Facebook: Έκθεση διαπιστώνει παραβίαση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων
Μεταξύ άλλων η εταιρεία έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο στη διαγραφή αναρτήσεων στα αραβικά ενώ αντίθετα ανέχτηκε αναρτήσεις στα εβραϊκά.
Οι χειρισμοί του Facebook και της μητρικής του εταιρείας Meta στη διάρκεια της περυσινής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας παραβίασε το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην ελεύθερη έκφραση, το συνέρχεσθαι, τη συμμετοχή σε πολιτικές διαδικασίες και τη μη διάκριση, καταλήγει έκθεση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εταιρείας.
Η έκθεση της ανεξάρτητης συμβουλευτικής εταιρείας Business for Social Responsibility δικαιώνει τους επικριτές των πολιτικών της Meta για την ανισότιμη εφαρμογή των πολιτικών της για τη βία. Μεταξύ άλλων διαπίστωσε ότι η εταιρεία έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο στη διαγραφή αναρτήσεων στα αραβικά ενώ αντίθετα ανέχτηκε αναρτήσεις στα εβραϊκά.
Διαβάστε επίσης: Αγωγή κατά του Facebook για τη γενοκτονία στη Μιανμάρ – Αίτημα για αποζημιώσεις 150 δισ. δολαρίων
Παρόλα αυτά οι συντάκτες αποδίδουν το φαινόμενο σε αστοχίες και όχι σε προκατάληψη εκ μέρους της Meta ή εργαζομένων της. Τόνισαν πως δεν υπάρχουν «ενδείξεις φυλετικής, εθνοτικής ή θρησκευτικής σκοπιμότητας» και επισήμαναν πως η Meta απασχολεί «εργαζομένους που εκφράζουν διαφορετικές απόψεις, εθνικότητες, φυλές και θρησκείες».
Βασικό πρόβλημα σύμφωνα με την έκθεση είναι η απουσία αξιολογητών σε γλώσσες πέραν των αγγλικών, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών, τα οποία είναι μια από τις βασικότερες γλώσσες στις πλατφόρμες της Meta.
Απαντώντας, η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα εφαρμόσει ορισμένες από τις συστάσεις της έκθεσης, ενισχύοντας μεταξύ άλλων τους ελέγχους σε αναρτήσεις γραμμένες στα εβραϊκά.
Υποστήριξε πάντως σε εταιρικό ιστολόγιο πως «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για πολλές από τις συστάσεις, όπως διευκρινίζει η [εταιρεία] BSR . Αν και έχουμε ήδη προβεί σε σημαντικές αλλαγές, ως αποτέλεσμα αυτής της άσκησης, η διαδικασία θα κρατήσει χρόνια.
Οι διαπιστώσεις της έκθεσης επαναφέρουν θέματα που τέθηκαν από την πληροφοριοδότη του Facebook Φράνσις Χόιγκεν, η οποία αποκάλυψε πέρυσι ότι τα προβλήματα αυτού του είδους είναι συστημικά στη Meta και γνωστά στην εταιρεία.
Η έκθεση επιβεβαιώνει επίσης ότι η Meta έκανε σοβαρά λάθη στην εφαρμογή της πολιτικής τους. Τον περυσινό Μάιο, όταν μαίνονταν τα επεισόδια στη Γάζα, το Instagram μπλόκαρε για λίγο το tag #AlAksa, το οποίο αφορά το τζαμί Αλ-Άκσα στην Ιερουσαλήμ, αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα σε εβραίους και μουσουλμάνους.
Η Meta ζήτησε αργότερα συγγνώμη, υποστηρίζοντας ότι οι αλγόριθμοί της είχαν μπερδέψει το τζαμί με την οργάνωση Ταξιαρχία Μαρτύρων του Αλ-Άκσα, ένοπλο σκέλος της οργάνωσης Φατάχ.
Για τους χρήστες της Meta στη Γάζα και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, τα θέματα που θίγει η έκθεση δεν είναι νέα. Για παράδειγμα, οι ισραηλινές υπηρεσίες παρακολουθούν τις αναρτήσεις στο Facebook και βομβαρδίζουν την εταιρεία με χιλιάδες αιτήματα διαγραφής λογαριασμών Παλαιστινίων.
«Πλημμυρίζουν το σύστημα και το εξουδετερώνουν» είχε δηλώσει πέρυσι στο Associated Press ο Ασράφ Ζ’αιτον, πρώην επικεφαλής πολιτικής της Meta για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.
«Αυτό αναγκάζει το σύστημα να ξάνει λάθη υπέρ του Ισραήλ».
- Κυκλώματα εξαναγκάζουν ανθρώπους να ζητιανεύουν ξυπόλητοι – Η μέθοδος με τα… σκυλάκια
- Ο Τζολάκης δείχνει το δρόμο προς την κορυφή, η εμπιστοσύνη του Μεντιλίμπαρ και η ώρα της Εθνικής
- Ζιζέλ Πελικό: «Mr Everyman» – Οι 51 «δράκοι» που καταδικάστηκαν στην «δίκη του αιώνα» στη Γαλλία
- Προκαλεί το «De Grece» των Γλύξμπουργκ – Σφοδρά πυρά από κόμματα, οι παρατηρήσεις Αλιβιζάτου
- Μηχανική βλάβη στο flying Cat 5 με 115 επιβάτες – Επέστρεψε στον Πειραιά
- Αστυνομικός στη Βουλή: Οι πρώτες συναντήσεις της 35χρονης συζύγου του με τις τρεις κόρες της – Τι της είπαν