Εκλογές στην Ιταλία: Πώς σκέφτεται η Τζόρτζια Μελόνι – Η αγέλη των λύκων και ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών»
Εφόσον οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν, η Τζόρτζια Μελόνι θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας μετά τις εκλογές της Κυριακής.
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Τον Ιούλιο του 1992, μια 15χρονη μαθήτρια χτύπησε το κουδούνι των γραφείων της νεολαίας του νεοφασιστικού Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος στη Ρώμη.
Αρχικά έγινε δεκτή με επιφυλάξεις, ωστόσο σταδιακά ανέλαβε ηγετικό ρόλο. Τριάντα χρόνια αργότερα, η Τζόρτζια Μελόνι αναμένεται να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, επικεφαλής ενός δεξιού συνασπισμού που – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – θα κερδίσει την εξουσία στις εκλογές της Κυριακής.
Διαβάστε επίσης: Νεοφασιστική τρικυμία απειλεί την Ευρώπη
Ως επικεφαλής της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Μελόνι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των απαντήσεων της ΕΕ στις κρίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Πολλοί στις Βρυξέλλες, αλλά και στις πρωτεύουσες των κρατών-μελών, αναρωτιούνται ποια είναι πραγματικά η 45χρονη, τι διαμόρφωσε τις αξίες της και πώς σκέφτεται.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico, η απάντηση, εν μέρει, βρίσκεται ανάμεσα στους φίλους και συμμάχους της από τα πρώτα χρόνια της στο «Μέτωπο Νέων». Πολλοί εξ αυτών είναι πλέον ανώτερα στελέχη του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», ενώ κάποιοι πρόκειται να συμμετάσχουν στη διοίκηση της χώρας.
Σύμφωνα με την ίδια, αυτό που την ώθησε να ασχοληθεί με την πολιτική ήταν η δολοφονία από τη σικελική μαφία του δικαστή Πάολο Μπορσελίνο, στις 19 Ιουλίου 1992 στο Παλέρμο.
Κατά τον ευρωβουλευτή του κόμματος της Μελόνι, Νίκολα Προκατσίνι, τα κίνητρά τους ήταν «τα ίδια με σήμερα, αν και πιο ριζοσπαστικά… η αγάπη και ο θυμός για τη χώρα μας».
Οι «γλάροι» και ο «Άρχοντας των δαχτυλιδιών»
Η τοπική οργάνωση του «Μετώπου Νέων», στην οποία είχε ενταχθεί η Μελόνι, έγινε γνωστή ως «οι γλάροι», από το βιβλίο του Ρίτσαρντ Μπαχ «ο Γλάρος του Τζόναθαν Λίβινγκστον», καθώς θεωρούσαν τους εαυτούς τους αουτσάιντερ, που συναπίστηκαν για ένα μεγαλύτερο σκοπό.
Παράλληλα, η νέα γενιά της ιταλικής ακροδεξιάς αντλούσε έμπνευση από τα έργα του Βρετανού συγγραφέα Τζ. Ρ.Ρ. Τόλκιν, θεωρώντας τα ως κεντρικό πυλώνα στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας νέας μεταπολεμικής ταυτότητας, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.
«Νομίζω ότι ο Τόλκιν διατύπωσε καλύτερα από εμάς αυτά που πιστεύουμε», έχει δηλώσει η 45χρονη Μελόνι. Για εκείνη, ο «Άρχοντας των δαχτυλιδιών» παίζει ρόλο ιερού κειμένου.
Σύμφωνα με τη Μελόνι, πολλά μέλη των «γλάρων» είχαν περίπλοκη οικογενειακή ζωή και έψαχναν για μια εναλλακτική οικογένεια. Ο πατέρας της Μελόνι, εξάλλου, είχε επίσης εγκαταλείψει το σπίτι της.
Σταδιακά τα μέλη της ομάδας άρχισαν να έρχονται σε βίαιες συγκρούσεις με ακτιβιστές της Αριστεράς. Ο γερουσιαστής και στενός σύμβουλος της Μελόνι, Τζιοβανμπατίστα Φατσολάρι, ανέφερε ότι «όλη η γενιά μας κατέληξε να περάσει μερικές μέρες στο νοσοκομείο. Αυτό ήταν μέρος της κανονικότητάς μας».
«Ασεβής και γλυκιά»
Ο τότε μέντοράς της Φάμπιο Ραμπέλι, τώρα βουλευτής του κόμματός της, την επέλεξε για να θέσει υποψηφιότητα ως δημοτική σύμβουλος, «επειδή ήταν ασεβής και γλυκιά ταυτόχρονα», μπορώντας με αυτό τον τρόπο «να διαλύσει την εικόνα του σκληρού ακροδεξιού σκίνχεντ».
Η πολιτική ιδεολογία της απορρίπτει τις προοδευτικές αξίες και ασπάζεται τις πολιτικές ταυτότητας. Βασίζεται στην υπεράσπιση των εθνικών συνόρων, των εθνικών συμφερόντων και της παραδοσιακής οικογένειας.
Ανέκαθεν τασσόταν σθεναρά κατά των ναρκωτικών και κατά των αμβλώσεων, αν και επιμένει ότι δεν θα απαγόρευε τις αμβλώσεις.
Κάνει λόγο για «κυριαρχία της ελιτιστικής Αριστεράς» στον δημόσιο λόγο και στο ιταλικό κατεστημένο — ιδίως τον ακαδημαϊκό χώρο και το δικαστικό σύστημα. «Μας αποκαλούν τέρατα», έχει δηλώσει.
Οι επικριτές της αναφέρουν ότι το φασιστικό παρελθόν της Ιταλίας υπό τον Μουσολίνι συνδέεται άμεσα με τα «Αδέλφια της Ιταλίας».
Η Μελόνι, σύμφωνα με στελέχη του κόμματός της, δίνει μεγάλη σημασία στη συνέπεια και στο να παραμένει πιστή στις πολιτικές της ρίζες, ανησυχώντας συχνά για το πώς ο 15χρονος εαυτός της θα έκρινε τις αποφάσεις της σήμερα.
Αυτή η αίσθηση της διατήρησης σταθερών απόψεων βοήθησε το κόμμα της να αντλήσει ψήφους από τη Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι, ωστόσο σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, η Μελόνι δείχνει πρόθυμη να συμβιβαστεί.
Αν και το 2018 γιόρτασε την εκλογική νίκη του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ευθυγραμμιστεί ανεπιφύλακτα με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Εξάλλου, όπως σχολίαζαν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, η 45χρονη Μελόνι δείχνει ικανή να παρουσιάζει διαφορετικά πρόσωπα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Η «αγέλη των λύκων»
Η Μελόνι βασίζεται σε μια δεμένη ομάδα συμμάχων, που είναι μαζί της για χρόνια. Στο κόμμα είναι και η αδερφή και ο κουνιάδος της.
Ο κύκλος της, σύμφωνα με τα λόγια ενός πρώην βουλευτή, είναι «κλειστός». Μερικές φορές, η πίστη και οι κοινές μάχες μετρούν περισσότερο από την εμπειρία.
Προτιμά, δε, να γράφει σε χαρτί με κεφαλαία γράμματα, αν και απαιτεί οτιδήποτε έχει να διαβάσει, να εκτυπωθεί σε μία σελίδα, με συγκεκριμένη γραμματοσειρά.
Αυτός ο κλειστός κύκλος είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της Μελόνι ως πολιτικού. Όταν χρειάζεται να πάρει μια απόφαση, δεν το κάνει μόνη της. Πρώτα συμβουλεύεται όσους γνωρίζουν το θέμα, σύμφωνα με τον γερουσιαστή Φατσολάρι.
Στο βιβλίο της επικαλείται τον Κίπλινγκ: «Η δύναμη του λύκου είναι η αγέλη. Η δύναμη της αγέλης είναι ο λύκος».
Για τον Φατσολάρι, η δύναμη της αγέλης των λύκων είναι ότι γνωρίζονται 30 χρόνια. «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όλοι έχουμε ανακαλύψει τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του άλλου», είπε και πρόσθεσε: «Σταδιακά υπήρξε μια επιλογή για το ποιος είναι κατάλληλος για την ηγεσία και ποιος όχι».
Πάντως, η πίστη της Μελόνι στις ρίζες της κινδυνεύει επίσης να εμποδίσει τη μετάβαση των «Αδελφών της Ιταλίας» σε ένα κόμμα με πιο μετριοπαθείς θέσεις.
Η Μελόνι έχει αρνηθεί να αφαιρέσει τη φλόγα που σχετίζεται με τον φασισμό από το σήμα του κόμματός της, επειδή είναι μέρος της ιστορίας τους.
Ωστόσο, η διακυβέρνηση σε έναν συνασπισμό κομμάτων απαιτεί αναπόφευκτα συμβιβασμούς.
Αν κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής, η Μελόνι δεν θα είναι πια αουτσάιντερ.
Όταν η πολιτική πραγματικότητα «της χτυπήσει την πόρτα» και έρθει η ώρα να συμβιβαστεί με τα ιδανικά της, μια 15χρονη μαθήτρια θα παρακολουθεί πίσω από τον ώμο της, με την πιο αυστηρή κρίση από όλες.
- Είναι εφικτή η απαγόρευση των social media στους ανηλίκους – Τι προσπαθεί να κάνει η Αυστραλία;
- World Pass powered by Telekom: Δύο τυχεροί συνδρομητές COSMOTE σε συναυλία του Justin Timberlake στο T-Mobile Center στις ΗΠΑ
- Καιρός: Έρχονται χιόνια και θερμοκρασίες υπό το μηδέν – Από πού θα περάσει ο παγερός βοριάς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις