Κυριάκος Μητσοτάκης: Χωρίς ευρωπαϊκή «δύναμη πυρός» απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, η κοινωνική συνοχή θα δοκιμαστεί
Η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει ακόμη να δώσει μια αποφασιστική απάντηση όσον αφορά το πρόβλημα της ενέργειας, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στις εργασίες του ΕΛΚ.
Τις μεταρρυθμίσεις που πέτυχε η κυβέρνησή του τα τελευταία τρία χρόνια ανέλυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια των εργασιών της ετήσιας συνόδου του ΕΛΚ στην Κρήτη, παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενεργειακή κρίση, τις ελληνικές προτάσεις για την αντιμετώπισή της και την διστακτικότητα της Κομισιόν να δώσει μία δυναμική απάντηση στην κρίση, αποτελώντας – όπως τόνισε ο πρωθυπουργός – την ευρωπαϊκή «δύναμη πυρός».
Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Πρόταση Σκρέκα για Ευρωπαϊκό Ταμείο ύψους 80 δισ. ευρώ
«Υλοποιήσαμε την εκλογική μας ατζέντα»
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνησή του, παρά το γεγονός ότι δάπανησε μεγάλο μέρος του χρόνου της για την αντιμετώπιση κρίσεων «που δεν προκαλέσαμε εμείς», κατάφερε να υλοποιήσει με επιτυχία την εκλογική της ατζέντα.
«Ο ‘νούμερο ένα’ στόχος μας όταν αναλάβαμε την εξουσία ήταν να διασφαλίσουμε ότι θα αλλάζαμε τη δομή της ελληνικής οικονομίας και θα εξασφαλίζαμε ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και μεγαλύτερο εισόδημα για όλους τους Έλληνες», είπε επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Μάνφρεντ Βέμπερ ότι «η Ελλάδα δεν είναι πλέον το ‘μαύρο πρόβατο’ της ευρωπαϊκής οικογένειας».
Και προσέθεσε:
«Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα να διαβάζουμε στον Διεθνή Τύπο ενδιαφέρουσες ιστορίες για το πώς η Ελλάδα αντιστέκεται στο ρεύμα και τα πάει ιδιαίτερα καλά σε μια στιγμή που η παγκόσμια οικονομία βυθίζεται στην ύφεση.
»Υπήρχε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στους Financial Times, χθες, που ανέφερε επτά χώρες που σε αυτή τη συγκυρία έχουν εξαιρετικά καλές, οικονομικές επιδόσεις. Η Ελλάδα ήταν μια από αυτές.
»Και φυσικά, μάς ικανοποιεί το γεγονός ότι μπορέσαμε να τηρήσουμε τη θεμελιώδη υπόσχεσή μας, η οποία ήταν να θέσουμε την Ελλάδα σε μια τροχιά υψηλής ανάπτυξης, να μειώσουμε την ανεργία, να προσελκύσουμε άμεσες ξένες επενδύσεις και να διασφαλίσουμε ότι η ελληνική οικονομία θα γίνει και πάλι όσο πιο ανταγωνιστική γίνεται».
«Ανάπτυξη, μεταρρυθμίσεις, μείωση ανεργίας, ρεκόρ επενδύσεων»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους ρυθμούς της ελληνικής ανάπτυξης, τονίζοντας πως «θα ξεπεράσουμε φέτος το 5%».
Παράλληλα, δήλωσε πως «θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε το 6%, και υπολογίζουμε ανάπτυξη άνω του 2% για το επόμενο έτος, σε μια εποχή που πολλές ευρωπαϊκές χώρες ενδέχεται να αντιμετωπίζουν ύφεση».
Επιπλέον, τόνισε, «καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία κατά περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες».
«Σημειώσαμε ρεκόρ ως προς την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και καταφέραμε να διαφοροποιήσουμε την ελληνική οικονομία, πέρα από τους παραδοσιακούς μας πυλώνες που είναι ο τουρισμός και η γεωργία.
»Να προσελκύσουμε σημαντικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και σε νέους τομείς όπως η τεχνολογία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Και προσέθεσε:
«Όλες οι αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας έχουν επενδύσει στην Ελλάδα και η χώρα μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε τεχνολογικό κόμβο για ολόκληρη την περιοχή.
»Ταυτόχρονα, έχουμε εφαρμόσει σειρά μεταρρυθμίσεων, για να διασφαλίσουμε ότι θα αναβαθμίσουμε τις τεχνολογικές δυνατότητες του κράτους. Μπορεί κάποιος να συναλλάσσεται με το κράτος ψηφιακά για το μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών του υποθέσεων.
»Επενδύσαμε πολύ στην εκπαίδευση, επενδύσαμε πολύ στην υγεία. Και επικεντρωνόμαστε πραγματικά στο να διασφαλίσουμε ότι η νέα ανάπτυξη που οραματιζόμαστε μειώνει τις ανισότητες και προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη.
»Οπότε μιλάμε πραγματικά για μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, για την οποία, φυσικά, δεν γίνονται συμβιβασμοί όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος μας. Η πράσινη ατζέντα μας ήταν μία από τις πιο δυναμικές στην Ευρώπη και σκοπεύουμε να τη διατηρήσουμε έτσι και στο άμεσο μέλλον».
«Ο λαός θα μας δώσει και δεύτερη εντολή»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις επικείμενες εκλογές του 2023, τονίζοντας ότι «μπαίνουμε στον εκλογικό κύκλο από θέση ισχύος. Εξακολουθούμε να προηγούμαστε στις δημοσκοπήσεις, με διαφορά μεταξύ οκτώ και δέκα ποσοστιαίων μονάδων».
«Και πιστεύω ότι όταν θα έρθει η ώρα, την άνοιξη του 2023, να προβάλουμε τα επιχειρήματά μας στον ελληνικό λαό, θεωρώ ότι είναι λογικό να ισχυριστούμε ότι τηρήσαμε τις εκλογικές μας υποσχέσεις, ότι η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ήταν όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση το 2019», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός θα μας δώσει μια δεύτερη εντολή, για να ολοκληρώσουμε τη δουλειά που ξεκινήσαμε».
Οι προκλήσεις και η ΕΕ απέναντι στην ενεργειακή κρίση
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκλης μίλησε για τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, καθώς όλους τους Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, όπως εόπε, «απασχολεί μία ερώτηση: το αυξανόμενο κόστος ζωής, ο πληθωρισμός, ο οποίος είναι προϊόν του αυξανόμενου κόστους της ενέργειας, ως αποτέλεσμα της εργαλειοποίησης του φυσικού αερίου από τη Ρωσία».
Δήλωσε πώς όλοι έχουμε θέσει σε εφαρμογή «γενναία» προγράμματα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών απέναντι στο αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, ωστόσο, επισήμανε ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό.
«Φοβάμαι ότι η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει ακόμη να δώσει μια αποφασιστική απάντηση όσον αφορά το πρόβλημα της ενέργειας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Και προσέθεσε: «Η Ελλάδα ασκεί ενεργά πιέσεις, μαζί με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο θα περιλαμβάνει και το LNG που εισάγεται στην Ευρώπη, αλλά και το φυσικό αέριο μέσω αγωγών από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Και κερδίζει αυξανόμενη υποστήριξη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
»Δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε. Αλλά αν δεν το καταφέρουμε, αν δεν προσθέσουμε στην εσωτερική ‘δύναμη πυρός’ που μπορούν να προσφέρουν οι προϋπολογισμοί μας, την ευρωπαϊκή ‘δύναμη πυρός’ μιας συντονισμένης αντίδρασης, φοβάμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα και ότι η κοινωνική συνοχή θα αρχίσει να δοκιμάζεται.
»Εάν συμβεί αυτό, τότε θα δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους λαϊκιστές να ενισχυθούν ενόψει του εκλογικού κύκλου του 2024 και θα κάνουμε τη δουλειά μας – να πείσουμε τους ψηφοφόρους μας ότι είμαστε οι αξιόπιστες δυνάμεις για αλλαγή – πολύ πιο δύσκολη».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις