Ευρω-Έλληνες στην αίθουσα των Βρυξελλών
Το Ευρωκοινοβούλιο θα τιμήσει τον Μανώλη Γλέζο με μια μεγάλη εκδήλωση και με τα αποκαλυπτήρια του χώρου που θα φέρει στο εξής το όνομά του.
- Georgina Cooper: Το cool kid των ’90s πέθανε στα 46 της χρόνια κάνοντας μια νέα αρχή σε ελληνικό νησί
- Αυτό το τρομακτικό βίντεο… «γκρεμίζει» όλα όσα πιστεύαμε για τα ταξίδια με κρουαζιερόπλοια
- Eλεύθερη η 30χρονη που παρέσυρε τον 12χρονο με πατίνι - Παρέδωσε το δίπλωμά της
- Η Μάρθα Στιούαρτ παραδέχεται ότι είχε εξωσυζυγικές σχέσεις – Τόσο αυτή όσο κι ο πρώην άντρας της
Μέσα στο δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύμπαν της Ευρωπαϊκής Ενωσης παραμένουν πάντοτε σημαντικοί οι συμβολισμοί. Ισως επειδή οι άνθρωποι των θεσμών αυτών κατανοούν, έστω και ενστικτωδώς, ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, όταν η πίστη στη συνύπαρξη κάποιους τούς εγκαταλείπει, είναι η ιστορία, τα σύμβολα, τα οράματα και οι αξίες η συγκολλητική ουσία που κρατούν την ΕΕ ακόμη δεμένη.
Κάθε κτίριο του τεράστιου αυτού θεσμού φέρει ονόματα ανθρώπων, Ευρωπαίων, πολιτικών, αξιωματούχων ή διανοουμένων, που ο καθένας τους με κάποιον τρόπο επηρέασε την ευρωπαϊκή ιδέα, από τον Τσώρτσιλ ως τον Αλτιέρο Σπινέλι, τον Βίλι Μπραντ και τον Βάκλαβ Χάβελ ως τις μαχόμενες φεμινίστριες Λουίζ Βάις και Κλάρα Καμποαμόρ. Το ίδιο ισχύει και για τις περισσότερες από τις γέφυρες, τα αίθρια και τις αίθουσές τους.
Σε λίγες μέρες μία ακόμη, τέταρτη στη σειρά, θα αποκτήσει όνομα ελληνικό. Στις 28 Σεπτεμβρίου, τη μέρα που ο έλληνας «πρώτος παρτιζάνος» θα έκλεινε τα 100, το Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες θα τον τιμήσει με μια μεγάλη εκδήλωση και με τα αποκαλυπτήρια της αίθουσας «Μανώλης Γλέζος». Ενας ελάχιστος φόρος τιμής σε έναν πρώην βουλευτή με διπλή θητεία στα ευρωπαϊκά έδρανα και έναν ήρωα που ξεκίνησε την αντιστασιακή πορεία του με το κατέβασμα του συμβόλου του Γ’ Ράιχ από τον Παρθενώνα σε μία από τις εμβληματικότερες πράξεις γενναιότητας στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο σεβασμός στο πρόσωπό του ήταν τέτοιος που υπερέβαινε κάθε κομματική στράτευση και κάθε διαφωνία (και υπήρξαν μέρες που αυτές ήταν έντονες). Απόδειξη για αυτό είναι η συμμετοχή των προεδρείων όλων των μεγάλων πολιτικών οικογενειών των Βρυξελλών στην εκδήλωση και πολιτικών αρχηγών ευρωπαϊκών κομμάτων, όπως ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γκρέγκορ Γκίζι και η πρόεδρος του Sinn Fein Μαίρη Λου Μακντόναλντ, πλάι σε μέλη της οικογένειάς του, φίλους και συναγωνιστές του, ακαδημαϊκούς και επιζώντες του Ολοκαυτώματος, ενώ θα προβληθεί και ντοκιμαντέρ για τη ζωή του.
Για τον Ανδρέα Παπανδρέου
Νωρίτερα φέτος, στις 6 Ιουλίου, στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, εγκαινιάστηκε η αίθουσα «Ανδρέας Παπανδρέου» από την πρόεδρο Ρομπέρτα Μετσόλα, την επικεφαλής των Σοσιαλιστών Ιράτσε Γκαρθία Πέρεζ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, παρουσία στελεχών της Κομισιόν, μελών της οικογένειάς του και ελλήνων ευρωβουλευτών από όλο το πολιτικό φάσμα.
Οι ομιλίες για το έργο του ανέδειξαν τη σχέση του Παπανδρέου με το ευρωπαϊκό όραμα, από την καθιέρωση προοδευτικών πολιτικών στην Ελλάδα και των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων της ΕΟΚ, τη διάθεσή του να λειτουργήσει ως δίαυλος συνεννόησης με άλλα μέρη του κόσμου σε ταραγμένες εποχές.
Είχε προηγηθεί, το 2017, η μετονομασία της αίθουσας Τύπου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε αίθουσα «Κωνσταντίνου Μητσοτάκη», λίγους μήνες μετά τον θάνατό του, από τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, τον επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ και τον γιο του, Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία μελών της Κομισιόν και της οικογένειάς του. Ηταν μια λιτή εκδήλωση με πολλούς παραλληλισμούς της πολιτικής φιλοσοφίας του Μητσοτάκη στη σημερινή εποχή με αναφορές στην αντιπαράθεση μεταξύ ρεαλισμού και λαϊκισμού.
Ο «Χώρος Καραμανλή»
Τέλος, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει ξεχωριστή θέση στις Βρυξέλλες με το «Espace Konstantinos Karamanlis» («χώρος»). Το όνομά του δόθηκε το 2003 σε ένα σημείο από όπου περνούν και συναντιούνται χιλιάδες άνθρωποι, τον χώρο που ενώνει την Αίθουσα Συνεδριάσεων στο κτίριο Σπινέλι με τα γραφεία των Επιτροπών και των ευρωβουλευτών, επιλογή ταιριαστή για έναν ηγέτη που ταύτισε ένα σημαντικό κομμάτι της μακράς πορείας του με την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης.
Τα εγκαίνιά του ήταν λαμπρά, παρουσία όλων των ευρωομάδων, του τότε Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη και των μελών της κυβέρνησης, Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου, και κύριο ομιλητή τον τότε πρόεδρο της ΝΔ και ανιψιό του, Κώστα Καραμανλή, ενώ το ομώνυμο ίδρυμά του είχε μισθώσει ειδική πτήση για τη μεταφορά φίλων, συγγενών και συνεργατών.
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις