Γαλλική Γερουσία: Οι απειλές της Τουρκίας πηγή αστάθειας και κινδύνου στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Μεσόγειο
Αναφορά γίνεται και στην στοχοποίηση, από την Τουρκία το καλοκαίρι του 2020, της γαλλικής φρεγάτας Courbet
Να εδραιώσει τη θέση της στη Μεσόγειο επιθυμεί η Γαλλία και σε αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζεται και η Γερουσία της χώρας. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού της γαλλικής Γερουσίας PUBLIC SÉNAT «η Γερουσία συνιστά να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των οικονομικών και στρατηγικών μέσων της Γαλλίας στη Μεσόγειο».
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά σε όσα προτείνονται σε έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της γαλλικής Γερουσίας έναντι -όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά- της στρατιωτικοποίησης των διεθνών σχέσεων στη Μεσόγειο με στόχο την εκ νέου εδραίωση της θέσης της Γαλλίας στην περιοχή.
Διαβάστε επίσης: Απειλές Ερντογάν προς ΗΠΑ και για το Κυπριακό – Ορόσημο εξελίξεων η 15η Νοέμβρη
Μία έκθεση την οποία υπογράφουν οι Catherine Dumas και Isabelle Raimond-Pavero προειδοποιώντας για την ανάγκη ανάπτυξης οικονομικών, στρατηγικών και στρατιωτικών πόρων της Γαλλίας στη μεσογειακή λεκάνη.
Στην έκθεση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ο κίνδυνος ασφάλειας στη Λιβύη, οι αυξημένες κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες της Βόρειας Αφρικής από την Αραβική Άνοιξη καθώς και τον περιβαλλοντικό κίνδυνο που επιβαρύνει την περιοχή.
Τα επεισόδια στην κυπριακή ΑΟΖ και στον εναέριο χώρο της Ελλάδας
Αναφορά γίνεται και στις προκλήσεις της Τουρκίας, καθώς η έκθεση επανέρχεται στον πολλαπλασιασμό των περιστατικών στην ανατολική Μεσόγειο. Αναφέρει ως ένδειξη την αναχαίτιση το 2018 από τουρκικά στρατιωτικά σκάφη του γεωτρύπανου Saipem 12000 στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου αλλά και την στοχοποίηση, το καλοκαίρι του 2020, της γαλλικής φρεγάτας Courbet.
«Αυτά τα θαλάσσια περιστατικά, στα οποία προστίθενται αφενός πρόσφατα επεισόδια παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία και αφετέρου ανοιχτά απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κατά της Ελλάδας το καλοκαίρι του 2022, συμβάλλουν στη διατήρηση μιας κατάστασης αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην τροφοδότηση του κινδύνου μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης» γράφει η έκθεση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισηγήτριες εκφράζουν ανησυχία και για τους κινδύνους που προκύπτουν από τη μείωση της δυτικής επιρροής, ιδίως των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γαλλίας, τη στιγμή που η Κίνα και η Ρωσία συνεχίζουν να πολλαπλασιάζουν τις επενδύσεις τους στην περιοχή της Μεσογείου.
Η μάχη αφηγημάτων στη Μεσόγειο
Οι εισηγήτριες συνιστούν ιδίως να ληφθεί ως βάση ο επόμενος νόμος στρατιωτικού προγραμματισμού (LPM) που ανακοινώθηκε το 2023 προκειμένου να συνεχιστεί η πολιτική του επανεξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων λαμβάνοντας υπόψη το υποβαθμισμένο πλαίσιο στη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, συνιστάται επίσης η ανάπτυξη εργαλείων για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην χάσει τη «μάχη των αφηγημάτων» στη Μεσόγειο.
Τέλος, στην έκθεση σημειώνεται η ανάγκη αναμόρφωσης της συνεργασίας μεταξύ της Ατλαντικής Συμμαχίας και του ΝΑΤΟ και διευκρίνισης των ρόλων τους αντίστοιχα. Αυτή η κατανομή ρόλων χαρακτηρίζεται ουσιαστική, ιδιαίτερα σε μια περιοχή «όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει αυξανόμενη σημασία λόγω του επαναπροσανατολισμού των αμερικανικών στρατηγικών προτεραιοτήτων προς την Ασία», καταλήγει η έκθεση.
- Τζον Κένεντι: Το «πορτρέτο» του από τον εμβληματικό Λέοντα Καραπαναγιώτη
- Φοροδιαφυγή: Έρχεται σοκ και ΔΕΟΣ – Η νέα ομάδα για δύσκολες αποστολές
- Αμαλιάδα: Στα κρατητήρια η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Αντιστάθηκε στη σύλληψή της»
- Μέχρι το 2029 στην Παρί Σεν Ζερμέν ο Χακίμι (pic)
- Ουκρανία: Δυο νεκροί σε πλήγματα της Ρωσίας στη Σούμι – «Τεράστιες εκρήξεις»
- Ώρα δράσης: Το ΠΑΣΟΚ καλείται να μην (ξανά)χαθεί στη μετάφραση και ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει ότι αντέχει