Ρωσία: Ολοταχώς προς το ψηφιακό ρούβλι – Στόχος, ανεμπόδιστες συναλλαγές με το Πεκίνο
Η Ρωσία βρίσκεται «στο κυνήγι» εναλλακτικών μέσων για τη διενέργεια συναλλαγών, ώστε να παρακάμπτονται οι δυτικές κυρώσεις
Να χρησιμοποιήσει στις συναλλαγές της με την Κίνα το νέο ψηφιακό ρούβλι, που θα εισαγάγει στις αρχές του επόμενου έτους, σκοπεύει η Ρωσία. Στόχος της Μόσχας, να αμφισβητηθεί η παγκόσμια οικονομική ηγεμονία της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με δηλώσεις Ρώσου βουλευτή που επικαλείται το Reuters.
Η Ρωσία, όπως και πολλές άλλες χώρες, αναπτύσσει ψηφιακό νόμισμα τα τελευταία δύο χρόνια για να εκσυγχρονίσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, να επιταχύνει τις πληρωμές και να αποτρέψει την απειλή της αύξησης της επιρροής κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin.
Διαβάστε επίσης – Ρωσία: Αγοράζει νομίσματα από Κίνα, Ινδία και Τουρκία
Προσπάθεια να παρακαμφθούν οι κυρώσεις
Η κεντρική τράπεζα διεξάγει ήδη δοκιμές ψηφιακού ρουβλίου με τράπεζες, σε μια εποχή που οι κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία έχουν περικόψει την πρόσβαση της Ρωσίας σε καίριας σημασίας υποδομές της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αγοράς.
Έχοντας αυτό κατά νου, η Ρωσία βρίσκεται στο κυνήγι εναλλακτικών μέσων για τη διενέργεια συναλλαγών, δήλωσε ο Anatoly Aksakov, επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής στην κάτω βουλή της Ρωσίας, σε συνέντευξή του στην κοινοβουλευτική εφημερίδα της Ρωσίας.
«Το θέμα των ψηφιακών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, του ψηφιακού ρουβλίου και των κρυπτονομισμάτων εντείνεται σήμερα στην κοινωνία, καθώς οι δυτικές χώρες επιβάλλουν κυρώσεις και δημιουργούν προβλήματα στις τραπεζικές μεταφορές, μεταξύ άλλων και στους διεθνείς διακανονισμούς», δήλωσε ο Aksakov. Πρόσθεσε ότι η ψηφιοποίηση αποτελεί κλειδί, διότι οι χρηματοοικονομικές ροές μπορούν να παρακάμψουν τα συστήματα που ελέγχονται από «μη φιλικές χώρες».
Συναλλαγές με την Κίνα
Ο Aksakov δήλωσε ότι ελπίζει ότι η σχετική νομοθεσία θα θεσπιστεί φέτος. Πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα για το ψηφιακό ρούβλι θα ήταν η Μόσχα να το λανσάρει για αμοιβαίους διακανονισμούς με την Κίνα, η οποία έχει ήδη δοκιμάσει το ψηφιακό γουάν της.
«Αν το λανσάρουμε, τότε και άλλες χώρες θα αρχίσουν να το χρησιμοποιούν ενεργά στο μέλλον και ο έλεγχος της Αμερικής στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα τερματιστεί ουσιαστικά», δήλωσε ο Aksakov.
Ορισμένοι εμπειρογνώμονες των κεντρικών τραπεζών επισημαίνουν ότι οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα στις χώρες να συναλλάσσονται πιο άμεσα μεταξύ τους, καθιστώντας τις λιγότερο εξαρτημένες από τα δίκτυα πληρωμών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Δύσης, όπως το σύστημα SWIFT, στο οποίο πολλές ρωσικές τράπεζες έχουν χάσει την πρόσβαση λόγω των κυρώσεων.
- Ελβετικό φράγκο: Τι έρχεται για τους δανειολήπτες
- Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Σε απόγνωση οι ένοικοι της πολυκατοικίας – «Χωρίς ενημέρωση για την κρατική αρωγή»
- Ανησυχία στην ΑΕΚ για Κάλενς: Αποχώρησε τραυματίας από την προπόνηση του Περού
- Αυτό το Φθινόπωρο, δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδείς!
- Πέντε σειρές με πρωταγωνιστές κινηματογραφικούς αστέρες για binge-watching
- Καραπαπάς: «Μπράβο στο λιοντάρι μας που έπαιξε στην Εθνική ομάδα στα 17 του»