Υπερυπολογιστές: Επεξεργασία δεδομένων πέρα από τα όρια της ανθρώπινης φαντασίας
Υπολογιστές υψηλής απόδοσης (HPC) επόμενης γενιάς, σχεδιασμένοι από την αρχή για να αξιοποιούν πληροφορίες από τεράστιες, συνεχώς αυξανόμενες ποσότητες σύνθετων δεδομένων.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, της μηχανικής μάθησης των big data αλλά και των σχεδίων για διαπλανητικά ταξίδια προφανώς προκύπτει το πρόβλημα της διαχείρισης και της επεξεργασίας τεράστιου όγκου δεδομένων αλλά και επίλυσης περίπλοκων προβλημάτων.
Ουσιαστικά, από την φαρμακευτική έρευνα έως την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων και την εξερεύνηση του διαστήματος, τα υπολογιστικά συστήματα υψηλής απόδοσης (HPC) επιταχύνουν την ανακάλυψη, αυξάνουν την ακρίβεια και διευρύνουν τα όρια της ανθρώπινης φαντασίας καθώς ανοίγονται νέοι «ορίζοντες» στη γνώση και την τεχνολογική πρόοδο.
Πρόβλημα τα δεδομένα και οι φόρτοι εργασίας
Ωστόσο, τα δεδομένα και οι φόρτοι εργασίας αποκτούν τεράστια μεγέθη ενώ γίνονται πολύ περίπλοκα για να τα χειριστεί ο παραδοσιακός υπολογισμός. Εδώ έρχονται στο προσκήνιο οι τεχνολογίες των υπερυπολογιστών που μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ και ταχύτητα υπερβαίνοντας τους περιορισμούς της ανελαστικής τεχνολογίας.
Λύση στα θέματα αυτά δίνουν οι υπερυπολογιστές της HPE που ακολουθούν μία εντελώς νέα προσέγγιση στην υπολογιστική.
Οι οργανισμοί πλέον μπορούν να βελτιστοποιήσουν ένα εκτεταμένο φάσμα εργασιών που βασίζονται σε δεδομένα, από δραστηριότητες μικρής κλίμακας έως φόρτους εργασίας υψηλού επιπέδου και να κατανοήσουν πληροφορίες και γεγονότα που είναι δύσκολο να εντοπίσουν, να μετρήσουν ή να αναλύσουν στην πραγματική ζωή.
Παράλληλα, οι εξελίξεις στις τεχνολογίες υπερυπολογιστών μετασχηματίζουν τα σύγχρονα data centers, επιτρέποντας στους οργανισμούς να απελευθερώνουν δυνατότητες που θα είναι κρίσιμες τα επόμενα χρόνια.
Με την άνοδο του cloud computing και τη διαθεσιμότητα του HPC ως υπηρεσίας, οι οργανισμοί έχουν την ευκαιρία να υλοποιήσουν έργα που απαιτούν τη διαχείριση και την άντληση γνώσης από έναν εξαιρετικά υψηλό και διαρκώς αυξανόμενο όγκο σύνθετων δεδομένων με πρωτοφανή ταχύτητα, ευελιξία και επεκτασιμότητα.
Πώς επιτυγχάνονται οι υψηλές επιδόσεις
Οι υπερυπολογιστές της HPE παρέχουν end-to-end δυνατότητες σε απλό και επιταχυνόμενο υπολογισμό, λογισμικό, αποθήκευση και δικτύωση προκειμένου να υποστηρίξουν το μέγεθος της απόδοσης exascale. Πρόκειται για μια αρχιτεκτονική υπολογιστών υψηλής απόδοσης (HPC) επόμενης γενιάς, σχεδιασμένη από την αρχή για να αξιοποιεί αποτελεσματικά πληροφορίες από τεράστιες, συνεχώς αυξανόμενες ποσότητες σύνθετων δεδομένων.
Οι λύσεις που παρέχονται μέσω των υπερυπολογιστών της HPE προσφέρουν δραστικά υψηλότερη απόδοση στη μοντελοποίηση και την προσομοίωση, επιτρέποντας τη δημιουργία μιας σειράς νέων εφαρμογών στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση.
Καθώς, λοιπόν, η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση μετακινούνται από τα εργαστήρια στη βιομηχανική παραγωγή, οι υπερυπολογιστές παρέχουν κρίσιμη υποδομή για εντατική επεξεργασία δεδομένων. Καθίστανται, έτσι, το απόλυτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τόσο για επιχειρήσεις, όσο και για ερευνητικούς και επιστημονικούς οργανισμούς.
Εμβληματικά project
Στα τέλη Μαΐου του 2022, η HPE ανακοίνωσε ότι ο Frontier, o νέος υπερυπολογιστής που κατασκεύασε αξιοποιώντας τεχνολογία της AMD για το Oak Ridge National Laboratory (ORNL) του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, έφτασε τα 1,1 exaflops, γεγονός που τον κατέστησε τον πρώτο υπερυπολογιστή στον κόσμο που σπάει το φράγμα ταχύτητας exascale και τον ταχύτερο υπερυπολογιστή στον κόσμο.
Ο υπερυπολογιστής, ο οποίος είναι πιο ισχυρός από τους επτά αμέσως επόμενους υπερυπολογιστές του κόσμου μαζί, θα παρέχει στους επιστήμονες τη δυνατότητα μοντελοποίησης και προσομοίωσης σε επίπεδο exascale, επιτρέποντάς τους να επιλύουν προβλήματα που είναι 8 φορές πιο περίπλοκα, έως και 10 φορές γρηγορότερα.
Τον Οκτώβριο του 2020, ανατέθηκε στην HPE σύμβαση από το European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU) για την κατασκευή ενός από τους ταχύτερους υπερυπολογιστές στον κόσμο που θα εδρεύει στη Φινλανδία – με θεωρητική μέγιστη απόδοση τα 550 petaflops.
Τον Απρίλιο του 2021, το Ελβετικό Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών (CSCS), η HPE και η NVIDIA ανακοίνωσαν τη δημιουργία του “Alps”, του πιο ισχυρού υπερυπολογιστή στον κόσμο με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος βασίζεται σε υπερυπολογιστές της σειράς HPE Cray EX.
Τον Νοέμβριο του 2021, η HPE ανακοίνωσε ότι κατασκευάζει έναν από τους πιο ισχυρούς υπερυπολογιστές της Ευρώπης που θα εγκατασταθεί και θα λειτουργεί στο CINES (Εθνικό Κέντρο Υπολογιστών Ανώτατης Εκπαίδευσης), στη Γαλλία. Ο νέος υπερυπολογιστής, ο οποίος ονομάζεται «Adastra», χρησιμοποιεί το σύστημα HPE Cray EX.
Τέλος, τον Μάιο του 2022, η HPE σε συνεργασία με τη GENCI, τη γαλλική εθνική υποδομή για πόρους και εγκαταστάσεις HPC, ανακοίνωσε την κατασκευή του Jean Zay, ενός υπερυπολογιστή που θα αξιοποιηθεί στην έρευνα σε θεμελιώδεις φυσικές επιστήμες όπως η σωματιδιακή φυσική και η κοσμολογία και οι βιολογικές επιστήμες.
Στόχος, να προωθήσει ανακαλύψεις στην ενέργεια σύντηξης, την εξερεύνηση του διαστήματος και την πρόβλεψη του κλίματος, ενώ παράλληλα θα ενδυναμώσει την εφαρμοσμένη έρευνα για τη βελτιστοποίηση τομέων όπως κινητήρες εσωτερικής καύσης για αυτοκίνητα και αεροπλάνα, φάρμακα, και λύσεις για φυσικές καταστροφές και πανδημίες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις