Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Προσωπικά δεδομένα: Στο Ευρωδικαστήριο η διαμάχη για τη «νομιμοποίηση» του αρχείου της Europol

Προσωπικά δεδομένα: Στο Ευρωδικαστήριο η διαμάχη για τη «νομιμοποίηση» του αρχείου της Europol

Οι πρακτικές της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας επικρίνονται ως «επικίνδυνες για τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέθεσε η ρυθμιστική αρχή που προσπάθησε αλλά απέτυχε να υποχρεώσει τη Europol να διαγράψει τα προσωπικά δεδομένα πολιτών που δεν συνδέονται με το έγκλημα.

Η EDPS (Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή Προστασίας Δεδομένων), η οποία ελέγχει αν οι φορείς της ΕΕ συμμορφώνονται με τους κανόνες για την προστασία της ιδιωτικότητας, είχε θέσει θέμα «θεμελιωδών δικαιωμάτων» όταν ζήτησε τον Ιανουάριο από τη Europol να διαγράψει τα επίμαχα δεδομένα μέχρι την προθεσμία της 4ης Ιανουρίου 2023.

Διαβάστε επίσης: Οι βιομετρικές κάμερες πρέπει να απαγορευτούν, λέει ρυθμιστική αρχή της ΕΕ

Ωστόσο η αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων για πολίτες που δεν συνδέονται με εγκληματικές δραστηριότητες νομιμοποιήθηκε αναδρομικά τον Ιούνιο με τροποποίηση του κανονισμού που αποφάσισαν οι χώρες-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αντιδρώντας στην τροποποίηση του κανονισμού, η EDPS κατέθεσε προσφυγή στις 16 Σεπτεμβρίου, αναφέρει την Παρασκευή το Reuters. Ζητά από το δικαστήριο με έδρα το Λουξεμβούργο να «διασφαλίσει ότι ο ευρωπαϊκός νομοθέτης δεν μπορεί αδικαιολόγητα να ‘μετακινεί το τέρμα΄ στο θέμα της ιδιωτικότητας και της προστασίας δεδομένων», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αρχής Βόιτσεχ Βιεβιορόφσκι.

Την κίνηση της EDPS χαιρέτισε ο γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Πάτρικ Μπτέγιερ: «Είναι αλήθεια ότι η αστυνομική συνεργασία στην Ευρώπη έχει ζωτική σημασία, οφείλει ωστόσο να σέβεται τους κανόνες δικαίου» δήλωσε.

«Λόγω αυτών των αχανών δεξαμενών δεδομένων, εκατομμύρια αθώοι πολίτες κινδυνεύουν να θεωρηθούν ύποπτοι εγκλημάτων επειδή έτυχε να βρεθούν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.

Έρευνα από το 2019

Έπειτα από έρευνα που ξεκίνησε το 2019, η EDPS είχε επικρίνει την ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία για την «συνεχιζόμενη αποθήκευση μεγάλων όγκων» δεδομένων για πολίτες που δεν συνδέονται με το έγκλημα, πρακτική που «θέτει σε κίνδυνο τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών».

Σύμφωνα με αρχή, από την αρχική επίπληξη το 2019 μέχρι σήμερα η Europol έχει λάβει μέτρα, δεν είχε όμως συμμορφωθεί όμως με τα αιτήματα για καθορισμό μέγιστου χρονικού διαστήματος αποθήκευσης δεδομένων.

Η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία ουδέποτε έχει αποκαλύψει τον όγκο των δεδομένων που έχει συγκεντρώσει, σύμφωνα όμως με εσωτερικά έγγραφα που επικαλείται ο Guardian η υπηρεσία έχει αποθηκεύσει την τελευταία εξαετία 4 petabyte πληροφοριών.

H βάση δεδομένων φέρεται να περιέχει πληροφορίες για τουλάχιστον 250.000 υπόπτους τρομοκρατίας και άλλων εγκλημάτων, τις επαφές τους, καθώς και για άγνωστο αριθμό πολιτών που δεν εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες.

Must in

Θρυλική καρδιά ο Σέστιτς!

Ο παλιός άσος του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα αναρρώνει μετά την πετυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε αφού η ζωή του ήταν σε άμεσο κίνδυνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο