Τζόρτζια Μελόνι: Μπορεί μία ακροδεξιά αντιφεμινίστρια να προωθήσει τα γυναικεία δικαιώματα;
Η 45χρονη Μελόνι, η οποία είναι και με τη βούλα ιδεολογικός απόγονος του Μουσολίνι, έχει αναφερθεί πολλάκις στο πόσο έχει πληγωθεί από το αντίθετο φύλο και στο πόσο θέλει να βοηθήσει τις γυναίκες. Θα το κάνει όμως;
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Κι ενώ η χτεσινή νίκη της Μελόνι και του ακροδεξιού κόμματός της είναι ξεκάθαρη, με τα διεθνή ΜΜΕ να επισημαίνουν πως η Ιταλία βυθίζεται και επισήμως στην αβεβαιότητα, ασαφές παραμένει το τι ακριβώς θα σημαίνει η επικράτησή της σε ότι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών και τον αγώνα για ισότητα στον χώρο εργασίας.
Κι αυτό γιατί παρά το γεγονός πως η ίδια έχει ουσιαστικά υποσχεθεί ότι θα βοηθήσει όλες τις γυναίκες (εργαζόμενες, άνεργες, μητέρες και εργαζόμενες μητέρες) και εν μέρει έχει γίνει πιστευτή λόγω των προσωπικών της εμπειριών, η πολιτική της ταυτότητα και κομματική ιδεολογία θέτουν εν αμφιβόλω την γυναικεία εκπροσώπηση και τα δικαιώματα των γυναικών.
«Μία ζωή οι άνδρες με θεωρούσαν αδύναμη»
Η 45χρονη Μελόνι, η οποία είναι και με τη βούλα ιδεολογικός απόγονος του Μουσολίνι, έχει αναφερθεί πολλάκις στο πόσο έχει πληγωθεί από το αντίθετο φύλο και πως αν και όλοι την έβλεπαν πάντα αδύναμη, εκείνη έκανε αυτή την αδυναμία, δύναμή της. Από τον πατέρα της, με τον οποίο δεν έχουν καμία σχέση σήμερα, καθώς εκείνος επέλεξε να αφήσει εκείνη, τη μητέρα της και τις αδελφές της και να μετακομίσει σε άλλη χώρα, μέχρι τους πολιτικούς της αντιπάλους και συνεργάτες, οι οποίοι όπως έχει δηλώσει δε χρειάστηκαν ποτέ να δουλέψουν σαν σκυλιά, όπως έκανε εκείνη, επειδή ήταν πιο προνομιούχοι.
Γυναίκα, μητέρα, Ιταλίδα, χριστιανή
Ορισμένοι μάλιστα δεν θεωρούν τυχαίο πως η Μελόνι επιλέγει να συστήνεται ως «γυναίκα, μητέρα, Ιταλίδα, χριστιανή» και όχι «σύζυγος», καθώς με τον επί χρόνια σύντροφό της, πατέρα του παιδιού της και γνωστό δημοσιογράφο έχουν επιλέξει να μην παντρευτούν.
Η Μελόνι κατά την προεκλογική περίοδο φρόντισε με κάθε τρόπο να δείξει πως η βοήθεια στις εργαζόμενες γυναίκες και μητέρες έχουν κεντρική θέση στο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος.
«Κάποτε έβαλα υποψηφιότητα για δήμαρχος ενώ ήμουν επτά μηνών έγκυος, μόνο και μόνο επειδή ισχυροί άνδρες μου είχαν πει ότι δεν μπορώ», είχε αναφέρει σε ομιλία της.
Τι είχει υποσχεθεί προεκλογικά
Κι ενώ διαβάζοντας τα παραπάνω, οι γυναίκες στην Ιταλία μπορεί να ένιωθαν μία αισιοδοξία που η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός έχοντας αυτά τα βιώματα, θα τις κατανοούσε περισσότερο, δυστυχώς φεμινίστριες και ακτιβίστριες εύχονται να ήταν μία άλλη γυναίκα στη θέση της, καθώς οι φόβοι τους πως η σκληρή της δεξιά ατζέντα θα μπορούσε να υποβαθμίσει μία σειρά σοβαρών γυναικείων θεμάτων, παίρνουν σάρκα και οστά.
Η Μελόνι φαίνεται να είδε από την πρώτη στιγμή την αδικία στον χώρο εργασίας, προωθώντας την ρητορική «Όχι πια παραμελημένες γυναίκες».
Οι New York Times επισημαίνουν πως τέσσερις στις δέκα Ιταλίδες δεν εργάζονται. Επίσης τα ποσοστά ανεργίας είναι ακόμη υψηλότερα για τις νεαρές γυναίκες που ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους. Εκτός αυτών, οι γυναίκες CEO στην Ιταλία ηγούνται μόνο ενός μικρού ποσοστού των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ενώ υπάρχουν λιγότερες από 10 γυναίκες πρυτάνεις στα περισσότερα από 80 πανεπιστήμια της Ιταλίας.
Από την άλλη το Politico επισημαίνει πως στην Ιταλία μόνο το 49% των γυναικών εργάζεται, σε σύγκριση με το 73% στη Γερμανία.
Δεδομένου πως η Μελόνι ήταν η μόνη ηγέτις μεγάλου κόμματος που παρέμεινε στην αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του Μάριο Ντράγκι, η ίδια είχε αρκετό χρόνο προκειμένου να πλάσει και να προωθήσει μία πολιτική προσαρμοσμένη στις εργαζόμενες μητέρες, η οποία όμως για πολλούς παραμένει ακόμη ασαφής.
Αρχικά η ακροδεξιά πολιτικός έχει υποσχεθεί να μειώσει τους φόρους για τις μεγαλύτερες οικογένειες για να ενισχύσει το χαμηλό σήμερα ποσοστό γεννήσεων της Ιταλίας, που είναι 1,2 γεννήσεις ανά γυναίκα, σε σύγκριση με 1,5 στη Γερμανία και 1,8 στη Γαλλία.
Μιλώντας προεκλογικά σε υποστηρικτές της στο Μιλάνο, η Μελόνι είχε δηλώσει ότι η ίδια και οι σύμμαχοί της θα εργαστούν για την παροχή δωρεάν υπηρεσιών παιδικής φροντίδας, στο πλαίσιο «ενός τεράστιου σχεδίου για την αύξηση των γεννήσεων, για τη στήριξη της μητρότητας».
«Δεν θέλω αυτό το έθνος να εξαφανιστεί», είπε, προσθέτοντας μάλιστα ότι το πρόβλημα δεν πρέπει να λυθεί μέσω της μετανάστευσης. «Θέλω οι οικογένειές μας να αποκτήσουν παιδιά».
Ωστόσο σύμφωνα με τον Guardian οι επικριτές της δεν έχουν πειστεί ότι το κόμμα της είναι απόλυτα προσηλωμένο στην υπόθεση των γυναικών, τονίζοντας πως οι πολιτικές της θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καθυστέρηση της οικονομικής ισότητας μεταξύ των δύο φύλων όσο εκείνη θα είναι πρωθυπουργός.
Ασαφής η στάση της για τις αμβλώσεις
Ένα άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί ακτιβίστριες και φεμινίστριες στην Ιταλία είναι η στάση που θα κρατήσει η Μελόνι στο θέμα των αμβλώσεων.
Δεδομένου άλλωστε πως προτεραιότητα της Μελόνι είναι να αντιστραφεί η μείωση των γεννήσεων στην Ιταλία, ένας από τους τρόπους για να επιτευχθεί αυτό, θα μπορούσε να είναι η μείωση των αμβλώσεων με την παροχή οικονομικών κινήτρων προκειμένου οι γυναίκες να συνεχίσουν μία εγκυμοσύνη που κανονικά θα ήταν ανεπιθύμητη.
Σύμφωνα με το Politico, η ίδια έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα καταργήσει τον νόμο του 1978 που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις. Ωστόσο, θα επιδιώξει να εφαρμόσει πλήρως ένα μέρος του νόμου που κατευθύνει τους κρατικούς φορείς να προσφέρουν στις γυναίκες εναλλακτικές λύσεις άμβλωσης, ώστε «να ξεπεραστούν οι αιτίες που θα μπορούσαν να ωθήσουν τη γυναίκα να διακόψει την εγκυμοσύνη της».
Ορισμένα μέτρα που έχουν ήδη υιοθετηθεί σε περιοχές που επικράτησαν οι ακροδεξιοί μετά τις δημοτικές εκλογές περιλαμβάνουν την πληρωμή των γυναικών ώστε να μην κάνουν έκτρωση και την είσοδο ατόμων κατά των αμβλώσεων σε νοσοκομεία και κλινικές οικογενειακού προγραμματισμού, προκειμένου να τις «συμβουλεύουν».
Μέτρα που προκαλούν σύγχυση
Οι ομάδες για τα δικαιώματα στην άμβλωση λένε ότι τα μέτρα αυτά έχουν σχεδιαστεί για να προκαλέσουν σύγχυση στις γυναίκες και να καθυστερήσουν την απόφασή τους μέχρι να είναι πολύ αργά για να προβούν σε νόμιμη άμβλωση.
Εκτός όμως από γυναικείες οργανώσεις, πολλές διασημότητες της Ιταλίας προσπάθησαν στις αρχές του Σεπτεμβρίου να προειδοποιήσουν πως η Μελόνι δεν θα πραγματοποιήσει όσα υπόσχεται.
Διάσημες γυναίκες στην Ιταλία είχαν «προειδοποιήσει»
Η τραγουδίστρια Levante είχε γράψει στον λογαριασμό της στο Instagram ότι το όραμα της Μελόνι αποκλείει τις μειονότητες και τις γυναίκες που δεν συμμορφώνονται με μια εξιδανικευμένη εικόνα της ετεροφυλόφιλης, χριστιανής μητέρας.
Η Elodie, μια άλλη διάσημη τραγουδίστρια, είχε αναδημοσιέυσει σημεία των προεκλογικών προτάσεων του κόμματος το 2018 για «υπεράσπιση της φυσικής οικογένειας, καταπολέμηση της ιδεολογίας του φύλου και προώθηση της ζωής».
Ακόμη και η κορυφαία influencer, Κιάρα Φεράνι, έβαλε στο στόχαστρο τη Μελόνι σε ένα στόρι της στο Instagram, υποστηρίζοντας ότι τα «Αδέλφια της Ιταλίας» έχουν καταστήσει «πρακτικά αδύνατη» την έκτρωση στην περιοχή Marche, την οποία κυβερνά το κόμμα.
«Αυτή είναι μια πολιτική που κινδυνεύει να γίνει εθνική, εάν η δεξιά κερδίσει τις εκλογές… Τώρα είναι η ώρα μας να δράσουμε και να βεβαιωθούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί», έγραψε η Φεράνι στους 27.000.000 folllowers της.
Φαίνεται ωστόσο πως οι προειδοποιήσεις των star της Ιταλίας δεν έπιασαν τόπο, καθώς η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι αναμένεται να αναλάβει την εξουσία στην Ιταλία.
Το θετικό είναι πως δεν αναμένεται να αγγίξει τον νόμο του δικαιώματος στην άμβλωση, ωστόσο όλα τα υπόλοιπα παραμένουν θολά, γκρίζα και…. επικίνδυνα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις