Εκλογές στην Ιταλία: Ο αστάθμητος «Καβαλιέρε» ξανά σε ρόλο ρυθμιστή
Γιατί ο… αειθαλής πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει το βλέμμα του στραμμένο στην επόμενη ημέρα της κάλπης και της αναμενόμενης εκλογικής νίκης της συμμαχίας του με τους νεοφασίστες και την Ακροδεξιά
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Την ερχόμενη Πέμπτη, τέσσερις ημέρες μετά τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα κλείσει αισίως τα 86. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν του φαίνεται, χάρη φυσικά στα μπότοξ και στα λίφτινγκ.
Κατά τα λοιπά, έχει βάλει βηματοδότη από το 2006. Αργότερα έκανε εγχείρηση αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας και θεραπεία για καρκίνο του προστάτη. Πρόπερσι νοσηλεύτηκε με COVID-19. Τους τελευταίους μήνες γενικά μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία.
Μέσα στα τελευταία 25 χρόνια εν τω μεταξύ έχει στο εδώλιο του κατηγορουμένου σε 32 δίκες για διαφθορά, φοροδιαφυγή, κατάχρηση εξουσίας, ακόμη και για σεξουαλική πράξη με ανήλικη.
Αν και καταδικάστηκε πρωτόδικα πολλές φορές, είχε… αξιομνημόνευτη επιτυχία στις εφέσεις και τύχη με παραγραφές. Τελεσίδικα ένοχος κρίθηκε μόνο σε μια, το 2013, για φορολογική απάτη. Λόγω γήρατος ωστόσο δεν έκανε ούτε μια μέρα φυλακή, παρά ένα έτος κοινωφελούς εργασίας.
Σήμερα παραμένει υπόδικος ως ύποπτος για δωροδοκία μαρτύρων σε υπόθεση πορνείας ανηλίκων που συνδέεται με τα περιβόητα Bunga Bunga πάρτι στις βίλες του. Όλα αυτά ωστόσο ουδόλως πτοούν τον αειθαλή Καβαλιέρε. Τουναντίον…
Ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των ΜΜΕ, τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας και νυν ευρωβουλευτής με το κεντροδεξιό κόμμα του, το Φόρτσα Ιτάλια (μέλος της ευρωομάδας του ΕΛΚ), προβάρει τώρα ξανά κοστούμι εξουσίας.
Σε μια όχι και τόσο αρραγή συμμαχία, οδεύει μαζί τη νεοφασίστρια Τζότζια Μελόνι και τον ακροδεξιό Ματέο Σαλβίνι «αγκαζέ» προς μια εφιαλτική διακυβέρνηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.
Από τους τρεις, ο Μπερλουσκόνι είναι εκλογικά πιο μικρός πολιτικός εταίρος. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του έδιναν κοντά στο 7,5-8%.
Το ποσοστό αυτό είναι ωστόσο κομβικό για τον σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας από το μπλοκ της Ακροδεξιάς-Δεξιάς, όπου το δημοσκοπικό προβάδισμα έχει μακράν το υπερεθνικιστικό, χαρακτηριζόμενο ως «μεταφασιστικό» κόμμα της Μελόνι.
Αφού λοιπόν σε αυτήν την «σκοτεινή» επόμενη ημέρα ο Καβαλιέρε δεν μπορεί να έχει ρόλο πρωταγωνιστή, διεκδικεί αυτόν του ρυθμιστή, με κριτήριο προσωπικά οφέλη.
@silvio.berlusconi Quale preferite dei due? #silvioberlusconi #berlusconi #neiperte ♬ U MAKE ME GO – Who’s That Girl?
«Ομιχλώδης» ρόλος
Για να το εξασφαλίσει, έχει κάνει ήδη πολλά. Ο ρόλος του ήταν κομβικός στην κατάρρευση της πολυκομματικής κυβέρνησης υπό τον τεχνοκράτη Μάριο Ντράγκι.
Με την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, ο Μπερλουσκόνι αποφάσισε να γίνει στα 86 του «αστέρας» του TikTok για να «αλιεύσει» την ψήφο νέων.
Το προσπάθησε με πολιτικούς χαριεντισμούς και χονδροειδείς ατάκες του τύπου «δεν θέλω την κοπέλα σου, θέλω την ψήφο σου». Για κανένα από τα δύο δεν έδειξε να πείθει…
Όπως και να έχει, η συμμαχία του με την Μελόνι και τον Σαλβίνι αναμένεται -εκτός ευχάριστου απροόπτου φυσικά- να γράψει τώρα το πιο «μαύρο» κεφάλαιο στη μεταπολεμική ιστορία της Ιταλίας, με τον μακροβιότερο έως τώρα πρωθυπουργό στην μετα- Μουσολίνι εποχή να ανοίγει το δρόμο της εξουσίας στους νεοφασίστες.
«Η έως τώρα κυβερνητική εμπειρία μας αποτελεί σαφή εγγύηση ότι η νέα ιταλική κυβέρνηση θα είναι φιλελεύθερη, χριστιανική, με ευρωπαϊκό και φιλοατλαντικό προσανατολισμό», διαβεβαίωσε τις προάλλες ο Σίλβιο Μπλερλουσκόνι.
Όμως «σε περίπτωση που οι σύμμαχοί μας -τους οποίους σέβομαι και εμπιστεύομαι- επιλέξουν μια διαφορετική κατεύθυνση», είπε στην κρατική τηλεόραση της Rai, «εμείς [της Φόρτα Ιτάλια] δεν πρόκειται να παραμείνουμε στην κυβέρνηση»…
Λίγα 24ωρα ωστόσο αφότου έδειχνε να βάζει φρένο στη στήριξη που είχαν μόλις δώσει οι εκλογικοί εταίροι του στο «μαύρο πρόβατο» της ΕΕ, ήτοι στην Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν, ο Καβαλιέρε μια νέα… κωλοτούμπα.
Μιλώντας και πάλι στη Rai, αυτή την Παρασκευή, υπερασπίστηκε την απόφαση του Ρώσου προέδρου Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία.
«Εξωθήθηκε από τον ρωσικό πληθυσμό, από το κόμμα του και από τους υπουργούς του να εφεύρει αυτή την “ειδική επιχείρηση”, κατά την οποία τα ρωσικά στρατεύματα έπρεπε να μπουν στο Κίεβο μέσα σε μια εβδομάδα και να αντικαταστήσουν τον Ζελένσκι με μια κυβέρνηση αξιοπρεπών ανθρώπων», υποστήριξε.
«Συνάντησαν ωστόσο απρόβλεπτη αντίσταση από τις ουκρανικές δυνάμεις, που έκτοτε ενισχύονται με όπλα όλων των τύπων από τη Δύση».
Η ρωσική «σκιά»
Μετά το σάλο που προκλήθηκε, ο Μπερλουσκόνι προέβη το βράδυ της Παρασκευής σε νέες διευκρινίσεις.
«Η επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας είναι αδικαιολόγητη και απαράδεκτη, η θέση [της Φόρτσα Ιτάλια] είναι ξεκάθαρη», τόνισε. «Θα είμαστε πάντα με την ΕΕ και με το ΝΑΤΟ».
Όμως αυτές οι πολιτικές παλινωδίες του Καβαλιέρε γίνονται σε «γκρίζο» φόντο, εν μέσω δημόσιων διαφωνιών στην δεξιά-ακροδεξιά «πολυκατοικία» ακόμη και για το θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Τα αξιοσημείωτο, δε, είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω της πολιτικής αναταραχής που προκάλεσε στη Ρώμη η πρόσφατη δημοσιοποίηση από τις ΗΠΑ ενός εξαιρετικά ασαφούς εγγράφου των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών περί ρωσικής χρηματοδότησης ξένων κομμάτων και πολιτικών, σε πάνω από 24 χώρες, από το 2014 κι εντεύθεν.
Αν και ούτε η Ιταλία, ούτε πολιτικοί της κατονομάζονταν το συγκεκριμένο έγγραφο, στο «κάδρο» των υποψιών μπήκαν κατευθείαν ο Μπερλουσκόνι και ο Σαλβίνι.
Ο τελευταίος έκρινε αναγκαίο να απορρίψει προσωπικά κάθε υπόνοια. Ο Μπερλουσκόνι αρκέστηκε στις διαβεβαιώσεις του εθνικού συντονιστή της Φόρτσα Ιταλία και πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ότι το κόμμα «δεν έχει πάρει ούτε ένα ρούβλι από τη Ρωσία».
Ούτε μια εβδομάδα αργότερα, παραμονές των εκλογών, η ρωσική πρεσβεία στην Ιταλία ανήρτησε στο Twitter παλαιότερες φωτογραφίες του Πούτιν με πρωταγωνιστές αυτής της κάλπης από σχεδόν όλο το πολιτικό φάσμα, πλην της Μελόνι:
«Τις έχουμε να θυμόμαστε», ανέφερε σιβυλλικά η ανάρτηση.
Dalla recente storia delle relazioni tra la Russia e l’Italia. Ne abbiamo da ricordare.
Из недавней истории российско-итальянских отношений. Есть что вспомнить. pic.twitter.com/WrOyrJXDuz
— Russian Embassy in Italy (@rusembitaly) September 22, 2022
Ο Σίλβιο σε νέες… περιπέτειες
Ακόμη και μετά την καταδίκη του το 2013 και την προσωρινή «εξορία» του από τα δημόσια αξιώματα, ο Μπερλουσκόνι συνέχισε να κινεί τα «νήματα» στο κόμμα του, οργανώνοντας την πολιτική του επιστροφή.
Τώρα λέγεται ότι ούτε αυτός, ούτε και ο Σαλβίνι θέλουν να αναλάβει την πρωθυπουργία η Μελόνι, επισκιάζοντάς τους. Αναλυτές στη γείτονα θεωρούν ότι, ακόμη κι αν η συμμαχία τους σχηματίσει κυβέρνηση, μπορεί να αποδειχθεί βραχύβια. Πολλά θα κριθούν από το εάν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν ευρεία πλειοψηφία και από τον βαθμό της μεταξύ τους μετεκλογικής συνεργασίας.
Για τον Μπερλουσκόνι, αυτή ίσως να είναι μια διπλής ανάγνωσης ευκαιρία για να πετύχει -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- αυτό που ο ίδιος θεωρεί ότι θα μπορούσε να αποκαταστήσει την υστεροφημία του.
Φημολογείται εντόνως ότι θέλει -ων υποψήφιος για τη Γερουσία σε αυτές τις εκλογές- να αναλάβει πρόεδρος του σώματος, από το οποίο εκδιώχθηκε το 2013 ατιμασμένος.
«Είμαι το Νούμερο 1», είπε σε ένα πρόσφατο βίντεό του στο TikTok. Μεγάλος του… καημός ωστόσο παραμένει η προεδρία της Ιταλίας, την οποία επιδίωξε μάταια να διεκδικήσει στις αρχές του χρόνου.
Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία
Εν μέσω πολιτικής αστάθειας και πιέσεων, ο -σχεδόν συνομήλικός του- Σέρτζιο Ματαρέλα δέχτηκε να υπηρετήσει μια δεύτερη επταετή θητεία.
Μόλις τον περασμένο Αύγουστο ωστόσο ο Μπερλουσκόνι επανήλθε, εκφράζοντας την ελπίδα «να εγκριθεί συνταγματική μεταρρύθμιση, που θα προβλέπει την υιοθέτηση προεδρικού συστήματος» στη Ιταλία. Προοπτική ίσως όχι και τόσο απίθανη, δεδομένου ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το μπλοκ Ακροδεξιάς-Δεξιάς δεν απείχε πολύ από την εξασφάλιση ακόμη και πλειοψηφίας δύο τρίτων σε Βουλή και Γερουσία.
«Σε αυτή την περίπτωση, ο Ματαρέλα θα έπρεπε να παραιτηθεί για να μπορέσει να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος», υποστήριξε περίπου προ μηνός ο Καβαλιέρε.
Για τον ίδιο «θα ήταν μια κρύα εκδίκηση», παρατηρεί ο Μαουρίτσιο Κότα, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Σιένα. Όσο όμως κι αν παραμένει «ένας ασυναγώνιστος πωλητής, εν προκειμένω του εαυτού του», επισημαίνει, «ο Μπερλουσκόνι δεν είναι νομικά “καθαρός”», ούτε και έχει «το κατάλληλο προφίλ» για ανώτερα πολιτειακά αξιώματα, πολλώ μάλλον εκείνο του προέδρου.
Η συνέχεια αναμένεται -κλασσικά πια για τον Σίλβιο- στις οθόνες, εάν όχι της ιταλικής τηλεόρασης, τότε υπολογιστών και κινητών. Ο ίδιος άλλωστε υποσχέθηκε ότι τον λογαριασμό του στο TikTok θα τον κρατήσει ενεργό, τους εκλογικούς εταίρους του υπόλογους και τους Ιταλούς σε εγρήγορση…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις