Εκλογές στην Ιταλία: Οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί θα μπορούσαν να απειλήσουν το συνασπισμό της Μελόνι
Η πιο άμεση πρόκληση της Μελόνι είναι να συγκροτήσει ένα υπουργικό συμβούλιο σημειώνει ο Guardian
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Η Τζόρτζια Μελόνι χρειάστηκε τρεις δεκαετίες για να φτάσει στην κορυφή της ιταλικής πολιτικής. Όμως, παρά την πολιτική της ανδρεία, η 45χρονη από τη Ρώμη, της οποίας την ισχυρή θέληση και αποφασιστικότητα έχουν συγκρίνει με τη Μάργκαρετ Θάτσερ, έχει περιορισμένη κυβερνητική εμπειρία.
Εάν η Μελόνι επιβεβαιωθεί ως πρωθυπουργός τις επόμενες εβδομάδες, θα έχει την ευθύνη για την καθοδήγηση της Ιταλίας σε μια από τις πιο ευαίσθητες περιόδους της, όπως υπογραμμίζει ο Guardian, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – μαμούθ από την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό έως μια πιθανή ύφεση και ένα νέο κύμα Covid. -19 το χειμώνα.
Διαβάστε επίσης: Και τώρα, Τζόρτζια Μελόνι – Η Ευρώπη κοιτά με αγωνία το μέλλον της
Η πιο άμεση πρόκληση της, ωστόσο, θα ήταν να συγκροτήσει ένα υπουργικό συμβούλιο που να είναι αρκετά κατάλληλο για να κυβερνήσει και αρκετά ισχυρό για να διαρκέσει. Πρόσωπο κοντά στη Μελόνι είπε στον Guardian την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν έτοιμη να γίνει πρωθυπουργός, απορρίπτοντας φήμες προς το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας ότι το δύσκολο έργο την έκανε να πανικοβληθεί.
Η πιο άμεση πρόκληση
Ωστόσο η πλέον άμεση πρόκληση για την ίδια θα μπορούσε να είναι η εύρεση των κατάλληλων προσωπικοτήτων από το κόμμα της Αδέλφια της Ιταλίας, το οποίο έχει νεοφασιστική καταγωγή, για να καλύψει υπουργικές θέσεις. Μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις της θα είναι ποιος θα αναλάβει το τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών. Στις αρχές της προεκλογικής εκστρατείας, ανέφερε για τη θέση τον Τζούλιο Τρεμόντι, υπουργό Οικονομικών σε όλες τις πρώην κυβερνήσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η τελευταία εκ των οποίων έφερε την Ιταλία στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης.
Μια άλλη απειλή για τη σταθερότητα της πιθανής κυβέρνησής της θα μπορούσε να προέλθει μέσα από τον συνασπισμό της, που αποτελείται από την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και τη Forza Italia του Μπερλουσκόνι. Η συμμαχία προσπάθησε να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο, αλλά ο Σαλβίνι, του οποίου η δημοτικότητα έχει μειωθεί πολύ εν μέσω της ανόδου της Μελόνι, βρίσκει την προοπτική να γίνει εκείνη πρωθυπουργός, έναν ρόλο που επιθυμούσε εδώ και καιρό, αφόρητη. Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, αφότου οι Αδελφοί της Ιταλίας κατάφεραν να αποσπάσουν ψήφους από τη Λέγκα στα βόρεια προπύργια της στις τοπικές εκλογές, μια μυστική ηχογράφηση αποκάλυψε ότι ο Σαλβίνι μιλούσε εναντίον της Μελόνι, αποκαλώντας την «μπελά».
Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους σιγοβράζει από τότε, και ενώ μοιράζονται αρκετές κοινές πολιτικές, πρόσφατα συγκρούστηκαν για ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα τηςπεριόδου – τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Μελόνι έχει δεσμευτεί ότι η κυβέρνησή της θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις κυρώσεις, ενώ ο Σαλβίνι τις επέκρινε ότι «γονάτισαν την Ιταλία».
Η «μεγαλομανία» του Σαλβίνι
Η Νάντια Ουρμπινάτι Θεωρητικός της Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, είπε ότι εάν οι Αδελφοί της Ιταλίας κερδίσουν το μεγαλύτερο μερίδιο των ψήφων, τότε η Μελόνι θα είναι «φυσικά» ο ηγέτης του συνασπισμού. «Ο Σαλβίνι βρίσκεται σε παρακμή και για έναν μεγαλομανή σαν αυτόν, αυτό [θα ήταν] αφόρητο, επομένως είναι πιθανό να υπάρξει ψυχολογική ένταση».
Ο Μπερλουσκόνι, εν τω μεταξύ, φημολογείται επίσης ότι δεν υποστήριζε τόσο την Μελόνι, η οποία ήταν υπουργός νεολαίας στην τρίτη κυβέρνησή του, για να γίνει πρωθυπουργός.
Μέρος της γοητείας της Μελόνι για τους ψηφοφόρους ήταν η ικανότητά της να σταθεί στη θέση της απέναντι στους δύο άνδρες, αλλά η διατήρηση της ενότητας θα είναι σχεδόν αδύνατος στόχος τους επόμενους μήνες, δεδομένων των προσωπικών αντιπαλοτήτων.
Οι ψηφοφόροι και η εμπιστοσύνη
Η Μελόνι θα πρέπει επίσης να διατηρήσει τη δημοτικότητα και την εμπιστοσύνη μεταξύ των ψηφοφόρων της καθώς αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των επόμενων μηνών.
Με τον Βολφάνγκο Πίκολι, συμπρόεδρο της εταιρείας ερευνών Teneo με έδρα το Λονδίνο να σημειώνει ότι «αυτό που έχουμε δει από το ιταλικό εκλογικό σώμα τα τελευταία 10 χρόνια είναι πολύ ασταθές». «Και επίσης αυτό που βλέπουμε είναι ότι τα πολιτικά κόμματα γίνονται πολύ δημοφιλή πολύ γρήγορα, αλλά εξίσου γρήγορα πέφτουν στις εκλογές» σημείωσε.
«Οπότε αυτή είναι μια πρόκληση για την Μελόνι, ειδικά αν έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα και αν τα πράγματα παραμένουν περίπλοκα με την Ουκρανία ή γίνονται πιο περίπλοκα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις