Elon Musk: Πώς η εκτόξευση του πυραύλου Falcon 1, τον έσωσε από βέβαιη χρεοκοπία
Οι αποτυχημένες τρεις εκτοξεύσεις και η τέταρτη, η τυχερή, που του άλλαξε τη ζωή.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Ήταν 28 Σεπτεμβρίου του 2008, όταν η ζωή του Elon Musk άλλαξε ριζικά θεωρώντας την μία από τις καλύτερες μέρες στη ζωή του. Εκείνη τη μέρα ο πύραυλος του, ύψους 21 μέτρων με την ονομασία, Falcon 1, εκτοξεύεται με επιτυχία και μπαίνει σε τροχιά για το διάστημα.
Παράλληλα, τη συγκεκριμένη στιγμή, η εταιρία του SpaceX καταφέρνει κάτι που μόνο μεγάλα κράτη είχαν επιτεύξει έως τότε. Γίνεται η πρώτη εταιρεία, που κατάφερε να αναπτύξει επιτυχώς έναν πύραυλο και να τον θέσει σε τροχιά. Η στιγμή αυτή φέρνει την επανάσταση στις business του διαστήματος και κάνει τον Elon Musk, να γλυτώνει από τη χρεοκοπία.
Εάν ο Falcon 1 δεν έμπαινε σε τροχιά και αυτή τη φορά, η SpaceX θα χρεοκοπούσε, αφού ο ιδρυτής της είχε ήδη επιχειρήσει 3 εκτοξεύσεις που απέτυχαν και είχε μετά βίας τα χρήματα για άλλη μία. Τελικά τα κατάφερε και σήμερα, η εταιρεία αποτιμάται στα 127 δισ. δολάρια.
Διαβάστε επίσης: Σταμάτης Κριμιζής: Η σύγκρουση με αστεροειδή είναι αναπόφευκτη
Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα που είχε ο επιχειρηματίας από τη Ν. Αφρική το 2001. Στα 30 του, είχε κιόλας πλουτίσει 2 φορές, πουλώντας δύο εταιρείες που είχε ιδρύσει (την Zip2 και την X.com – που αργότερα έγινε PayPal) με αντίτιμο εκατοντάδες εκατομμυρία δολάρια.
Αντί λοιπόν, να αποσυρθεί και να ξοδεύει την περιουσία του, ο Musk ήταν αποφασισμένος να κάνει κάτι σημαντικότερο.
Το όνειρο για μια αποικία στον Άρη
Ήθελε να χρησιμοποιήσει τα χρήματά του για να σώσει την ανθρωπότητα από τον αφανισμό και πείστηκε ότι ο τρόπος για να το επιτύχει είναι δημιουργώντας μια ανθρώπινη αποικία στον Άρη.
Όταν έψαξε στο σάιτ της NASA για να βρει πότε σκοπεύει η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος να στείλει τον άνθρωπο στον Άρη, δεν μπόρεσε να βρει τίποτα. Και έτσι, αποφάσισε να το κάνει μόνος του, χωρίς να γνωρίζει τίποτα για το διάστημα και τα διαστημόπλοια. Όμως, είχε ένα πάθος, περιέργεια και ένα κινητό τηλέφωνο. Και έτσι, άρχισε να παίρνει τηλέφωνα σχεδόν στα τυφλά.
Μία από τις πρώτες του σκέψεις ήταν να αγοράσει πυραύλους από τη Ρωσία, καθώς πείστηκε ότι αυτοί ήταν οι φθηνότεροι που μπορούσε να βρει.
Και έτσι, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Mars Society του έδωσε το τηλέφωνο του Jim Cantrell, ενός συμβούλου αεροναυπηγικής που είχε δουλέψει για τη NASA και τη Γαλλική Υπηρεσία Διαστήματος και είχε συνεργαστεί με τη Σοβιετική Ένωση.
Μία μέρα, ο Musk απλά τον πήρε τηλέφωνο στο κινητό του. Ο Cantrell βρισκόταν στο αυτοκίνητό του και δυσκολευόταν να τον ακούσει.
«Είχα την οροφή κατεβασμένη στο αυτοκίνητό μου και το μόνο που μπόρεσα να ακούσω ήταν ότι ένας τύπος που τον έλεγαν Ian Musk μου έλεγε ότι είναι δισεκατομμυριούχος του ίντερνετ και ήθελε να μου μιλήσει», θα έλεγε αργότερα ο Cantrell σε μία συνέντευξή του.
Όμως, δεν ξέχασε το «ποίημα» που του είπε ο Musk με μια ανάσα και χωρίς να χάνει χρόνο με τυπικότητες και ευγένειες. Προφανώς, ήταν το ίδιο που έλεγε σε όλους όσους έπαιρνε τηλέφωνο για αυτό το τρελό του σχέδιο να στείλει τον άνθρωπο στον Άρη.
«Είμαι ο Elon Musk, είμαι δισεκατομμυριούχος του ίντερνετ, ίδρυσα την PayPal και την X.com. Πούλησα την X.com στην Compaq αντί 165 εκατ. δολάρια σε μετρητά και θα μπορούσα να περάσω την υπόλοιπη ζωή μου σε μία παραλία, πίνοντας Mai Tai, αλλά αποφάσισα ότι η ανθρωπότητα χρειάζεται να γίνει ένα διαπλανητικό είδος για να επιβιώσει και θέλω να κάνω κάτι με τα χρήματά μου για να δείξω ότι η ανθρωπότητα μπορεί να το κάνει αυτό και χρειάζονται ρωσικούς πυραύλους και για αυτό σας παίρνω».
Η συνεργασία της SpaceX με τη NASA
Ο Musk κατέληξε να δανειστεί τα βιβλία του Cantrell από το πανεπιστήμιο και άρχισε να διαβάζει τα πάντα για τους πυραύλους.
«Καταβρόχθισε αυτά τα βιβλία. Ήξερε τα πάντα», θα έλεγε ο Cantrell.
Οι δύο άνδρες ταξίδεψαν στη Ρωσία, όταν ο Musk προσπαθούσε να αγοράσει μεταχειρισμένους πυραύλους που είχε ακούσει ότι πουλούσαν οι Ρώσοι.
Σε μία από τις συναντήσεις που είχαν, με έναν Ρώσο επιστήμονα πυραύλων, αυτός εξοργισμένος προσπάθησε να τους εξηγήσει ότι η τεχνολογία αυτή είχε δημιουργηθεί σαν πολεμικό όπλο και όχι για να την αγοράζουν καπιταλιστές δισεκατομμυριούχοι. Θυμωμένος, μάλιστα, τους έφτυσε στα πόδια.
«Ο Elon γυρνάει σε εμένα και μου λέει ‘μας έφτυσε;’. Και εγώ του λέω ‘ναι, νομίζω ότι το έκανε. Νομίζω θέλει να δείξει ότι δεν μας σέβεται’», θυμόταν χρόνια αργότερα ο Cantrell.
Η επιμονή του Μusk για να φτιάξει τον δικό του πύραυλο
Τελικά, ο Musk αποφάσισε να φτιάξει τον δικό του πύραυλο κόντρα στη λογική αλλά και σε φίλους και γνωστούς που προσπαθούσαν να τον πείσουν για το πόσο επικίνδυνο ήταν κάτι τέτοιο.
«Τόσο πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να με αποτρέψουν από το να ιδρύσω μια εταιρεία πυραύλων, ήταν τρελό», θα έλεγε το 2014 ο Musk.
«Ένας καλός μου φίλος μάζεψε μια ολόκληρη σειρά από βίντεο με πυραύλους που εξερράγησαν και με ανάγκασε να τα δω. Απλά δεν ήθελε να χάσω όλα μου τα χρήματα».
Και το 2008 παραλίγο να συμβεί αυτό ακριβώς. Η SpaceX προσπαθούσε να εκτοξεύσει επιτυχώς τον πρώτο της πύραυλο, τον Falcon 1. «Τα έκανα θάλασσα στις πρώτες τρεις εκτοξεύσεις. Οι πρώτες τρεις εκτοξεύσεις απέτυχαν», έλεγε ο Musk.
Και την ίδια εποχή, η Tesla, η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων που είχε ιδρύσει το 2003, δυσκολευόταν, καθώς η αμερικανική οικονομία βούλιαζε.
«Και μαζί με όλα αυτά, έπαιρνα και διαζύγιο. Ήταν σίγουρα η χειρότερη χρονιά της ζωής μου», θα ομολογούσε εκ των υστέρων ο επιχειρηματίας.
«Μία τέταρτη αποτυχημένη εκτόξευση θα σήμαινε game over». Όμως τελικά, η τέταρτη εκτόξευση, στην οποία ο Musk είχε ρίξει τα τελευταία χρήματά του, πέτυχε.
Μετά την επιτυχημένη εκτόξευση, η εταιρεία έκλεισε συμβόλαιο με τη NASA και έτσι σώθηκε.
«Η NASA τηλεφώνησε και μας είπε ότι είχαμε κερδίσει συμβόλαιο 1,5 δισ. δολαρίων. Και δεν μπορούσα ούτε να κρατήσω το τηλέφωνο. Απλά ξεφούρνισα ‘σας αγαπάω παιδιά», είναι ο τρόπος με τον οποίο περιγράφει ο Musk τη στιγμή.
Έκτοτε, η SpaceX θέτει δορυφόρους σε τροχιά, μεταφέρει αστροναύτες στον διεθνή διαστημικό σταθμό και έχει κλείσει συμβόλαιο με τη NASA για την επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις