Ελληνοτουρκικά: «Οι ηγέτες της νότιας Ευρώπης θα καταδικάσουν τις τουρκικές απειλές»
Παρέμβαση της Γαλλίας για το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων
- Μαρτυρία σοκ για τον 33χρονο Γάλλο: «Με είχε χτυπήσει και μένα με το αυτοκίνητο»
- Η «οδυνηρή» χριστουγεννιάτικη φωτογραφία του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των εννιά κρατών της νότιας Ευρώπης, που θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Αλικάντε της Ισπανίας, θα εκφράσουν τη στήριξή τους στην Ελλάδα έναντι των απειλών που δέχεται από την Τουρκία, αναφέρουν διπλωματικές πηγές της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, με φόντο τον τουρκικό παροξυσμό.
Όπως ανέφεραν οι εν λόγω πηγές, το θέμα των τουρκικών απειλών κατά της Ελλάδας θα συζητηθεί στο δείπνο εργασίας που θα έχουν, μετά το πέρας των εργασιών της Ευρωμεσογειακής συνόδου κορυφής, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Ελλάδας.
Διαβάστε επίσης: Κέντρο μελετών Αl Jazeera – Θα οδηγηθούν Ελλάδα και Τουρκία αυτή τη φορά σε πόλεμο;
Παρόντες θα είναι, επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντέρ Λάιεν.
Σημειώνεται πως η τελευταία Ευρωμεσογειακή Σύνοδος Κορυφής, με τη συμμετοχή όλων των χωρών της Μεσογείου, ευρωπαϊκών και μη, είχε γίνει το 2015 στην Ισπανία, ενώ η τελευταία σύνοδος κορυφής των κρατών μελών της ΕΕ της νότιας Ευρώπης είχε φιλοξενηθεί πέρσι στην Αθήνα.
Διαβάστε επίσης: «Λυπάμαι τον Ερντογάν εάν κάνει το απονενοημένο»
Το μήνυμα Μακρόν
Υπενθυμίζεται πως, με το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά να χτυπά «κόκκινο» και αναλυτές να κάνουν λόγο ακόμη και για ενδεχόμενο πολέμου Ελλάδας – Τουρκίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν είχαν πραγματοποιήσει κρίσιμη συνάντηση στο Παρίσι, στις 12 Σεπτεμβρίου.
Εκεί, ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στη στρατηγική εταιρική σχέση που υπέγραψαν οι δύο χώρες ένα χρόνο πριν. «Βασιστήκαμε στις κοινές απόψεις, τις αξίες, την ελευθερία, τη Δημοκρατία, το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας» επεσήμανε ο γάλλος πρόεδρος. «Με τον τρόπο αυτό δυναμώνουμε και την ευρωπαϊκή κυριαρχία και σταθερότητα σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος».
Στη συνέχεια, δε, ο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε σαφές και ηχηρό μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα. «Στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας».
Χωρίς να κάνει αναφορά στην Τουρκία, έκανε λόγο για «ταραγμένη κατάσταση» στην Ανατολική Μεσόγειο, διαμηνύοντας πως «η στρατηγική σχέση Αθήνας – Παρισιού δεν θα επιτρέψει να γίνει καμιά αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο».
Διπλό ράπισμα από ΕΕ και ΗΠΑ στην Τουρκία
Σημειώνεται πως σε πλήρη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων προχώρησαν νωρίτερα Ευρώπη και ΗΠΑ.
Με φόντο τις προκλήσεις με τις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά και τους αβάσιμους ισχυρισμούς περί στρατιωτικοποίησης στο Αιγαίο, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έστειλε σαφές μήνυμα. «Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται» διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει ότι «σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».
Η ΕΕ από την πλευρά της κάλεσε την Τουρκία «να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών της Ένωσης και να δεσμευτεί στην επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων στο πνεύμα καλής γειτονίας με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».
Σε ερώτηση για το γεγονός ότι ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, Χριστόδουλος Λάζαρης κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις, αλλά και για την γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας, ο κ. Στάνο σημείωσε ότι δεν θα σχολιάσει «τι έγινε εχθές στην Άγκυρα όταν κλήθηκε ο πρέσβης, διότι αυτό είναι κάτι μεταξύ των δύο κρατών». Σε σχέση όμως με το συνολικό ζήτημα των ενεργειών της Άγκυρας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, υπογράμμισε την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις