Γαλλία: Βουλευτές ζητούν Εξεταστική για να εξετάσει τη χρηματοδότηση κομμάτων από τη Ρωσία
Οι οκτώ βουλευτές, που προέρχονται από το κόμμα En Marche του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σημείωσαν επίσης ότι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν ακόμη αποπληρώνει ένα δάνειο που του χορήγησαν ρωσικές τράπεζες.
Το θέμα της φερόμενης χρηματόδοτησης πολιτικής κομμάτων από την Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ευρώπη.
Φαίνεται λοιπόν πως ήρθε και η σειρά της Γαλλίας, την οποία απασχολεί το ζήτημα, καθώς βουλευτές της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης αποκάλυψαν σήμερα ότι ζήτησαν από την πρόεδρο της Κάτω Βουλής τη σύσταση μιας εξεταστικής επιτροπής, που θα ερευνήσει το ενδεχόμενο χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων από τη Ρωσία.
Το δάνειο της Λεπέν από ρωσικές τράπεζες
Σε επιστολή τους προς τη Γιαέλ Μπρον-Πιβέ, την οποία έδειξαν στους δημοσιογράφους, οι βουλευτές ανέφεραν ότι αφορμή για την πρότασή τους στάθηκε ο πρόσφατος αποχαρακτηρισμός εγγράφων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που δείχνουν ότι η Ρωσία κατέβαλε εκατομμύρια ευρώ σε πολιτικά κόμματα άλλων χωρών «με στόχο να επηρεάσει τις εκλογές».
Οι οκτώ βουλευτές, που προέρχονται από το κόμμα En Marche του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σημείωσαν επίσης ότι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν ακόμη αποπληρώνει ένα δάνειο που του χορήγησαν ρωσικές τράπεζες.
«Τα γεγονότα αυτά υποδηλώνουν ξεκάθαρα την πρόθεση της Ρωσίας να παρέμβει στο δημόσιο διάλογο στη Γαλλία και δικαιολογούν τη σύσταση μιας εξεταστικής επιτροπής, που θα ερευνήσει εάν γαλλικά πολιτικά κόμμα – και ποια από αυτά – επωφελήθηκαν από τη ρωσική χρηματοδότηση», αναφέρουν στην επιστολή τους οι βουλευτές.
Υπενθυμίζεται ότι ένας αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, επικαλούμενος αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, είπε στις 13 Σεπτεμβρίου ότι οι ΗΠΑ αναμένουν πως η Ρωσία θα στραφεί τους επόμενους μήνες ολοένα και περισσότερο στην κρυφή χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων, για να υπονομεύσει τις διεθνείς κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί και να διατηρήσει την επιρροή της στο εξωτερικό.
Δεν αποκάλυψε όμως ποιες χώρες πιστεύεται ότι στόχευαν οι προσπάθειες αύξησης της ρωσικής επιρροής, ούτε παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς περί κρυφής χρηματοδότησης κομμάτων.
Μητσοτάκης: «Να πούμε ποιοι χρηματοδοτήθηκαν από τη Μόσχα»
Το ζήτημα της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων τρίτων χωρών από την Ρωσία απασχολεί, όμως, και την ελληνική πολιτική σκηνή, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αναφέρεται στο θέμα, με δηλώσεις του στο Council on Foreign Relations στη Νέα Υόρκη
«Ξέρουμε ότι πολλά χρήματα κατευθύνθηκαν σε κόμματα, σε δημοσιογράφους στη Δυτική Ευρώπη. Πρέπει να εγρηγορούμε και να λέμε σαφώς ποιοι χρηματοδοτήθηκαν από τη Μόσχα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Αναφορικά με τη χώρα μας, μάλιστα, σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Στην Ελλάδα, γνωρίζουμε, για παράδειγμα ως στοιχείο, από αμερικανικό ένταλμα, ότι υπήρξε άτομο που μοίραζε χρήματα, 10 εκατ. δολάρια, για να στήσει ένα δίκτυο φιλορωσικών καναλιών στην Ελλάδα. Ξέρουμε ποιοι είναι, ποιοι μοίραζαν τα χρήματα. Εδώ διακυβεύεται η ύπαρξη των δημοκρατιών μας».
- Ουκρανία: Το Κίεβο μπορεί να «υπολογίζει» στην ΕΕ μετά τις «φρικτές επιθέσεις» της Ρωσίας
- Αργεντινή: Ο πρόεδρος Μιλέι σκέφτεται να αποσύρει τη χώρα από τη συμφωνία του Παρισιού
- Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Στάρμερ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κίνας Σι στο περιθώριο της G20
- Συμφωνία ΕΕ-Mercosur: H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλει, οι ευρωπαίοι αγρότες όχι
- Αγορές: H Wall Street έχει «λοκάρει» στην Nvidia – Θα συνεχιστεί το ράλι στα crypto;
- Μπερνάρ Αρνό: Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης μήνυσε το X του Μασκ του πλουσιότερου στον κόσμο