Γλυπτά του Παρθενώνα: «Πώς θα ένιωθε ο Κάρολος Γ’ αν το Στέμμα φυλασσόταν μόνιμα σε μουσείο στην Αθήνα;»
Ηχηρό μήνυμα υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον frontman των Jethro Tull
Έχουν περάσει πάνω από 200 χρόνια από τότε που ο λόρδος Έλγιν, πρεσβευτής της Βρετανίας στην Υψηλή Πύλη, πούλησε στη Βουλή των Κοινοτήτων τα Γλυπτά που απέσπασε με βίαιο τρόπο από τον Παρθενώνα.
Έκτοτε, το αίτημα της επανένωσης υποστήριξαν προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας από τον Μπιλ Κλίντον και τον Τόνι Μπανκς έως τον Σον Κόνερι και τον Τζορτζ Κλούνεϊ.
- Διαβάστε επίσης: Γλυπτά του Παρθενώνα: Το χρονικό της αρπαγής τους από τον Έλγιν
Αύριο, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, και την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, οι Jethro Tull, ένα από τα πιο ιστορικά συγκροτήματα στην ιστορία της ροκ μουσικής, επιστρέφει στην Ελλάδα για δύο μοναδικές εμφανίσεις.
Λίγες ώρες πριν το πρώτο τους live, οι Βρετανοί «επαναφέρουν» στο τραπέζι το ζήτημα.
Συγκεκριμένα, ο ιδρυτής και τραγουδιστής, Ίαν Άντερσον, βρήκε την ευκαιρία να εκφράσει την αγάπη του για την Ελλάδα και να επικρίνει την πεισματική άρνηση του Βρετανικού Μουσείου να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
«Η επιστροφή των Μαρμάρων θα έπρεπε να ήταν προτεραιότητα»
«Η κλοπή διαφόρων εθνικών ιστορικών μνημείων κατά τη διάρκεια των αιώνων από άλλες χώρες είναι αναγκαίο να αναγνωριστεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ήταν, ίσως, προσωρινά πιο ασφαλή σε ξένα χέρια και θα μπορούσαν να εκτιμηθούν από πολύ περισσότερα άτομα σε διάσημα μουσεία όπως το Βρετανικό Μουσείο. Αλλά αυτό ήταν τότε. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για το σήμερα. Η επιστροφή των λεγόμενων Ελγίνειων Μαρμάρων θα έπρεπε να ήταν βασική προτεραιότητα για το Βρετανικό Μουσείο», αναφέρει ο frontman των Jethro Tull, που η καριέρα τους ξεπερνά τις τέσσερις δεκαετίες.
Και προσθέτει: «Το 2021, η απόφαση της Βρετανικής κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον να υποστηρίξει τη συνέχιση της παραμονής αυτών των ιστορικών θησαυρών ήταν αξιοθρήνητη, την ίδια ώρα που πρόσφατες ενδείξεις δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι και πολιτικοί υποστηρίζουν την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Ίσως ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να ξανασκεφτεί το θέμα. Άλλωστε, η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει ένα ακριβές αντίγραφο για το Βρετανικό Μουσείο, όπως πολλά από αυτά αντικαθιστούν άλλα ανεκτίμητα κειμήλια».
«Πώς θα ένιωθε ο νέος μας Βασιλιάς Κάρολος Γ’ αν το Βασιλικό Στέμμα φυλασσόταν μόνιμα σε μουσείο στην Αθήνα;», αναρωτιέται στο τέλος.
Ο Ίαν Άντερσον είναι μια ξεχωριστή, εμβληματική και πολύ αγαπημένη περσόνα. Το 1967 ίδρυσε τους Jethro Tull και ήταν αυτός που τόλμησε να εισάγει τον ήχο του φλάουτου σε ροκ τραγούδια.
Οι Βρετανοί έχουν κυκλοφορήσει 21 στούντιο άλμπουμ, εκ των οποίων δύο ανέβηκαν στην κορυφή των αμερικανικών chart και ένα στα αντίστοιχα βρετανικά, ενώ 16 δίσκοι τους έχουν βραβευθεί ως χρυσοί ή πλατινένιοι. Παγκοσμίως έχουν πουλήσει περίπου τα 60 εκατομμύρια δίσκους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις