Ισπανία: Οι «ουρές της φτώχειας» έχουν αυξηθεί ανησυχητικά με τις τρεις κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας
Στην Ισπανία των 47 εκατομμυρίων πληθυσμού, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του 2020, σχεδόν 10,3 εκατομμύρια νοικοκυριά βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας με τον συνεπαγόμενο κοινωνικό αποκλεισμό
Οι κοινωνικοί φορείς στην Ισπανία προειδοποιούν ότι στις ουρές των ΜΚΟ πλέον όλο και περισσότεροι είναι εργαζόμενοι και νέοι που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα αποτελέσματα των τριών κρίσεων της τελευταίας δεκαετίας. Η μεγάλη ύφεση του 2008, η πανδημία 2020-2021 αλλά και ο πληθωρισμός του 2022 προκάλεσαν υπερβολικά χτυπήματα για τις ζωές των πλέον ευάλωτων πολιτών.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η οποία αναπαράγει δημοσίευμα της El Pais, o ισπανικός Ερυθρός Σταυρός αναμένει ότι θα εξυπηρετήσει 400.000 περισσότερους ανθρώπους το 2022 από ό,τι πριν από την πανδημία και η Cáritas θα ξοδέψει 10% περισσότερα από τα έσοδα της για βοήθεια σε ευάλωτους πολίτες. Για τις οργανώσεις, τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά είναι αυτά όπου υπάρχουν παιδιά, ενώ το 40% όσων προστρέχουν για βοήθεια στις ΜΚΟ χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτα έξοδα το 2021 και παρότι ήταν εργαζόμενοι δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν.
Διαβάστε επίσης: Φτώχεια – Υψηλός ο κίνδυνος για σχεδόν 3 εκατομμύρια πολίτες
Τα βασικότερα προβλήματα
Στην Cáritas επισημαίνουν ότι η στέγαση, οι προμήθειες σε τρόφιμα και οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου είναι τα βασικότερα προβλήματα. «Στις μεγάλες πόλεις, όπου η πίεση για στέγαση είναι πιο έντονη, γίνεται αντιληπτό. Η στέγαση συνεχίζει να είναι αυτός ο απύθμενος λάκκος που καταπίνει όλο το εισόδημα των οικογενειών» τονίζουν οι υπεύθυνοι της οργάνωσης.
Στην Ισπανία των 47 εκατομμυρίων πληθυσμού, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του 2020, σχεδόν 10,3 εκατομμύρια νοικοκυριά βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας με τον συνεπαγόμενο κοινωνικό αποκλεισμό. Οι εκτιμήσεις για το 2022 είναι ότι θα κλείσει με 13,7 εκατομμύρια νοικοκυριά.
.@RFloresCaritas, coordinador de Estudios de @_CARITAS: «Tenemos un problema de pobreza y desigualdad que hay que solucionar con medidas preventivas». Gracias @mstroya por dar visibilidad a este gran reto que como sociedad tenemos por delante. https://t.co/ehQhfT94dH en @el_pais
— Laura Daniele (@laurasdaniele) September 22, 2022
Σε περιόδους κρίσης, η πρώτη δαπάνη πηγαίνει στο ενοίκιο ή στο στεγαστικό δάνειο. Οι πολίτες για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν αφαιρούν από έξοδα που σχετίζονται με την εκπαίδευση των παιδιών μέχρι και το φαγητό, στις πιο ακραίες περιπτώσεις. Στον Ερυθρό Σταυρό διαβεβαιώνουν ότι «Το 2019 δώσαμε φαγητό σε 810.000 πολίτες και το 2022 υπολογίζουμε ότι θα είναι 990.000», λέει ο γενικός συντονιστής του φορέα.
Τόσο ο Ερυθρός Σταυρός όσο και η Cáritas εξηγούν ότι δεν υπάρχει ένα ενιαίο προφίλ του ευάλωτου πολίτη συγκλίνουν όμως με την ειδική ευπάθεια των νοικοκυριών με παιδιά και των ατόμων που ζουν μόνοι . Ο Toni Bruel, γενικός συντονιστής του Ερυθρού Σταυρού, επισημαίνει και την περίπτωση των μονογονεϊκών οικογενειών και των διαζευγμένων οικογενειών στις οποίες μόνο ένας γονέας φροντίζει τα παιδιά.
Τονίζει, επίσης, ότι μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Μαΐου 2021, όσοι ζητούν βοήθεια στις ΜΚΟ μεταξύ 16 και 30 ετών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, από περίπου 100.000 σε σχεδόν 200.000, μια τάση που «διατηρείται». «Αυτή η κρίση [με τις τιμές] επηρεάζει ιδιαίτερα τους νέους, μας ανησυχεί γιατί θα πρέπει να είναι σε ηλικία για να χειραφετηθούν ή να μπορούν να έχουν σταθερές δουλειές».
Ο υψηλός πληθωρισμός που φθάνει το 10,5% έχει εντείνει τις εικόνες από τις ουρές πείνας και έχει αυξήσει το αίτημα για βοήθεια προς τις διοικήσεις. Ο καθηγητής Οικονομικών της UNED Λουίς Αγιάλα επισημαίνει ότι «η κλιμάκωση των τιμών δεν είναι αυστηρά μια νέα κρίση, αλλά είναι ένας επιπλέον περιορισμός». “Πολλά νοικοκυριά ανέκαμψαν άσχημα από την κρίση του 2008. Όταν κατάφεραν να ανακτήσουν τις δουλειές τους, αν και αρκετά επισφαλείς, ήρθε η πανδημία και τώρα που άρχισαν να μαζεύονται, βρίσκουν τα πιο βασικά καταναλωτικά αγαθά πιο ακριβά”, επισημαίνει. «Υπάρχουν δύο διαρθρωτικά προβλήματα» λέει ένας πολύ ευάλωτος τομέας του πληθυσμού, που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση εδώ και χρόνια, και το «υψηλό ποσοστό ανθρώπων που ζουν με ασταθείς θέσεις εργασίας και βρίσκονται κοντά στο όριο της φτώχειας».
Οι αρμοδιότητες για την κοινωνική προστασία εμπίπτουν στις 17 Αυτονομίες της Ισπανίας. Η κεντρική κυβέρνηση έχει συντονιστικό ρόλο και οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες. Επιπλέον η κυβέρνηση καθόρισε το Ελάχιστο Μηνιαίο Εισόδημα (400-500 ευρώ) πριν από δύο χρόνια για όσους δεν έχουν πόρους το οποίο μέχρι σήμερα λαμβάνουν περίπου 1,2 εκατομμύρια πολίτες. Στα πρόσφατα πακέτα που ενέκρινε η κυβέρνηση το εισόδημα αυτό αυξάνεται κατά 15% και ενισχύονται με 200 ευρώ νοικοκυριά με εισοδήματα κάτω των 14.000 ευρώ.
Από την Cáritas επισημαίνουν ότι «Όταν περάσει και η τρέχουσα κρίση, η πραγματικότητα πολλών οικογενειών θα συνεχίσει να είναι μια πραγματικότητα φτώχειας, ανισότητας και δυστυχίας».
Πηγή: ΕΡΤ
- Προηγήθηκε με Ζαΐρ Εμερί η Παρί, απάντησε με Μολίνα η Ατλέτικο (vids)
- 77 χρόνια μετά, «σπάνιο» κομμάτι από το γαμήλιο κέϊκ της Ελισάβετ βρήκε νέο ιδιοκτήτη
- Θεωρίες συνωμοσίας πριν το Λευκό Οίκο – Ποια είναι τελικά η αληθινή Μελάνια Τραμπ;
- Τσουκαλάς: Θα περιμέναμε από τον Μητσοτάκη να ανακαλέσει τον Γεωργιάδη, εκτός αν λειτουργεί κατ’ εντολή του
- Γιατί καθυστέρησε 15 λεπτά να ξεκινήσει το Μπάγερν – Μπενφίκα (vid)
- Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις την επομένη της νίκης Τραμπ