Ζελένσκι: Ο Πούτιν στέλνει ρώσους στον θάνατο εν γνώση του
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τους ρώσους στρατιώτες να παραδοθούν και εγγυήθηκε την ασφάλειά τους
- ΣΥΡΙΖΑ: Στο αντιΣύριζα μέτωπο ο Κασσελάκης, σαν έτοιμος από καιρό εκτοξεύει χυδαιότητες για το Μάτι
- Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τη δολοφονία της Δώρας στο Αγρίνιο
- Πόσο αντέχουν τα αποθέματα φυσικού αερίου; Σε συμπληγάδες η Ευρώπη
- Μακελειό στην Κίνα: Οκτώ νεκροί και 17 τραυματίες από επιθέσεις με μαχαίρι σε σχολή
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στους Ρώσους πολίτες σήμερα το βράδυ, τους είπε ότι ο πρόεδρός τους στέλνει εν γνώσει του «πολίτες στο θάνατο». «Η ρωσική ηγεσία κατανοεί πολύ καλά ότι στέλνει τους πολίτες της στο θάνατο», τόνισε ο Ζελένσκι μιλώντας στα ρωσικά, καλώντας τις δυνάμεις της Μόσχας να παραδοθούν.
«Θα σας φερθούν με πολιτισμένο τρόπο…κανείς δεν θα γνωρίζει τις συνθήκες της παράδοσής σας», είπε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε μια νομοθετική τροποποίηση που προβλέπει ποινή κάθειρξης 10 ετών για τους στρατιωτικούς που λιποτακτούν ή αρνούνται να πολεμήσουν σε περιόδους επιστράτευσης.
- Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Πάνω από 730 συλλήψεις σε διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης, σύμφωνα με ΜΚΟ
Στα μέσα της εβδομάδας ο Πούτιν ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση δεκάδων χιλιάδων εφέδρων.
Οι αλλαγές για λιποτάκτες και αρνητές
Η τροποποίηση του ποινικού κώδικα για την αυστηροποίηση των ποινών για τη λιποταξία ψηφίστηκε αυτήν την εβδομάδα από το κοινοβούλιο και δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει ότι έχει ήδη τεθεί σε ισχύ.
Προβλέπεται κάθειρξη 10 ετών για όποιους λιποτακτούν, πηγαίνουν «χωρίς έγκριση» στον εχθρό, αρνούνται να πολεμήσουν ή παρακούουν τις εντολές σε περιόδους επιστράτευσης. Η λεηλασία τιμωρείται επίσης με ποινή κάθειρξης έως 15 ετών.
Ρωσική υπηκοότητα με… ένα χρόνο στρατό
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν υπέγραψε επίσης έναν νόμο με τον οποίο διευκολύνεται η χορήγηση της ρωσικής υπηκοότητας σε αλλοδαπούς που θα δεσμευτούν να υπηρετήσουν τουλάχιστον για έναν χρόνο στον στρατό, τη στιγμή που η Μόσχα προσπαθεί με κάθε τρόπο να στρατολογήσει περισσότερους άνδρες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Συνήθως απαιτείται να κατοικεί κάποιος για τουλάχιστον πέντε χρόνια στη Ρωσία ώστε να ζητήσει να λάβει την υπηκοότητα. Το μέτρο αυτό φαίνεται ότι απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους μετανάστες από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας, οι οποίοι κατοικούν σε μεγάλες πόλεις και ασκούν βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα λειτουργήσεις προσεχώς ένα «γραφείο στρατολόγησης» μέσα στο αχανές διοικητικό κέντρο του Σαχάροβο, απ’ όπου περνούν υποχρεωτικά όλοι οι μετανάστες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις