιτρέπει σε ένα άτομο να αλλάξει την ταυτότητα φύλου του.
Σύμφωνα με την ισλαμική δικαιοδοσία, οι γυναίκες λαμβάνουν το μισό κληρονομικό μερίδιο των ανδρών, εάν κληρονομούν από τον ίδιο γονέα. Ο Ahmed υποστήριξε ότι, επειδή τα τρανσέξουαλ άτομα μπορούν να «αλλάζουν φύλο κατά βούληση», αυτό ακυρώνει τη ρήτρα κληρονομικότητας και είναι «αντίθετο με τις ισλαμικές διατάξεις».
Ο Ahmed πρότεινε στον εκτελούντα χρέη αρχιδικαστή Syed Muhammad Anwar ότι για να μπορέσει ένα άτομο να αλλάξει τον δείκτη φύλου του, θα πρέπει πρώτα να υποβληθεί σε ιατρική εξέταση, αν και δεν υπήρξε καμία διευκρίνιση ως προς αυτό.
Απειλή για την κοινωνία οι ΛΟΑΤΚΙ+
Το πολιτικό του κόμμα, το Jamaat-e-Islami, είναι απίστευτα κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ και έχει πει πολλές φορές ότι η ομοφυλοφιλία αποτελεί «απειλή για την κοινωνία».
«Η κοινωνική ισορροπία της κοινωνίας διαταράσσεται εξαιτίας αυτής της τάσης [της ομοφυλοφιλίας]. Ο άνδρας και η γυναίκα έχουν κάποιους σαφώς καθορισμένους ρόλους σε μια κοινωνία και μια οικογένεια. Οι ενώσεις ομοφυλοφίλων παραβιάζουν αυτούς τους κανόνες», ανέφερε το κόμμα σε δήλωσή του το 2013. «Η νομιμοποίηση των ομοφυλοφιλικών ενώσεων σήμερα θα άνοιγε τις πύλες για ευθανασία, αιμομιξία και ό,τι άλλο».
Οι τρανς ακτιβιστές καλούν το δικαστήριο να προστατεύσει τα τρανς άτομα
Καταθέτοντας στο δικαστήριο, η τρανς ακτιβίστρια Bubbly Malik υποστήριξε ότι, εάν το νομοσχέδιο αναθεωρηθεί, θα πρέπει να υπάρξει βοήθεια από «ειδικούς σε θέματα φύλου», οι οποίοι θα μπορούσαν να διευκρινίσουν γιατί είναι τόσο σημαντικό να διατηρηθεί η προστασία της περιθωριοποιημένης κοινότητας.
Μιλώντας κατά την ακρόαση, η ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα των τρανσέξουαλ Nayab Ali δήλωσε ότι η απειλή για την κοινότητα «έχει πολλαπλασιαστεί» τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας ότι «το δικαστήριο θα πρέπει να εκδώσει εντολή που να απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια κατά οποιουδήποτε τρανς ατόμου μέχρι την απόφαση της υπόθεσης».
Δολοφονίες και βιασμοί τρανς ατόμων
Σύμφωνα με την ακτιβίστρια Farzana Riaz, σε συνέντευξή της στον Guardian τον Απρίλιο του 2022, τουλάχιστον 91 τρανσέξουαλ γυναίκες στο Πακιστάν έχουν δολοφονηθεί από το 2015. Επιπλέον, αναφέρθηκαν τουλάχιστον 2.000 περιπτώσεις βίας κατά της τρανσέξουαλ κοινότητας μόνο στην πακιστανική περιοχή Khyber Pakhtunkhwa.
Η πρόεδρος της Trans-Action, Farzana Ilyas, επέκρινε την πακιστανική κυβέρνηση για την αποτυχία της να προστατεύσει τον πληθυσμό, προσθέτοντας ότι «τα τελευταία τέσσερα ή πέντε χρόνια, 1500 τρανσέξουαλ άτομα έχουν βιαστεί».
Ενώ το νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των τρανς προσπάθησε να μετριάσει το αυξανόμενο ζήτημα της βίας κατά των τρανσέξουαλ ατόμων, η αποτελεσματικότητά του έχει αμφισβητηθεί σε πολλές περιπτώσεις.
Παρά το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος του νόμου περιγράφει λεπτομερώς την εκπαιδευτική ισότητα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2019 διαπίστωσε ότι σχεδόν το 40% των διαφυλικών ατόμων στη χώρα είναι αναλφάβητα.
Μετά την υπογραφή του νομοσχεδίου σε νόμο, ο Πακιστανός LGBTQ+ ακτιβιστής Mehlab Jameel δήλωσε στο NPR: «Ήμουν σε κατάσταση σοκ, επειδή ποτέ δεν πίστευα ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις