Σκύλοι: Το άγχος των ανθρώπων έχει τη δική του μυρωδιά
Πολλές από τις μυρωδιές του ανθρώπινου σώματος λειτουργούν ως χημικά σινιάλα που έχουν εξελιχθεί ως μέσο επικοινωνίας
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Οι ανεκδοτολογικές αναφορές για σκύλους που μπορούν να μυρίζουν το άγχος και το στρες στους ιδιοκτήτες τους δείχνουν να επιβεβαιώνονται και πειραματικά.
Σκύλοι που είχαν εκπαιδευτεί να αναγνωρίζουν μυρωδιές εντόπισαν δείγματα ιδρώτα και ανάσας από στρεσαρισμένους εθελοντές με ακρίβεια άνω του 90%, αναφέρουν βρετανοί ερευνητές στην επιθεώρηση PLoS ONE.
Διαβάστε επίσης: O φόβος πράγματι μυρίζει, υποδεικνύουν πειράματα σε ποντίκια
Τα σκυλιά διαθέτουν εξάλλου 50 φορές περισσότερους οσφρητικούς υποδοχείς από την ανθρώπινη μύτη και έχουν αποδειχθεί ικανά να ξεχωρίζουν διάφορες μορφές καρκίνου σε δείγματα εκπνεόμενου αέρα.
Πολλές από τις μυρωδιές του ανθρώπινου σώματος λειτουργούν ως χημικά σινιάλα που έχουν εξελιχθεί ως μέσο επικοινωνίας. Το στρες, έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, αλλάζει ελαφρώς τη χημική σύσταση του ιδρώτα και του εκπνεόμενου αέρα.
Δεδομένου ότι τα σκυλιά έχουν αξιοθαύμαστη αίσθηση της όσφρησης και χρησιμοποιούνται ήδη για την ψυχολογική υποστήριξη ασθενών με άγχος, κρίσεις πανικού και μετατραυματική διαταραχή, οι ερευνητές ήθελαν να εξετάσουν το κατά πόσο τα σκυλιά αντιλαμβάνονται τα χημικά σινιάλα του άγχους και του στρες.
Τέσσερα εκπαιδευμένα σκυλιά κλήθηκαν να μυρίσουν δείγματα ιδρώτα ανάσας και ανάσας που είχαν ληφθεί από 36 εθελοντές πριν και μετά από ένα τεστ σχεδιασμένο να προκαλεί άγχος, κατά το οποίο έπρεπε να μετρούν ανάποδα από το 9.000 αφαιρώντας κάθε φορά τον αριθμό 18. Μετρήσεις της καρδιακής συχνότητας και της αρτηριακής πίεσης επιβεβαίωσαν ότι η αριθμητική δοκιμασία όντως προκαλούσε στρες.
Τα σκυλιά εντόπισαν το δείγμα που είχε ληφθεί σε κατάσταση στρες στις 675 από τις 720 δοκιμές, ή στο 93,75% των περιπτώσεων. Κανένα από τα τέσσερα σκυλιά δεν έπεσε κάτω από το 90%, ενώ το ανώτατο ποσοστό που μετρήθηκε έφτανε το εντυπωσιακό 96,88%.
Το συμπέρασμα είναι ότι τα σκυλιά αντιλαμβάνονται μεταβολές των πτητικών οργανικών ενώσεων που σχετίζονται με το άγχος και το στρες, λένε οι ερευνητές.
«Η μελέτη δείχνει ότι τα σκυλιά μπορούν να ξεχωρίζουν τον ιδρώτα και τα δείγματα ανάσας που λήφθηκαν από ανθρώπους πριν και μετά από μια στρεσογόνο δοκιμασία. Η διαπίστωση αυτή δείχνει ότι μια οξεία, αρνητική, ψυχολογική αντίδραση στρες αλλάζει το οσφρητικό προφίλ στην ανάσα και τον ιδρώτα, αλλαγή την οποία μπορούν να αντιληφθούν οι σκύλοι» γράφουν.
Τα ευρήματα, λένε, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην εκπαίδευση σκύλων που υποστηρίζουν ασθενείς με μετατραυματική διαταραχή ή διαταραχές άγχους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις