Ο Πούτιν, το «κυνηγητό» των Ρώσων εφέδρων και τα όρια της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία
Πώς μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη του πολέμου η -χαοτική στην παρούσα φάση- μερική επιστράτευση στη Ρωσία
«Απέναντι σε μια απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, για να προστατεύσουμε τη Ρωσία και τον λαό μας, θα χρησιμοποιήσουμε σίγουρα όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», προειδοποίησε προ εβδομάδας Βλαντίμιρ Πούτιν, επισείοντας την πυρηνική απειλή κατά της Δύσης και της Ουκρανίας, με φόντο τις πρόσφατες αποτυχίες των στρατευμάτων του στα μέτωπα του πολέμου.
Έκτοτε, με διαταγή του, στη Ρωσία συνεχίζεται η εξόχως χαοτική, όπως εξελίσσεται, μερική επιστράτευση 300.000 εφέδρων, ενόσω η Μόσχα προετιμάζεται πυρετωδώς για την άμεση προσάρτηση των υπό ρωσικό έλεγχο και κατοχή εδαφών τεσσάρων ανατολικών και νότιων περιφερειών της Ουκρανίας (Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια), μετά και την ολοκλήρωση των τοπικών «δημοψηφισμάτων».
Οι εξελίξεις μοιραία περιπλέκουν επικίνδυνα τον πόλεμο, καθώς η Ρωσία θα κηρύξει αυτές τις περιοχές μέρος της επικράτειά της. Κίνηση, που σχεδόν σύσσωμη η διεθνής κοινότητα απορρίπτει ως κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
Με τον βαρύ -επιχειρησιακά και ενεργειακά- χειμώνα να πλησιάζει εν τω μεταξύ, η αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων αναμένεται να εστιατεί σε πρώτη φάση στην παγίωση του ελέγχου της Μόσχας στις κατεχόμενες περιοχές.
Παραμένουν ωστόσο αναπάντητα ακόμη ερωτήματα ως προς την απάντηση του Κιέβου και της Δύσης, τις αντιδράσεις στις κατεχόμενες περιοχές -π.χ. με δολιοφθορές- καθώς και την εξέλιξη των ήδη υφιστάμενων εντός της ίδιας της Ρωσίας και, κυρίως, το αξιόμαχο των επιστρατευμένων Ρώσων.
Πολλώ μάλλον όταν πολλοί από αυτούς σέρνονται παρά τη θέλησή τους στα κέντρα εκπαίδευσης και στις εμπόλεμες περιοχές. ‘Η όπως εύγλωττα κατήγγειλε το αντιπολιτευτικό κίνημα Vesna, «πετάγονται στην κρεατομηχανή του πολέμου».
Μια μετ’ εμποδίων εσπευσμένη επιστράτευση
Στην αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, η Μόσχα έριξε στη μάχη περί τους 190.000 επαγγελματίες στρατιωτικούς.
Καθώς ο πόλεμος έχει εισέλθει πια στον όγδοο μήνα, το Κρεμλίνο αναγκάζεται να κινητοποιήσει περίπου 300.000 «έμπειρους στη μάχη» άνδρες, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Παρά τις επίσημες διαψεύσεις, αναλυτές και ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο τελικός αριθμός θα μπορούσε να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, εν μέσω αναφορών για τη στρατολόγηση ακόμη και καταδίκων.
Στην παρούσα φάση και βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει ανακοινωθεί, η εκπαίδευση των 300.000 επιστρατευμένων αναμένεται να ολοκληρωθεί ακόμη εντός της επόμενης εβδομάδας, με επόμενο προορισμό τα πολεμικά μέτωπα.
Όμως σε υλικοτεχνικό και στρατιωτικό επίπεδο, το Κρεμλίνο αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις: από την ένδυση και τη στέγαση των εφέδρων, έως τον εξοπλισμό τους και την κατάλληλη αξιοποίησή τους στις υπάρχουσες στρατιωτικές δομές.
Στις εταιρείες της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας έχει δοθεί εντολή να επιταχύνουν και να αυξήσουν την παραγωγή τους. Όμως δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει αρκετά όπλα για να διανείμει στους 300.000 εφέδρους. Για την ακρίβεια, λέγεται ότι δεν επαρκούν ούτε καν οι στρατιωτικές στολές…
Οι ενδείξεις πληθαίνουν, αναφέρουν, ότι η Ρωσία δεν είναι έτοιμη να φέρει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αυτή την επιχείρηση αποτελεσματικά σε πέρας.
Κανονικά «απαιτούνται μήνες για τη στρατολόγηση, για την μετατροπή των εφέδρων σε μονάδες βασικού επιπέδου εκπαίδευσης, για την ανακατασκευή του παλιού εξοπλισμού και τη διανομή του και για τη δημιουργία κέντρων διοίκησης και ελέγχου για κάθε είδους επιθετικούς ελιγμούς», τονίζει σε άρθρο του ο αναλυτής Τζακ Γουότλινγκ της βρετανικής δεξαμενής σκέψης Royal United Services Institute (RUSI).
Πολλοί από τους στρατιωτικούς εκπαιδευτές της Ρωσίας για διάφορες ειδικότητες έχουν εν τω μεταξύ προ πολλού αναπτυχθεί στα μέτωπα των μαχών στην Ουκρανία…
Σχέδια, προοπτική και στόχοι
Με το Κίεβο να συνεχίζει -προσώρας τουλάχιστον- την αντεπίθεση για την ανακατάληψη εδαφών, καθώς και ενόψει των νέων επιχειρησιακών δεδομένων του χειμώνα, η Ρωσία αναγκάζεται τώρα προφανώς να επιταχύνει.
Με πολλές μονάδες της στην Ουκρανία να κυμαίνονται πια μεταξύ 50% και 70% της ισχύος τους, υποστηρίζει ο Δρ Γουότλινγκ, «το πιο άμεσο αποτέλεσμα της επιστράτευσης θα είναι η δημιουργία ενός μεγάλου αριθμού ανεπαρκώς εκπαιδευμένων αντικαταστατών προς ενίσχυση» των εμπειροπόλεμων μονάδων.
Σε πρώτη φάση, οι περισσότεροι έφεδροι εκτιμάται ότι θα τοποθετηθούν σε πόστα επιμελητείας, επιτρέποντας σε πιο έμπειρους στρατιώτες να μετακινηθούν στα μέτωπα των μαχών.
Αυτό πιθανότατα θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της αμυντικών γραμμών, συνολικού μήκους άνω των χιλίων χιλιομέτρων, αυξάνοντας παράλληλα το επίπεδο των πόρων που πρέπει να διαθέσει το Κίεβο για παγιώσει τις δικές του θέσεις ή και για να τις επεκτείνει.
Βραχυπρόθεσμα, τονίζουν αναλυτές, η παρουσία των Ρώσων εφέδρων μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα στη δομή διοίκησης και ελέγχου του στρατού, ήδη εμφανή με τα επαγγελματικά στρατεύματα της Ρωσίας.
Ωστόσο, αν και οι πιθανότητες «παγώματος» της διένεξης αυξάνονται για τους επόμενους μήνες, «είναι εύλογο να αναμένεται [από τη Μόσχα] η δημιουργία νέων σχηματισμών για τον Φεβρουάριο», επισημαίνει ο αναλυτής του RUSI.
Όχι τυχαία, ειδικοί εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί και το 2023, μπαίνοντας σε «αχαρτογράφητα νερά» και σε μια νέα, άκρως επικίνδυνη φάση.
- Η μαγική σφυρίχτρα που… έβαλε φωτιά στην Τούμπα: Πως μια κίτρινη έγινε κόκκινη και άλλαξε το αφήγημα στο ΠΑΟΚ – Ατρόμητος
- Οδυσσέας Τσιαμπόκαλος: Ένοχος ο οδηγός του αυτοκινήτου που παρέσυρε θανάσιμα το ιδρυτικό μέλος των Razastarr
- Η 11άδα της ΑΕΚ για το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό (pic)
- «Ένα αποδυναμωμένο Ιράν ίσως στραφεί στα πυρηνικά», προειδοποιούν οι ΗΠΑ
- Ποιες αποφάσεις θα πάρει ο Μητσοτάκης στα βουνά της Κρήτης
- Μαγδεμβούργο: Ένας τρομοκράτης από αυτούς που δεν έχουμε συνηθίσει