Ενεργειακή κρίση: Θρίλερ με τις ανεξήγητες διαρροές στους αγωγούς Nord Stream – Υποψίες για «επιθέσεις»
«Η καταστροφή που συνέβη την ίδια ημέρα ταυτόχρονα σε τρεις γραμμές των υποθαλάσσιων αγωγών είναι άνευ προηγουμένου» ανακοίνωσε η Nord Stream AG.
Οι ευρωπαϊκές αρχές πασχίζουν την Τρίτη να εξηγήσουν μυστηριώδες διαρροές φυσικού αερίου σε τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του συστήματος Nord Stream στη Βαλτική, υποδομές που βρίσκονται στην καρδιά της ενεργειακής κρίσης.
Οι βλάβες οφείλονται σε σαμποτάζ, δήλωσε ο πολωνός πρόεδρος Ματέους Μοραβιέτσκι, ενώ η πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δολιοφθοράς. Ανοιχτά άφησε όλα τα ενδεχόμενα και το Κρεμλίνο.
Παραμένει ωστόσο ασαφές ποιος θα επωφελείτο από μια τέτοια δολιοφθορά, δεδομένου ότι ο Nord Stream 2, στον οποίο εμφανίστηκε μία από τις τρεις διαρροές, δεν λειτούργησε ποτέ, ενώ ο Nord Stream 1, ο οποίος παρουσίασε δύο διαρροές, δεν διοχέτευε αέριο στην Ευρώπη.
Παρόλα αυτά, οι διαρροές δείχνουν να εκμηδενίζουν τις ελπίδες ότι ο Nord Stream 1 θα επαναλειτουργήσει πριν απο τον φετινό χειμώνα.
«Η καταστροφή που συνέβη την ίδια ημέρα ταυτόχρονα σε τρεις γραμμές των υποθαλάσσιων αγωγών είναι άνευ προηγουμένου. Δεν είναι ακόμα δυνατό να υπολογισθεί ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την αποκατάσταση της υποδομής μεταφοράς αερίου» ανακοίνωσε η Nord Stream AG.
Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα αφού οι σουηδικές ναυτιλιακές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για δύο διαρροές στον αγωγό Nord Stream 1, λίγο μετά τον εντοπισμό μιας διαρροής στο γειτονικό αγωγό Nord Stream 2 που έκανε τη Δανία να απαγορεύσει τη ναυσιπλοΐα σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων.
«Στοχευμένη επίθεση»
Αν και οι γερμανικές αρχές δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής σχόλιο, πηγή στη γερμανική κυβέρνηση, την οποία επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Taggesspiegel, δήλωσε πως «όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται για σύμπτωση».
«Δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα σενάριο που να μην αφορά στοχευμένη επίθεση» είπε.
To ίδιο δήλωσε γερμανός αξιωματούχος στο Bloomberg.
«Σήμερα αντιμετωπίσαμε μια ενέργεια δολιοφθοράς. Δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες του τι συνέβη, βλέπουμε όμως ξεκάθαρα ότι πρόκειται για σαμποτάζ που σχετίζεται με το επόμενο βήμα κλιμάκωσης της κατάστασης στην Ουκρανία» δήλωσε ο πολωνός πρόεδρος Ματέους Μοραβιέτσκι, μιλώντας στα εγκαίνια νέου αγωγού αερίου μεταξύ Νορβηγίας και Πολωνίας.
Υπόνοιες άφησε και η δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν: «Μολάμε για τρεις διαρροές με κάποια απόσταση ανάμεσά τους, οπότε είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι πρόκειται για σύμπτωση.
Ύποπτα drone
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η νορβηγική αρχή ασφάλειας πετρελαιοβιομηχανίας είχε προειδοποιήσει την Δευτέρα για αγνώστου ταυτότητας drone κοντά σε υπεράκτιες εγκαταστάσεις αερίου και πετρελαίου.
Οι δύο γραμμές, οι οποίες μπορούν να μεταφέρουν 165 κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα «είναι σχεδιασμένοι να αντέχουν βλάβες από ατυχήματα» επισήμανε στην εφημερίδα ο Χένινγκ Γκλοίσταν της Eurasia Group. Οι αγωγοί αποτελούνται από χοντρούς χαλύβδινους σωλήνες καλυμμένους με μπετόν, είπε.
Στο μεταξύ, το αέριο που διαρρέει στη Βαλτική θα μπορούσε θεωρητικά να μειώσει την πλευστότητα των πλοίων και δημιουργεί κίνδυνο ανάφλεξης στην επιφάνεια του νερού και τον αέρα, ανακοίνωσε η δανική εταιρεία ενέργειας.
Δεδομένου ότι το φυσικό αέριο είναι ισχυρό φαινόμενο του θερμοκηπίου, η διαρροή θα βλάψει το κλίμα, πρόσθεσε.
Εκτός λειτουργίας
Ο Nord Stream 1, ο οποίος αποτελείται από δύο παράλληλες γραμμές με δυνατότητα μεταφοράς 27,5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως καθεμιά, άρχισε να προμηθεύει απ’ ευθείας αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία το 2011.
Οι ροές μέσω του αγωγού, ο οποίος λειτουργούσε από τον Ιούλιο μόλις στο 20% της δυνατότητάς του, σταμάτησαν στο τέλος Αυγούστου και δεν ξανάρχισαν μετά τις εργασίες συντήρησής του.
Η Ρωσία υποστηρίζει πως για τη μη λειτουργία του αγωγού ευθύνονται ελαττωματικός εξοπλισμός σε ένα σημαντικό σταθμό συμπίεσης καθώς και οι δυτικές κυρώσεις εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ο Nord Stream 2, ο οποίος είναι παράλληλος του Nord Stream 1, κατασκευάστηκε το Σεπτέμβριο 2021, αλλά δεν εγκαινιάστηκε ποτέ καθώς η Γερμανία αρνήθηκε να τον πιστοποιήσει. Το πρόγραμμα διακόπηκε πλήρως λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ / Reuters
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις