Ρωσία: «Δεν θα αφήσω τον Πούτιν να με κάνει δολοφόνο»
Ο Guardian παρουσιάζει τα σημεία από όπου προσπαθούν να φύγουν από τη Ρωσία πολίτες έτσι ώστε να μην σταλούν στα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία.
Συνεχίζεται το κύμα φυγής από τη Ρωσία μετά το διάγγελμα Πούτιν με το οποίο γνωστοποίησε την υπογραφή του διατάγματος για τη μερική επιστράτευση. Την ίδια στιγμή, τη χώρα συγκλόνισαν διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο σε τουλάχιστον 38 πόλεις. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ και ανεξάρτητες οργανώσεις στη Ρωσία, ορισμένοι από τους συλληφθέντες επιστρατεύτηκαν επί τόπου.
Ο Guardian παρουσιάζει την ιστορία του Όλεγκ, ενός 29χρονου από το Καζάν που πήρε την ειδοποίηση επιστράτευσης στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του λίγες ώρες μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου.
- Διαβάστε επίσης: Πυρηνικός εφιάλτης πάνω από την Ευρώπη – Το οπλοστάσιο της Ρωσίας σε αριθμούς και η σύγκριση με τη Δύση
«Η καρδιά μου βούλιαξε όταν με κάλεσαν», είπε χαρακτηριστικά ο 29χρονος. «Αλλά ήξερα ότι δεν είχα χρόνο να απελπιστώ», πρόσθεσε.
Μάζεψε γρήγορα όλα τα πράγματά του και έκλεισε εισιτήριο χωρίς επιστροφή για το Όρενμπουργκ, μια νότια ρωσική πόλη κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν.
«Θα περάσω τα σύνορα απόψε», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη του στον Guardian την Πέμπτη από το αεροδρόμιο του Όρενμπουργκ.
«Δεν έχω ιδέα πότε θα ξαναπατήσω το πόδι μου στη Ρωσία», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην ποινή φυλάκισης που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι άνδρες που αποφεύγουν τη στράτευση.
Η σύζυγός του περιμένει παιδί
«Θα χάσω την πιο σημαντική ημέρα της ζωής μου. Αλλά απλά δεν θα αφήσω τον Πούτιν να με μετατρέψει σε δολοφόνο σε έναν πόλεμο στον οποίο δεν θέλω να πάρω μέρος», τόνισε ο Όλεγκ.
Η απόφαση του Κρεμλίνου να ανακοινώσει μερική επιστράτευση οδήγησε τους άνδρες που είναι σε επίμαχη ηλικία να εγκαταλείψουν τη χώρα, πυροδοτώντας πιθανότατα ένα νέο brain drain τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, αναφέρει ο Guardian.
Το βρετανικό μέσο σημειώνει ότι μίλησε με περισσότερους από μια ντουζίνα άνδρες και γυναίκες που εγκατέλειψαν τη Ρωσία από τότε που ο Πούτιν ανακοίνωσε την επιστράτευση ή που σκοπεύουν να το πράξουν τις επόμενες ημέρες.
Οι επιλογές διαφυγής είναι περιορισμένες, λένε. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τέσσερις από τις πέντε χώρες της ΕΕ που συνορεύουν με τη Ρωσία ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιτρέπουν πλέον την είσοδο Ρώσων με τουριστική βίζα.
Οι απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα προς την Κωνσταντινούπολη, το Ερεβάν, την Τασκένδη και το Μπακού, τις πρωτεύουσες των χωρών που επιτρέπουν στους Ρώσους την είσοδο χωρίς βίζα, ήταν εξαντλημένες για την επόμενη εβδομάδα, ενώ η φθηνότερη απλή πτήση από τη Μόσχα προς το Ντουμπάι κόστιζε περίπου 370.000 ρούβλια (5.000 λίρες), ένα ποσό πολύ υψηλό για τους περισσότερους.
Και έτσι πολλοί, όπως ο Όλεγκ, αναγκάστηκαν να γίνουν δημιουργικοί και να οδηγήσουν σε κάποια από τα λίγα χερσαία σύνορα που ήταν ακόμη ανοιχτά για τους Ρώσους. Δείτε το γράφημα του Guardian:
- ΗΠΑ: Σε ποιες πολιτείες γίνεται μάχη για την πρωτιά – Ποιες πολιτείες θα κριθούν από μια χούφτα ψήφους
- Σπόρτινγκ: Οπαδοί και διοίκηση είπαν το δικό τους «ευχαριστώ» στον Αμορίμ (pics)
- Το δίλημμα Χάρις ή Τραμπ και οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας
- Χάρις ή Τραμπ; Ένας ιπποπόταμος… προβλέπει τον νικητή
- Ισραήλ: Καμπανάκι ΔΝΤ για τις επιπτώσεις των στρατιωτικών επιχειρήσεων της χώρας
- Καταγγέλλει η πλευρά Κασσελάκη την Επιτροπή Νομιμοποίησης συνέδρων για νέους αποκλεισμούς