Γερμανικά ΜΜΕ: Ο Ερντογάν απειλεί τα νησιά του Αιγαίου με επίθεση
Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην αναφορά Μητσοτάκη - παρά τις δηλώσεις Ερντογάν - στο γεγονός ότι Έλληνες και Τούρκοι συνδέονται με μακρά ειρηνική συμβίωση
Ψηλά στη ατζέντα των γερμανικών ΜΜΕ, παραμένει το ζήτημα της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και στις τηλεοπτικές εκπομπές. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος στην Γερμανία και το ρεπορτάζ που προβλήθηκε στην εκπομπή «Weltspiegel» του ARD και αναφερόταν στον αντίκτυπο που έχει η ένταση στις σχέσεις των κατοίκων του Καστελόριζου με αυτούς της τουρκικής πόλης Κας.
Με αναφορές στις διαφορές Ελλάδας – Τουρκίας σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, αλλά και στην δριμεία κριτική που άσκησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στην εκπομπή ωστόσο έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην κίνηση συμφιλίωσης, του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως χαρακτηρίστηκε η αναφορά του στο γεγονός ότι Έλληνες και Τούρκοι συνδέονται με μακρά ειρηνική συμβίωση.
Υπενθύμιση της εισβολής
Την ίδια στιγμή στην εκπομπή έγινε υπενθύμιση ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Τούρκος Πρόεδρος είχε απειλήσει την Ελλάδα ότι η Τουρκία θα εισβάλει αιφνιδίως σε κάποιο νησί.
Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι το Καστελόριζο βρίσκεται μόλις δύο χιλιόμετρα μακριά από την τουρκική ηπειρωτική χώρα. Και προσθέτει ότι στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών βλέπει κανείς ένα πολεμικό πλοίο της Τουρκίας, ενώ τουρκικά στρατιωτικά ελικόπτερα περιπολούν συνεχώς την περιοχή.
Ο Ali Gümrükcü, καπετάνιος στο ferry-boat που πραγματοποιεί το δρομολόγιο από το Κας στο Καστελόριζο, μιλώντας στο ARD δήλωσε ότι ανησυχεί όχι μόνο λόγω του τεταμένου κλίματος, αλλά και επειδή στο Καστελόριζο ζει ο φίλος του Γιώργος, επίσης καπετάνιος, ο οποίος όμως αδυνατεί να εργαστεί λόγω βαριάς ασθένειας.
Το συνεργείο της γερμανικής τηλεόρασης σκόπευε να συνοδεύσει τον Τούρκο καπετάνιο κατά την επίσκεψή του στο Καστελόριζο και στον φίλο του, Γιώργο, ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μόλις αφίχθη στο νησί το συνεργείο, ο τοπικός Αστυνομικός Διευθυντής τους απαγόρευσε να κινηματογραφήσουν και κατάσχεσε την κάμερά τους, εξηγώντας ότι χρειάζεται γραπτή άδεια.
Τελικώς, η κινηματογράφηση έγινε με το κινητό τηλέφωνο και το γερμανικό συνεργείο ακολούθησε τον Τούρκο καπετάνιο στο σπίτι του Έλληνα φίλου του, όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων στο ρεπορτάζ.
Στην επίσκεψη Σακελλαροπούλου
Το ARD είχε ξαναβρεθεί στο Καστελόριζο, το οποίο επισκέφτηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Σακελλαροπούλου, τότε όμως δεν υπήρχε καμία απαγόρευση κινηματογράφησης και το συνεργείο έλαβε τη διαβεβαίωση ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιστρέψει στο νησί για να κάνει ρεπορτάζ.
Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ το ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μαζί με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ επισκέφτηκαν το Καστελόριζο, 580 χμ μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα, είναι μια αντίδραση στις τουρκικές απειλές.
Και προσθέτει ότι το ρεπορτάζ προβάλλει απόσπασμα των δηλώσεων της Προέδρου της Δημοκρατίας, με τις οποίες διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αυτόν τον προμαχώνα του Ελληνισμού με υπερηφάνεια και τόλμη, και προσθέτει στη συνέχεια ότι οι κάτοικοι του νησιού έχουν ανάμεικτα συναισθήματα.
Φόβος για «θερμό επεισόδιο»
Σε δηλώσεις του στο ARD κάτοικος του Καστελόριζου αναφέρει ότι δεν έχει τίποτε με τους Τούρκους πολίτες, ωστόσο φοβάται το ενδεχόμενο στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών.
Το πρόβλημα σύμφωνα με τον επικεφαλής του «Καλού Κόμματος» της Μεράλ Ακσενέρ, στο Κας, Ισμαήλ Σαχ Γιλμάζ δεν είναι ότι το Καστελόριζο είναι ελληνικό, όσο ότι το νησί, καθώς και το γειτονικό ακατοίκητο νησί της Ρω, είναι στρατιωτικοποιημένα.
Ο ίδιος συγκρίνει φωτογραφίες του 2003 και του 2019 από το διαδίκτυο, όπου φαίνεται, όπως λέει, ότι έχει ενισχυθεί η στρατιωτικοποίησή τους, και μάλιστα δείχνει στο ARD ότι στη Ρω έχει πλέον δημιουργηθεί στρατιωτική εγκατάσταση όπου μπορούν να προσγειώνονται ελικόπτερα.
Η Ελλάδα σύμφωνα με το δημοσιογράφο του ARD δικαιολογεί την στρατιωτικοποίηση με το επιχείρημα ότι στα τουρκικά παράλια βρίσκεται μεγάλος αποβατικός στόλος της Τουρκίας. Από την πλευρά του, ο Γιλμάζ απορρίπτει την πολεμική ρητορική του Ερντογάν και τονίζει ότι με τους Έλληνες πολίτες δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καθώς για την στρατιωτικοποίηση των νησιών υπεύθυνος είναι ο ελληνικός στρατός και η ελληνική κυβέρνηση.
Το ρεπορτάζ κλείνει με το σχόλιο ότι επί δεκαετίες οι Έλληνες και οι Τούρκοι ζουν στην περιοχή σε συνθήκες φιλίας και ότι οι κυβερνήσεις στην Αθήνα και την Άγκυρα είναι αυτές που σπέρνουν το μίσος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις