Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποβάθμισε χθες Τρίτη τη βαρύτητα των «δημοψηφισμάτων» που αναμένεται να οργανωθούν για την προσάρτηση τμημάτων της επικράτειας της Ουκρανίας στη Ρωσία, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα την καταδίκη του σχεδίου από ηγέτες κρατών της Δύσης.

«Ευχαριστώ όλους τους φίλους και εταίρους της Ουκρανίας για τη μαζική και αυστηρή καταδίκη της πρόθεσης της Ρωσίας να οργανώσει τα νιοστά ψευτοδημοψηφίσματα», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατά τη διάρκεια του χθεσινοβραδινού διαγγέλματός του.

Παράλληλα, υποβάθμισε τη σημασία της επείγουσας οργάνωσης των «δημοψηφισμάτων» αυτών.

Αναφέρθηκε σε «θορυβώδεις ειδήσεις από τη Ρωσία», προσθέτοντας «και τι έγινε; Ποιο είναι το νέο σε σχέση με αυτό που είχε ειπωθεί προηγουμένως;».

«Η θέση μας δεν αλλάζει ανάλογα με τον θόρυβο της μιας ή της άλλης είδησης», πρόσθεσε ο κ.  Ζελένσκι, για τον οποίο ζητούμενο είναι «να διατηρηθεί η πίεση» στη Ρωσία. «Ας διατηρήσουμε την ενότητά μας, ας προστατεύσουμε την Ουκρανία, ας απελευθερώσουμε τα εδάφη μας κι ας μη δείξουμε καμία αδυναμία», πρόσθεσε.

Οι φιλορωσικές αρχές σε τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας ανήγγειλαν χθες Τρίτη την επείγουσα διεξαγωγή, από την 23η ως την 27η Σεπτεμβρίου, «δημοψηφισμάτων» για την ένωσή τους με τη Ρωσία, εν μέσω της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς έκρινε ότι «αυτά τα πλασματικά δημοψηφίσματα δεν είναι αποδεκτά» και οι ΗΠΑ κατήγγειλαν την «προσποίηση» λαϊκής διαβούλευσης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του κατήγγειλε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την «επιστροφή στην εποχή των ιμπεριαλισμών και των αποικιών», μερικά λεπτά αφού χαρακτήρισε τα αναγγελθέντα δημοψηφίσματα «παρωδία».

Οι διαδικασίες αυτές, κατ’ εικόνα εκείνης που επισημοποίησε την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας (νότια) στη Ρωσία το 2014, που δεν αναγνωρίζουν το Κίεβο και η Δύση, προετοιμάζονται εδώ και  μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ