Προσωπικά δεδομένα: Στο Ευρωδικαστήριο η διαμάχη για τη «νομιμοποίηση» του αρχείου της Europol
Οι πρακτικές της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας επικρίνονται ως «επικίνδυνες για τα θεμελιώδη δικαιώματα».
Προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέθεσε η ρυθμιστική αρχή που προσπάθησε αλλά απέτυχε να υποχρεώσει τη Europol να διαγράψει τα προσωπικά δεδομένα πολιτών που δεν συνδέονται με το έγκλημα.
Η EDPS (Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή Προστασίας Δεδομένων), η οποία ελέγχει αν οι φορείς της ΕΕ συμμορφώνονται με τους κανόνες για την προστασία της ιδιωτικότητας, είχε θέσει θέμα «θεμελιωδών δικαιωμάτων» όταν ζήτησε τον Ιανουάριο από τη Europol να διαγράψει τα επίμαχα δεδομένα μέχρι την προθεσμία της 4ης Ιανουρίου 2023.
Διαβάστε επίσης: Οι βιομετρικές κάμερες πρέπει να απαγορευτούν, λέει ρυθμιστική αρχή της ΕΕ
Ωστόσο η αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων για πολίτες που δεν συνδέονται με εγκληματικές δραστηριότητες νομιμοποιήθηκε αναδρομικά τον Ιούνιο με τροποποίηση του κανονισμού που αποφάσισαν οι χώρες-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αντιδρώντας στην τροποποίηση του κανονισμού, η EDPS κατέθεσε προσφυγή στις 16 Σεπτεμβρίου, αναφέρει την Παρασκευή το Reuters. Ζητά από το δικαστήριο με έδρα το Λουξεμβούργο να «διασφαλίσει ότι ο ευρωπαϊκός νομοθέτης δεν μπορεί αδικαιολόγητα να ‘μετακινεί το τέρμα΄ στο θέμα της ιδιωτικότητας και της προστασίας δεδομένων», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αρχής Βόιτσεχ Βιεβιορόφσκι.
Την κίνηση της EDPS χαιρέτισε ο γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Πάτρικ Μπτέγιερ: «Είναι αλήθεια ότι η αστυνομική συνεργασία στην Ευρώπη έχει ζωτική σημασία, οφείλει ωστόσο να σέβεται τους κανόνες δικαίου» δήλωσε.
«Λόγω αυτών των αχανών δεξαμενών δεδομένων, εκατομμύρια αθώοι πολίτες κινδυνεύουν να θεωρηθούν ύποπτοι εγκλημάτων επειδή έτυχε να βρεθούν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.
Έρευνα από το 2019
Έπειτα από έρευνα που ξεκίνησε το 2019, η EDPS είχε επικρίνει την ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία για την «συνεχιζόμενη αποθήκευση μεγάλων όγκων» δεδομένων για πολίτες που δεν συνδέονται με το έγκλημα, πρακτική που «θέτει σε κίνδυνο τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών».
Σύμφωνα με αρχή, από την αρχική επίπληξη το 2019 μέχρι σήμερα η Europol έχει λάβει μέτρα, δεν είχε όμως συμμορφωθεί όμως με τα αιτήματα για καθορισμό μέγιστου χρονικού διαστήματος αποθήκευσης δεδομένων.
Η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία ουδέποτε έχει αποκαλύψει τον όγκο των δεδομένων που έχει συγκεντρώσει, σύμφωνα όμως με εσωτερικά έγγραφα που επικαλείται ο Guardian η υπηρεσία έχει αποθηκεύσει την τελευταία εξαετία 4 petabyte πληροφοριών.
H βάση δεδομένων φέρεται να περιέχει πληροφορίες για τουλάχιστον 250.000 υπόπτους τρομοκρατίας και άλλων εγκλημάτων, τις επαφές τους, καθώς και για άγνωστο αριθμό πολιτών που δεν εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες.
- Σουδάν: Εξοπλισμός κατασκευασμένος στη Γαλλία χρησιμοποιείται στον εμφύλιο
- Viral: Το πιο γλυκό ιπποποταμάκι του κόσμου έχει πλέον τραγούδι και βίντεο κλιπ
- ΗΠΑ: O Τραμπ θέλει ο κυβερνήτης της Φλόριντα να διορίσει τη νύφη του γερουσιάστρια
- Ρωσία: Ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ δεν αναμένει αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ σε σχέση με τη χώρα του
- ΕΕ: Ο Ζοζέπ Μπορέλ προτείνει αναστολή του πολιτικού διαλόγου με το Ισραήλ – Διχάζονται οι Ευρωπαίοι
- Διαβάστε στα «Νέα» της Πέμπτης: Στο φως το μαύρο δίμηνο