Ιράν: Η διαχρονική καταπίεση των γυναικών μέσα από τη χρήση της μαντίλας
«H ζέστη δεν πρέπει να είναι πρόφαση για να δείχνετε δημόσια τα μαλλιά σας»
H κατάσταση στο Ιράν είναι εκτός ελέγχου. Ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από τις ιρανικές αρχές, προκάλεσε μεγάλες διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την ιρανική αστυνομία, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 30.
Η, κουρδικής καταγωγής, Μάχσα Αμινί, βρισκόταν με την οικογένειά της στην Τεχεράνη, όταν συνελήφθη, από ειδική μονάδα της ιρανικής αστυνομίας, για ανήθική συμπεριφορά και παραβίαση του ισλαμικού κώδικα για την ενδυμασία. Το έγκλημά της ήταν ότι δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.
Λίγo αργότερα και ενώ βρισκόταν υπό κράτηση σε κέντρο «αναμόρφωσης» της ιρανικής αστυνομίας, κατά δήλωση των αρχών, η Αμινί υπέστη καρδιακή προσβολή και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Δύο ημέρες μετά πέθανε.
- Διαβάστε επίσης: Ιράν: Όσο κι αν ικέτευα δεν με άφησαν να την δω – Συγκλονίζει ο πατέρας της Μαχσά Αμινί
Οι ισχυρισμοί των ιρανικών αρχών δεν πείθουν και οι συγγενείς της Μαχσά έχουν κάθε λόγο να υποστηρίζουν πως ο θάνατός της οφείλεται σε βιαιοπραγία.
«Λένε ψέματα. Όλα είναι ψέματα… όσο κι αν τους παρακάλεσα, δεν με άφησαν να δω την κόρη μου», δήλωσε ο πατέρας της 22χρονης Μαχσά και υποστήριξε ότι η κόρη του είχε μώλωπες στα πόδια και πως το υπόλοιπο σώμα της ήταν τυλιγμένο με σεντόνι.
Υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι κατά την κράτησή της η Μαχσά χτυπήθηκε από στελέχη της ιρανικής αστυνομίας.
Οι συνθήκες θανάτου της Μαχσά έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Εκατοντάδες γυναίκες σε πολλές πόλεις του Ιράν βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά των ιρανικών αρχών και του προέδρου της χώρας Εμπραχίμ Ραϊσί.
Πολλές μάλιστα γυναίκες, ενώ διαδήλωναν, έκοψαν τα μαλλιά τους και έκαψαν τις μαντίλες τους, δηλώνοντας την οργή τους για την καταπίεση που υφίστανται εδώ και χρόνια.
Εδώ και πολλές δεκαετίες το αν θα φορούν οι γυναίκες στο Ιράν μαντίλα είναι κάτι που δεν το αποφασίζουν οι ίδιες. Κατά παράβαση κάθε κανόνα σεβασμού της προσωπικής ελευθερίας, το αποφασίζει ο νόμος.
Γύρω στα 1930, για παράδειγμα, ο τότε σάχης (βασιλιάς) του Ιράν, Ρεζά Σαχ Παχλαβί απαγόρευσε τη μαντίλα. Το 1941, τον διαδέχτηκε ο γιος του, Μοχαμάντ Ρεζά Παχλαβί, ο οποίος εκθρονίστηκε το 1979 από την Ισλαμική Επανάσταση με ηγέτη τον Αγιατολάχ (υψηλόβαθμος κληρικός) Ρουχολάχ Χομεϊνί που έδωσε στο κράτος του Ιράν έναν φανατικό θεοκρατικό χαρακτήρα.
Μία από τις πρώτες μεταρρυθμίσεις του καθεστώτος Χομεϊνί ήταν η επιβολή της μαντίλας.
Άρθρο του «ΒΗΜΑΤΟΣ», τον Σεπτέμβριο του 1984, δείχνει ότι δυστυχώς ελάχιστα έχουν αλλάξει από τότε.
«Ήταν μια ζεστή μέρα στην Τεχεράνη και η 19χρονη Σεϊλά επέστρεφε στο σπίτι από τη δουλειά της.
»Ξαφνικά ένα κατακίτρινο ημιφορτηγό σταματάει μπροστά της και ξεπετάγονται πέντε οπλισμένες γυναίκες καλυμμένες από την κορυφή ως τα νύχια με αυστηρά μαύρα τσαντόρ.
»Αρπάζουν τη Σεϊλά, αρχίζουν να τη χαστουκίζουν και την απειλούν ότι θα τη ρίξουν στη φυλακή για “λάγνα συμπεριφορά”. O λόγος; Η Σεϊλά δεν είχε καλύψει εντελώς τα μαλλιά της όπως απαιτεί η ισλαμική παράδοση.
»Η Σεϊλά είναι ένα από τα πολλά θύματα της οργάνωσης “Xρηστότης εναντίον Διαφθοράς” που δημιουργήθηκε πέρυσι από το υπουργείο Εσωτερικών για να αναλάβει δράση εναντίον των “παραβατών” του κοινωνικού νόμου.
»Ομάδες ανδρών και γυναικών περιπολούν τις μεγαλύτερες πόλεις του Ιράν με “σχήματα ελέγχου”. Σταματούν τα αυτοκίνητα και ερευνούν για αλκοόλ ή ναρκωτικά. Ελέγχουν τις ταυτότητες των πολιτών.
»Εμποδίζουν άνδρες και γυναίκες να περπατούν πλάι – πλάι “σαν ερωτευμένοι” και διαλύουν συγκεντρώσεις τριών ή περισσοτέρων ατόμων για να αποτρέψουν “πολιτικές συνωμοσίες”.
»Φέτος το καλοκαίρι, παρά το κύμα καύσωνα, οι ταξιαρχίες της Χρηστότητας κυνήγησαν ιδιαίτερα τις γυναίκες, που παραβίαζαν τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα του Ισλάμ.
“H ζέστη δεν πρέπει να είναι πρόφαση για να δείχνετε δημόσια τα μαλλιά σας”, λέει ο ιρανός πρόεδρος Χαζατολεσλάμ Χαμενεΐ.
“H Μουσουλμάνα πρέπει να είναι καλυμμένη όλες τις εποχές”.
»Στα τέλη Ιουλίου μέλη της ταξιαρχίας έκλεισαν μερικούς δρόμους στη βόρεια Τεχεράνη και σταματούσαν αυτοκίνητα στην τύχη χτυπώντας τις γυναίκες που ήταν ντυμένες με δυτικά ρούχα και ρίχνοντας μπογιά στους άνδρες που φορούσαν κοντά παντελόνια.
»Στη συνέχεια οι ομάδες όρμησαν μέσα σε εστιατόρια ερευνώντας για οινοπνευματώδη, μουσική και άλλα δυτικά κακά. Το καθεστώς του αγιατολάχ Χομεϊνί προφανώς συναινεί στη βία: ο κυβερνητικός στρατός έρχεται και εξετάζει τα “θηράματα” των ταξιαρχιών.
»Πολλά απ’ αυτά κατηγορούνται για πορνεία ή ότι αποτελούν “δυτικά στοιχεία” και φυλακίζονται. Όσοι απλώς φυλακίζονται είναι τυχεροί.
“Αν αυτοί οι διαφθορείς αρνηθούν να υπακούσουν στους κανόνες, μπορούν να εκτελεσθούν”, απείλησε ο Χογιατολεσλάμ Μοφταντάζ, εκπρόσωπος του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου».
- Υπουργικό συμβούλιο: Συνεδριάζει τη Δευτέρα υπό τον Μητσοτάκη – Τα επτά θέματα
- LIVE: Βόλφσμπουργκ – Ντόρτμουντ
- LIVE: Τότεναμ – Λίβερπουλ
- Κίνα: Οι ΗΠΑ «παίζουν με τη φωτιά» δίνοντας στην Ταϊβάν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια
- Καιρός: Στα λευκά ορεινά της χώρας – Το καμπανάκι της ΕΜΥ για την κακοκαιρία
- Θρίαμβος της Μπόρνμουθ στο «Ολντ Τράφορντ» (3-0) – Γκέλα για την Τσέλσι (0-0)