Τουρκία: Κάνει πίσω στη χρήση του ρωσικού συστήματος διατραπεζικών πληρωμών Mir
Η απόφαση των τραπεζών και οι «πιέσεις» στον Ερντογάν
Οι μεγάλες πιέσεις των ΗΠΑ φαίνεται ότι πλέον αναγκάζουν την Τουρκία να κάνει ολοκληρωτικά πίσω στη χρήση του ρωσικού συστήματος διατραπεζικών πληρωμών Mir, το οποίο έχει προσφέρει μεγάλη βοήθεια στη Μόσχα αλλά και στην Άγκυρα για τη διακίνηση κεφαλαίων.
Οι τρεις τελευταίες κρατικές τράπεζες της Τουρκίας που είχαν μείνει να το χρησιμοποιούν τώρα σχεδιάζουν να αποχωρήσουν κι αυτές από το Mir σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Η απόφαση των τραπεζών Turkiye Halk Bankasi AS, TC Ziraat Bankasi AS και Turkiye Vakiflar Bankasi TAO να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το σύστημα Mir σηματοδοτεί ανατροπή στην τουρκική στάση, ανατροπή η οποία φαίνεται ότι είναι αναγκαστική. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί, καθώς μέχρι τώρα έχει αποφύγει να συμμετάσχει στις κυρώσεις που ανακοινώθηκαν από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Μόσχας και διατήρησε στενές σχέσεις με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Χωρίς περιθώρια
Η Τουρκία σαν οικονομία δεν έχει πολλά περιθώρια για τυχόν αμερικανικές κυρώσεις σε τράπεζες ή οπουδήποτε, καθώς ο πληθωρισμός τρέχει με πάνω από 80% σε ετήσια βάση και το εθνικό νόμισμα υποχωρεί κοντά σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου.
Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Στον αέρα το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir – Οι ΗΠΑ απειλούν και την Αγκυρα
Η Τουρκία είχε πάρει ανάσα το προηγούμενο διάστημα από εισροές κεφαλαίων στη χώρα, οι οποίες δεν είχαν δικαιολογηθεί επίσημα από πού προήλθαν. Ήδη δύο τουρκικές τράπεζες, η Isbank και η Denizbank έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν τη χρήση του Mir αυτή την εβδομάδα, καθώς η Ουάσιγκτον επέκτεινε τις κυρώσεις προς στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Είναι ενδεικτικό ότι τον περασμένο μήνα το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έστειλε επιστολή σε μεγάλες τουρκικές επιχειρήσεις προειδοποιώντας ότι κινδυνεύουν με κυρώσεις εάν συνεχίσουν να διατηρούν εμπορικούς δεσμούς με οντότητες στη Ρωσία στις οποίες έχουν επιβληθεί δυτικές κυρώσεις. Οι χώρες της Δύσης και κυρίως οι ΗΠΑ ανησυχούν για τους αυξημένους οικονομικούς δεσμούς που διατηρούνται μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.
Το ταξίδι στις ΗΠΑ
Η στάση του Ερντογάν φάνηκε να αλλάζει μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ για την ετήσια συνάντηση του ΟΗΕ. Όταν γύρισε στη χώρα του κάλεσε άμεσα το οικονομικό επιτελείο για να συζητήσει το θέμα του Mir. Στη συνάντηση του Ερντογάν με κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησής του φέρονται να εξετάστηκαν ακόμη οι συμφωνίες με τη Ρωσία, η πρόσφατη αστάθεια στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και η γενικότερη οικονομική κατάσταση.
Την ίδια μέρα εκπρόσωπός του παρουσιάστηκε σε κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα κάνοντας λόγο για στήριξη της Άγκυρας στην Ουκρανία και ζητώντας από τη Ρωσία αποχωρήσει από κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας.
Από τις ΗΠΑ μάλιστα ο Ερντογάν θέλησε να δείξει ότι διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Δύση. Δήλωσε ότι η Τουρκία επιδιώκει να αυξήσει τις αγορές φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και να διανείμει μέρος στις γειτονικές της χώρες. Η Άγκυρα θέλει να αυξήσει τις ποσότητες σε φυσικό αέριο αγοράζει από τις ΗΠΑ με πιο ευνοϊκούς όρους την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη
Με τις εκλογές να πλησιάζουν ο πρόεδρος της Τουρκίας προσπαθεί να στηρίξει με κάθε τρόπο την οικονομία Σε μια τέτοια προσπάθεια η κεντρική τράπεζα της χώρας προχώρησε σε νέα μείωση έκπληξη στα επιτόκια, παρά τον πληθωρισμό που τρέχει σε υψηλό 24 ετών και με τη λίρα που βουλιάζει. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής με επικεφαλής τον κυβερνήτη Σαχάπ Καβτσιόγλου μείωσε το επιτόκιο αναφοράς την περασμένη Πέμπτη στο 12% από 13%. Η τράπεζα είχε προχωρήσει σε επίσης απροσδόκητη μείωση κατά 100 μονάδες βάσης και τον Αύγουστο που τερμάτισε μια επτάμηνη σταθερή νομισματική πολιτική.
Πηγή: ot.gr
- Φαντασιώσεις, αποδράσεις και έρωτας: Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο άλμπουμ της Lady Gaga πριν κυκλοφορήσει
- Βασιλικές ίντριγκες, θεωρίες συνωμοσίας και μια «χαμένη» τιάρα ανεκτίμητης αξίας
- Υποθαλάσσια καλώδια: Στο «μάτι» των σαμποτέρ – Γιατί βρέθηκαν στο στόχαστρο
- ΠΑΣΟΚ: Οι άξονες και η τακτική στη μάχη με τη ΝΔ – Τα ονόματα για τον επιπλέον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο
- H συνάντηση, η έμπνευση και ο παράνομος έρωτας: Η ανήλικη μούσα του Κόρμακ Μακάρθι αποκαλύφθηκε
- Στα ύψη το φυσικό αέριο – «Καλπάζουν» οι τιμές