Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ποιοι κινδυνεύουν να επιστρέψουν με τόκο την κρατική ενίσχυση
Όσοι χάσουν τη διορία για την υποβολή των δικαιολογητικών, θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος το 100% της ενίσχυσης που έλαβαν με τόκο.
Η κλεψύδρα αδειάζει για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έλαβαν ζεστό χρήμα από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής την περίοδο της πανδημίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που αποτελούν έναν από τους όρους που προβλέπονταν για τη χορήγηση της κρατικής ενίσχυσης. Η τελευταία διορία για την υποβολή των δικαιολογητικών εκπνέει την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022.
Οσοι χάσουν και τη συγκεκριμένη προθεσμία θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος το 100% της ενίσχυσης που έλαβαν. Μάλιστα η επιστροφή του ποσού θα γίνει εφάπαξ και με τόκο.
Συγκεκριμένα μετά τον σχετικό έλεγχο που θα πραγματοποιήσει η ΑΑΔΕ, το ποσό της κρατικής ενίσχυσης θα εμφανιστεί ως οφειλή στον λογαριασμό των επιχειρήσεων στην ψηφιακή πύλη myAADE. Και αυτό γιατί εάν δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θεωρείται ότι δεν τηρήθηκαν οι όροι χορήγησης των κρατικών δανείων.
Σημειώνεται ότι η εφάπαξ έντοκη επιστροφή ολόκληρου του ποσού χωρίς τη δυνατότητα έκπτωσης ισχύει και για τις επιχειρήσεις που δεν τήρησαν τη ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής.
Η υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ mybusinessSupport ενώ οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έλαβαν την οικονομική ενίσχυση την περίοδο της πανδημίας θα πρέπει να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την τρίτη δόση να καταβάλλεται έως την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022.
Τα ποσά
Εφόσον τηρήθηκε η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής και οι υποχρεώσεις των δικαιούχων επιχειρήσεις και επαγγελματίες επιστρέφουν τα εξής ποσά:
α) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:
- 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 70% σε σχέση με το 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
- 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με το 2019 και παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
- 50% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.
β) Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή για επιχειρήσεις που άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:
- 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 30% σε σχέση με τα έσοδα του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
- 33,3% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
- Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 73 νεκροί από το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Η ανάρτηση – «φωτιά» του Φουρνιέ για την αναβολή του παιχνιδιού Παρί – Φενερμπαχτσέ (pic)
- Praktiker Hellas: Επανεγκαίνια του πλήρως ανακαινισμένου καταστήματος της στην Καλαμάτα
- Παππάς: Οι μειώσεις των τραπεζικών προμηθειών δεν είναι «θαύμα» Μητσοτάκη, προβλέπονται από την ΕΕ
- Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Δεν υπήρξαν συμφωνίες της Κωνταντινούπολης, ήταν η απάντηση στο τελεσίγραφο της Ρωσίας
- Το «άσχημο» χριστουγεννιάτικο πουλόβερ που όλοι αγαπάμε να μισούμε