Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Οι γνωστοί «γνωστοί» έσπασαν πάλι την απεργία της ΕΣΗΕΑ

Ρωσία: Πώς ο Πούτιν επισκίασε τη συνέλευση του ΟΗΕ και τρόμαξε τον πλανήτη

Ρωσία: Πώς ο Πούτιν επισκίασε τη συνέλευση του ΟΗΕ και τρόμαξε τον πλανήτη

Η ομιλία του ρώσου προέδρου «έφερε ένα επίπεδο έντασης και εχθρότητας που ίσως δεν είχε δει ο ΟΗΕ από τις μαύρες μέρες της πυραυλικής κρίσης της Κούβας».

Περισσότεροι από 150 ηγέτες συγκεντρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για να μιλήσουν στην ετήσια Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Όμως ο ομιλητής που μονοπώλησε το ενδιαφέρον και την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας δεν μίλησε από το βήμα αλλά από το Κρεμλίνο.

Στην ομιλία του προς τον ΟΗΕ την Τετάρτη, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι προχωρά σε επιστράτευση και ξεκαθάρισε ότι έχει την πρόθεση να προσαρτήσει τέσσερις περιοχές στην ανατολική και νότια Ουκρανία, στις οποίες όπως ανακοίνωσε θα πραγματοποιούνταν «δημοψηφίσματα».

Η Ρωσία, είπε, έχει στο οπλοστάσιό της «μια ποικιλία όπλων καταστροφής» -κάτι που όλοι εξέλαβαν ως προειδοποίηση για χρήση πυρηνικών όπλων. «Δεν μπλοφάρουμε» διαμήνυσε ο Πούτιν.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν ζάλη στην αίθουσα, σχολιάζει το Grid, δεδομένου ότι το σχέδιο της Ρωσίας συνιστά κατάφορη παραβίαση του καταστατικού του ΟΗΕ, το οποίο απαγορεύει την υφαρπαγή ξένων εδαφών.

Κι όμως, ο ΟΗΕ δεν έχει τη δύναμη να σταματήσει τη Ρωσία, η οποία εξάλλου αποτελεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κάτοικοι του Ντονέτσκ συμμετέχουν στο «δημοψήφισμα» για προσάρτηση από τη Ρωσία (Reuters)

Διεθνής κατακραυγή

Οι δηλώσεις Πούτιν, σχολίασε με τη σειρά του από το βήμα ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, καθιστούν σαφές πως η Ρωσία «θέλει να εξαλείψει το δικαίωμα της Ουκρανίας να υφίσταται ως χώρα, απλά και ξεκάθαρα. Όποιοι κι αν είστε, όπου κι αν ζείτε, ό,τι κι αν πιστεύετε, αυτό θα πρέπει να κάνει το αίμα σας να παγώσει».

Η ομιλία του Πούτιν «έφερε ένα επίπεδο έντασης και εχθρότητας που ίσως δεν είχε δει ο ΟΗΕ από τις μαύρες μέρες της πυραυλικής κρίσης της Κούβας, όταν ο αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ συγκρούστηκε με τον σοβιετικό ομόλογό του στο Συμβούλιο Ασφαλείας» σχολιάζει το Grid.

Την επομένη της ομιλίας του ρώσου προέδρου, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε τον Πούτιν να σταματήσει τις «απερίσκεπτες πυρηνικές απειλές». Όμως ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε φροντίσει να αποχωρήσει λίγο νωρίτερα από την αίθουσα.

«Οι ρώσοι διπλωμάτες ξεφεύγουν εξίσου επιδέξια με τους ρώσους στρατιώτες» σχολίασε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Νμίτρο Κούλεμπα.

Ενστάσεις των συμμάχων

Η ομιλία του Πούτιν προκάλεσε αντιδράσεις και μεταξύ των συμμάχων του Πούτιν. Ο Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ, πρόεδρος του Καζακστάν που μέχρι πρόσφατα ήταν σύμμαχος του Κρεμλίνου, εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση του πολέμου. «Αντιμετωπίζουμε την προοπτική χρήσης πυρηνικών όπλων, και ούτε καν ως ύστατο μέσο» είπε.

Ακόμα και η Κίνα, η οποία αρνείται να χαρακτηρίσει «πόλεμο» την κρίση στην Ουκρανία, απηύθυνε έκκληση για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, σύσταση που ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών εξέλαβε ως στήριξη στη χώρα του.

Και ο πρωθυπουργός της Ινδίας, ο οποίος είχε συναντηθεί με τον Πούτιν την προηγούμενη εβδομάδα στο Ουζμπεκιστάν, δήλωσε πως «η σημερινή εποχή δεν είναι εποχή για πόλεμο».

Ακόμα και ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε μεσολαβήσει σε προηγούμενες συνομιλίες ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο, δήλωσε στην αμερικανική τηλεόραση πως η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα να προσαρτήσει ουκρανικά εδάφη.

Ρώσοι που αντιδρούν στη στρατολόγηση συνελήφθησαν σε μαζικές διαδηλώσεις (Reuters)

Οι Ρώσοι υπ΄ατμόν

Ο Πούτιν όπως φαίνεται έχασε ένα μέρος της διεθνούς στήριξης που απολάμβανε ως τώρα. Έχασε όμως ένα μέρος της στήριξης και της ρωσικής κοινής γνώμης, η οποία άκουσε με πανικό την ανακοίνωση για επιστράτευση 300.000 εφέδρων.

Η ανακοίνωση προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις στις οποίες συνελήφθησαν πάνω από 1.300 ρώσοι, σύμφωνα με την οργάνωση OVD-info. Χιλιάδες άνδρες έσπευσαν σε αεροδρόμια ή στα σύνορα για να γλιτώσουν την αποστολή τους στο μέτωπο και οι αναζητήσεις με τη φράση «πώς να φύγεις από τη Ρωσία» έβαλαν φωτιά στο ρωσικό Διαδίκτυο.

Πιεσμένος από το εξωτερικό αλλά και από το εσωτερικό της χώρας του, ο Πούτιν δείχνει να βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση που έχει προκύψει από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Και ο πλανήτης πλέον αναρωτιέται: θα πατήσει ο ρώσος πρόεδρος του κουμπί του πυρηνικού πολέμου;

Must in

«Ό,τι έγινε, έγινε…» – Η επόμενη μέρα, τα σενάρια και τα μηνύματα της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά

10 ερωτήσεις - απαντήσεις για την επόμενη ημέρα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία - Τα μηνύματα Μητσοτάκη μετά τη διαγραφή Σαμαρά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024