Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι προβλέπει το «πυρηνικό δόγμα» της Ρωσίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι προβλέπει το «πυρηνικό δόγμα» της Ρωσίας

Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι τα «δημοψηφίσματα» προσάρτησης σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή θα έχουν «συνέπειες» για τα εδάφη αυτά στο επίπεδο της ασφάλειάς τους, περιλαμβανομένης πιθανής πυρηνικής προστασίας

Ρώσοι αξιωματούχοι στις υπό κατοχή περιοχές της Ουκρανίας, όπου έλαβαν χώρα παράνομα δημοψηφίσματα προ ημερών, επεσήμαναν πως είναι μεγάλη η πλειοψηφία υπέρ της ένταξης στη Ρωσία, τη στιγμή που βρετανικές Αρχές τοποθετούν κομβικής σημασίας ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν την προσεχή Παρασκευή και ρώσοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο διεθνούς δικαίου ως προς την ασφάλεια των περιοχών αυτών, με την πυρηνική απειλή να παραμένει ενεργή.

Διαβάστε επίσης: «Ίσως να είναι αργά όταν υπάρξουν ενδείξεις για πυρηνικό χτύπημα» – Σε αναμμένα κάρβουνα οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Προσάρτηση στη Ρωσία

Οι βιαστικά οργανωμένες ψηφοφορίες διεξήχθησαν επί πέντε ημέρες στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, καθώς και στη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα στα νότια, που μαζί αποτελούν περίπου το 15% της ουκρανικής επικράτειας.

Μέσα στα κατεχόμενα εδάφη, ρώσοι αξιωματούχοι μετέφεραν κάλπες από σπίτι σε σπίτι, κάτι που, σύμφωνα με την Ουκρανία και τη Δύση, ήταν μια παράνομη, εξαναγκαστική πράξη για να δημιουργηθεί μια νομική πρόφαση για τη Ρωσία να προσαρτήσει τις τέσσερις περιοχές.

Τα τελικά αποτελέσματα στις τέσσερις επαρχίες, όπως δίδονται από τη ρωσική πλευρά, δείχνουν πως ένα ποσοστό μεταξύ 87% με 99,2% είναι υπέρ της ένταξης στη Ρωσία. Ο επικεφαλής της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου δήλωσε ότι η αίθουσα θα εξετάσει την προσάρτησή τους στις 3 Οκτωβρίου.

«Αυτή η φάρσα στις υπό κατοχή περιοχές δεν μπορεί καν να χαρακτηριστεί απομίμηση δημοψηφίσματος» επεσήμανε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένη ομιλία αργά την Τρίτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρουσιάσουν ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το οποίο θα καλούν τα κράτη μέλη να μην αναγνωρίσουν οποιαδήποτε αλλαγή στην Ουκρανία και θα υποχρεώνουν τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, δήλωσε η αμερικανίδα απεσταλμένη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ. «Τα εικονικά δημοψηφίσματα της Ρωσίας, αν γίνουν αποδεκτά, θα ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας που δεν μπορούμε να κλείσουμε».

Διαβάστε επίσης: Το καθεστώς του Πούτιν μπορεί να πέσει, αλλά τι θα επακολουθήσει;

Η Ρωσία θα μπορεί να ασκήσει βέτο στο ψήφισμα, αλλά σε αυτή την περίπτωση οι ΗΠΑ θα πάνε το ζήτημα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Οποιοδήποτε δημοψήφισμα διεξάγεται υπό αυτές τις συνθήκες, με την απειλή όπλου, δεν μπορεί ποτέ να είναι ούτε κατά διάνοια ελεύθερο ή δίκαιο» δήλωσε ο αναπληρωτής πρέσβης της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη Τζέιμς Καριούκι.

Ο ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, επεσήμανε πως τα δημοψηφίσματα έλαβαν χώρα με πλήρη διαφάνεια και σύμφωνα με τους εκλογικούς κανόνες. «Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί αν το Κίεβο δεν αναγνωρίσει τα στρατηγικά του λάθη και αν δεν αρχίσει να καθοδηγείται από τα συμφέροντα του ίδιου του λαού του και να μην εκτελεί τυφλά τη θέληση αυτών που τον περιπαίζουν» επεσήμανε ο ίδιος.

«Πυρηνικό δόγμα» στα ουκρανικά εδάφη που θα προσαρτηθούν

Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι τα «δημοψηφίσματα» προσάρτησης θα έχουν «συνέπειες» για τα εδάφη αυτά στο επίπεδο της ασφάλειάς τους, περιλαμβανομένης πιθανής πυρηνικής προστασίας.

«Στα εδάφη αυτά θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές από νομικής απόψεως, σε επίπεδο διεθνούς δικαίου και ως προς όλες τις αντίστοιχες (των ληφθέντων μέτρων) συνέπειες για την ασφάλειά τους» δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Το δικανικό μας σύστημα θα εξετάσει όλες τις επιλογές, και, φυσικά, οι νομοθέτες μας, τα εκτελεστικά μας όργανα και οι νομικές μας ομάδες είναι σε ετοιμότητα» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε αναφερθεί στην πιθανότητα εφαρμογής του ρωσικού δόγματος πυρηνικής αποτροπής στα εδάφη αυτά.

Η ενίσχυση της άμυνας αυτών των εδαφών θα στηριχθεί, κατά τον Μεντβέντεφ, στις «δυνατότητες που προσφέρει η επιστράτευση» στην Ρωσία, αλλά επίσης και τη χρήση «του συνόλου του ρωσικού οπλοστασίου, περιλαμβανομένων των στρατηγικών όπλων και όσων προβλέπονται από τις νέες αρχές».

«Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να κάνει χρήση του ατομικού όπλου και, αν κριθεί αναγκαίο, σε προκαθορισμένες περιπτώσεις, με αυστηρή τήρηση των αρχών της κυβερνητικής πολιτικής σε ό,τι αφορά την πυρηνική αποτροπή» εξήγησε ο Μεντβέντεφ.

Σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε ότι οι δηλώσεις του Μεντβέντεφ παραπέμπουν στο «στρατιωτικό δόγμα» της Ρωσίας και παρακίνησε όλους «να θυμηθούν» τις αρχές αυτού του δόγματος.

Διαβάστε επίσης: Αυτό είναι το πιο ισχυρό όπλο του Πούτιν κατά της ΕΕ – Γιατί ο χειμώνας κρέμεται… σε μια κλωστή

Τι προβλέπει το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας

«Εάν η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας απειληθεί, τότε θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να προστατεύσουμε τον λαό μας» είχε τονίσει πρόσφατα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι αναφέρεται στα πυρηνικά.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να θυμηθούμε τι περιλαμβάνει το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας.

Αφού ξεκαθαρίζεται ότι η Ρωσία «θεωρεί τα πυρηνικά όπλα ως μέσο αποκλειστικά για την αποτροπή», περιγράφονται τέσσερις περιπτώσεις που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τη χρήση τους ή -όπως έχει επικρατήσει- το πάτημα του «κόκκινου κουμπιού».

Η πρώτη περίπτωση είναι να έχει λάβει «αξιόπιστα δεδομένα αναφορικά με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων με στόχο το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και/ή των συμμάχων της».

Η δεύτερη είναι ως απάντηση «στη χρήση πυρηνικών όπλων ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής από ένα αντίπαλο κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και/ή των συμμάχων της».

Η τρίτη περίπτωση έχει να κάνει με την «επίθεση από έναν αντίπαλο κατά κρίσιμων κυβερνητικών ή στρατιωτικών υποδομών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η διατάραξη των οποίων θα μπορούσε να υπονομεύσει τις ενέργειες στο πλαίσιο της απάντησης των πυρηνικών δυνάμεων».

Τέλος, χρήση πυρηνικών θα μπορούσε να αιτιολογηθεί εάν εκδηλωνόταν «επίθεση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τη χρήση συμβατικών όπλων, όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους».

Must in

Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ

Ανεξαρτήτως πρακτικής εφαρμογής, τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ενισχύουν την πίεση προς τις δυτικές κυβερνήσεις να μετατοπιστούν από την υποστήριξη των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024