Εκλογές στην Ιταλία: Άνετη νίκη της Μελόνι, έως 26% της δίνουν τα exit polls – Δείτε αναλυτικά [Εικόνες]
Η πλέον ακροδεξιά κυβέρνηση μετά τον Μουσολίνι φαίνεται να αναλαμβάνει τα ηνία της Ιταλίας της τρίτης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας - Μουδιασμένη η Ευρώπη παρακολουθεί και ελπίζει η Μελόνι να μείνει εντός πλαισίου
- Αποκάλυψη in: Έψαξαν τις κάμερες για το ύποπτο «φορτίο» της τραγωδίας στα Τέμπη προ …δύο ημερών
- Αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το «χαμένο» υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη, λέει το ΠΑΣΟΚ
- Η «νέα ελίτ» στη Ρωσία – Από τα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, στην πολιτική σκηνή
- Σε ποια χώρα κάνουν θραύση τα κινέζικα αυτοκίνητα
Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για άνετη νίκη της Τζόρτζια Μελόνι, όπως προκύπτει από τα πρώτα exit polls στην Ιταλία.
Σύμφωνα με αυτά το κόμμα «Αδέρφια της Ιταλίας», της Τζόρτζια Μελόνι, συγκεντρώνει από 22 έως 26% ενώ η Lega του Ματέο Σαλβίνι από 8,5 έως 12,5%. Το «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι συγκεντρώνει από 6 έως 8%.
Τα ποσοστά των τριών κομμάτων συνολικά ανέρχονται σε ποσοστά από 43 έως 47%, έχοντας ξεκάθαρο προβάδισμα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των exit polls για να εξασφαλίσουν πλειοψηφία σε Κοινοβούλιο και Γερουσία.
Το προοδευτικό μέτωπο (Δημοκρατικό Κόμμα, Περισσότερη Ευρώπη, Συμμαχία Οικολόγων και Ιταλικής Αριστεράς και Επιλογή Πολιτών) συγκεντρώνει συνολικά ποσοστά πάνω από 34% ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων που συμμετέχει στις εκλογές ως ανεξάρτητη δύναμη συγκέντρωσε από 13,5 έως 17,5%.
Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα:
Ακροδεξιά συμμαχία: 41-45%
Fratelli d’Italia 25% (22-26%)
Lega 11,5% (8,5-12,5%)
Forza Italia 7% (6-8%)
Noi Moderati 1,5% (0,5 – 2,5%)
Κεντροαριστερά 25,5-29,5%
PD 20% (17-21%)
Verdi + Sinistra 3,5% (3-5%)
+Europa 2,5% (2,5-3,5)
Impegno Civico 1% (0,5-2%)
Η κατανομή των εδρών
Η κατανομή των εδρών σύμφωνα με το exit poll της RAI έχει ως εξής: Για την Κεντροδεξιά 227 με 257 έδρες, για την Κεντροαριστερά 78-98 έδρες, 36-56 έδρες για το Κίνημα 5 Αστέρια. Αλλες 15 με 25 έδρες στο κόμμα του Ματέο Ρέντσι.
Το Sky24 στη δική του προβολή για την κατανομή των εδρών δίνει για τη Βουλή 228 για τη Κεντροδεξιά, 95 για την Κεντροαριστερά και 47 για το Κίνημα 5 Αστέρια. Στη Γερουσία και πάλι υπερέχει η Κεντροδεξιά με 115 έδρες, 44 για την Κεντροαριστερά και 24 για το Κίνημα.
Τα ποσοστά των κομμάτων σύμφωνα με το exit poll που μετέδωσε το SKY TG24
Έτσι διαμορφώνεται η ιταλική Βουλή σύμφωνα με το exit poll
Έτσι διαμορφώνεται η ιταλική Γερουσία σύμφωνα με το exit poll
Η προβολή δείχνει ότι ο κεντροδεξιός συνασπισμός θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία και στα δύο σώματα.
Η πλέον ακροδεξιά κυβέρνηση στην μεταπολεμική ιστορία της Ιταλίας
Εάν τα πράγματα δεν διαφοροποιηθούν αισθητά στην επίσημη καταμέτρησης των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, τότε για πρώτη φορά στη χώρα -την τρίτη οικονομία της ΕΕ και ιδρυτικό μέλος της- θα αναλάβει την εξουσία η πλέον ακροδεξιά κυβέρνηση στην μεταπολεμική ιστορία της.
Θα πρόκειται για μία συμμαχία, με το κόμμα της Μελόνι να συνεργάζεται με το ευρωσκεπτικιστικό, επίσης ακροδεξιό κόμμα, «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι και τη δεξιά «Forza Italia», του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Επιπροσθέτως, η Μελόνι αναμένεται -εκτός απροόπτου- να ανακηρυχθεί η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, αλλά και επικεφαλής της πρώτης ακροδεξιάς κυβέρνησης στην ιστορία της χώρας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κατά τις 3 το πρωί θα έχουμε και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα.
Τι προβλέπει ο εκλογικός νόμος στην Ιταλία
Οι εκλογές στην Ιταλία διεξήχθησαν με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2018. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των εδρών στη Βουλή και τη Γερουσία έχει μειωθεί, κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις. Συγκεκριμένα, οι έδρες στη Βουλή μειώθηκαν από 630 σε 400 ενώ στη Γερουσία από 315 σε 200.
Ο νόμος προβλέπει πως ένα ποσοστό περίπου 37% των βουλευτών στη Γερουσία και το Κοινοβούλιο εκλέγονται με πλειοψηφικό σύστημα σε μονοεδρικές, ενώ οι υπόλοιποι με απλή αναλογική αρκεί το κόμμα να έχει ξεπεράσει το 3%. Ένα μικρό ποσοστό εδρών εξαρτάται και από την ψήφο των Ιταλών που ζουν στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με το Politico, απαιτούνται τα 2/3 για να σχηματιστεί κυβέρνηση, δηλαδή 267 και 134 έδρες αντίστοιχα. Η αλλαγή του νόμου, άλλωστε, είναι και αυτή που οδήγησε στην αναζήτηση συμμαχιών και κοινής καθόδου στον εκλογικό στίβο. Την ώρα, λοιπόν, που η δεξιά έχει κατέβει σε συνασπισμό και δείχνει να κερδίζει τη «μάχη», η κεντροαριστερά δεν κατάφερε να βρει κοινό έδαφος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις