«Μαγκεύει / Ξύνεται» είναι ο τίτλος του άρθρου γνώμης του Γκιουνερί Τζιβάογλου που δημοσιεύεται στην τουρκική Milliyet και αναφέρεται στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

«Στην τηλεόραση, ακόμη και «σοφοί» άνδρες όπως ο κύριος, στρατηγός ε.α. Δρ Ναΐμ Μπαμπούρογλου άρχισαν να λένε ότι «πρέπει να υπάρξουν αντίποινα στην Ελλάδα»» σημειώνει το άρθρο και προσθέτει ότι ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απηύθυνε μια έκκληση προς την Ελλάδα και τις δυνάμεις που βρίσκονται πίσω από αυτήν -στις οποίες η Ελλάδα στηρίζεται- η οποία μπορεί να συνοψιστεί στο «Να είστε συνετοί», αλλά το κύμα πίεσης αυξάνεται σταδιακά στην κοινή γνώμη της Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης: Κέντρο μελετών Αl Jazeera: Η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα οδηγήσει αυτή τη φορά σε πόλεμο;

«Θα σας πνίξουμε»

Όπως αναφέρει το άρθρο στο οποίο ο Τζιβάογλου κάνει χρήση, όπως αναφέρει των απόψεων του τούρκου αντιπτέραρχου ε.α. Ερντογάν Καρακούς:.

««Θα σας πνίξουμε με μια κουταλιά νερό» λέγεται εδώ και χρόνια στην τουρκική πλευρά. Πράγματι, οι συνθήκες ήταν τέτοιες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Τουρκία ήταν «καθαρά» ανώτερη σε αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις. Οι χερσαίες δυνάμεις, από την άλλη πλευρά, είχαν τη συντριπτική υπεροχή να κατέβουν στην Αθήνα σε 24 ή άντε 48 ώρες διασχίζοντας τον Έβρο και μπαίνοντας στη Θράκη.

»Τι έχει αλλάξει στις μέρες μας και γιατί η Ελλάδα ορθώνεται συνεχώς έτσι; Είναι σαν να θέλει να ανάψει το φιτίλι μιας σύγκρουσης.

Οι πληροφορίες

»Να αποτυπώσω τα στοιχεία που αποκαλούμε «ανοικτές πληροφορίες», τις οποίες ο καθένας μπορεί να δει στο διαδίκτυο. Η Τουρκία διαθέτει 47 μαχητικά αεροσκάφη F-4 και 238 F-16.

»29 από αυτά φέρουν δεξαμενές καυσίμων στα φτερά τους.

»Δηλαδή…

»Μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη δεξαμενή καυσίμου για μεγαλύτερες πτήσεις.

»Η Ελλάδα διαθέτει 149 F-16, 35 F-4, 50 (γαλλικά) Mirage και 18 (γαλλικά) Rafale μαχητικά αεροσκάφη.

»Η Τουρκία εξακολουθεί να έχει μια υπεροχή σχεδόν 40 αεροσκαφών. Τα αεροσκάφη και των δύο πλευρών είναι εξοπλισμένα με εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου. Και οι δύο πλευρές διαθέτουν αεροσκάφη ραντάρ.

»Η Ελλάδα διαθέτει περίπου 90 αεροσκάφη με δεξαμενές καυσίμων.

»Δηλαδή…

»Για μεγάλες πτήσεις…

Χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις

»Όσον αφορά τις χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις. Η Τουρκία είναι φυσικά πολύ ανώτερη. Ωστόσο…

»Οι ΗΠΑ έχουν ήδη κατακαθίσει στην Αλεξανδρούπολη με τις τεθωρακισμένες δυνάμεις τους και όλο τον εναέριο και χερσαίο εξοπλισμό. Εάν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις διασχίσουν τον Έβρο, θα αντιμετωπίσουν το φράγμα των αμερικανικών δυνάμεων. Η Ελλάδα έχει επίσης υψώσει τείχος κατά μήκος των συνόρων, υποτίθεται κατά των μεταναστών. Πίσω από το τείχος, έσκαψε χαρακώματα που κυμαίνονται από 7 έως 30 μέτρα. Οι πάσσαλοι στα χαρακώματα έχουν σκοπό να εμποδίσουν τις ερπύστριες των τουρκικών αρμάτων μάχης σε ενδεχόμενη σύγκρουση. Ακόμη και αν αυτά ξεπεραστούν – όπως ανέφερα – οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν επιλέξει πλευρά.

»Το Ναυτικό μας είναι φυσικά πολύ ανώτερο. Ωστόσο…

Ανάγκη εναέριας προστασίας

»Χρειαζόμαστε εναέρια προστασία, που να είναι υπέρ μας στην πράξη και στην περίοδο στην οποία βρισκόμαστε.

»Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης, παρόλο που δεν έχει κανένα δικαίωμα να το κάνει. Κατακάθεται επίσης σε νησίδες που ανήκουν στην Τουρκία ή σε νησίδες χωρίς ιδιοκτήτη. Και το κάνει αυτό απροκάλυπτα εδώ και χρόνια. Είναι ενδιαφέρον ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ μπορούν να κάνουν δηλώσεις όπως «η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου είναι αδιαμφισβήτητη».

Τα εξοπλιστικά

»Η Ελλάδα πραγματοποιεί σοβαρές δαπάνες προκειμένου να μετατρέψει τη – συγκριτικά – δυσμενή για αυτήν κατάσταση στον αέρα σε ευνοϊκή. Σύντομα άλλα 18 αεροσκάφη Rafale θα φτάσουν στις βάσεις τους. Είναι επίσης κοντά στο να παραλάβει περίπου 100 αεροσκάφη F-35 [sic], των οποίων ήμασταν ένας από τους παραγωγούς, αλλά έχουμε παραγκωνιστεί. Η πρώτη παράδοση θα γίνει το 2027.

»Και το πιο σημαντικό, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος βρίσκονται στη διαδικασία σύναψης συμφωνίας με το Ισραήλ για την αγορά «δύο σιδερένιων θόλων». Ο σιδερένιος θόλος είναι ένα τέτοιο σύστημα αεράμυνας που παρέχει σχεδόν 100% προστασία από αεροσκάφη και πυραύλους. Η Αμερική ζήτησε επίσης από το Ισραήλ έναν σιδερένιο θόλο. Πλήρωσε στο Ισραήλ 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος.

»Και…

»Θα πρέπει επίσης να αναφέρω ότι η Ελλάδα έχει στο ενεργητικό της 6 επίγεια αμυντικά συστήματα Patriot – τα οποία οι ΗΠΑ δεν έδωσαν στην Τουρκία. Υπάρχει επίσης ένα ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-300 που δεν έχει τεθεί σε λειτουργία. Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι εκτός από τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης, υπάρχουν επίσης πολλές αμερικανικές βάσεις. Η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται τώρα στη διαδικασία απόκτησης από τις ΗΠΑ των αποτελεσματικών πυραύλων HIMARS που χρησιμοποίησε με επιτυχία η Ουκρανία για να εξαναγκάσει σε υποχώρηση τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Τουρκία

»Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία υλοποιεί ένα σημαντικό στρατηγικό όπλο – συμπεριλαμβανομένου του κινητήρα – ως εκατό τοις εκατό εγχώρια παραγωγή. Μιλάω για το σχέδιο πυραύλων «Kızılelma». Αν τοποθετηθεί σε ένα UCAV, το οποίο θα φτάσει ταχύτητα 1200 χιλιομέτρων την ώρα, το Kızılelma θα είναι ένας «υπερηχητικός πύραυλος με 4 φορές την ταχύτητα του ήχου». Πολύ αποτελεσματικό. Υπάρχει επίσης ένα πρόγραμμα για την εισαγωγή τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών εγχώριας παραγωγής, το οποίο έχει επιταχυνθεί. Η απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon 4,5 γενιάς, που παράγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από πολυεθνική κοινοπραξία, είναι μια επιλογή που συζητείται. Ο λόγος που προτιμούμε τα Eurofighter Typhoon σε σχέση με τα ρωσικά και κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη είναι επειδή πληρούν τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Υποκίνηση από ΗΠΑ και ΕΕ

»Μετά από όλα αυτά, θα ήταν χρήσιμο να σκεφτούμε τι είναι η Ελλάδα που υποκινείται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, και για ποιο σκοπό.

»Η εντύπωσή μου είναι ότι σε μια πιθανή σύγκρουση, ο στόχος είναι «να χτυπηθεί η πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας…».

»Εννοώ…

»Εργοστάσιο αεροσκαφών Εσκίσεχίρ αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, Roketsan, Aselsan, Havelsan, Tübitak, 2 εγκαταστάσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Ικόνιο, εγκαταστάσεις της στην Άγκυρα και στο Εσκίσεχίρ.

»Χρησιμοποίησα τον υπότιτλο «Είναι ένα όνειρο», το διορθώνω. «Είναι ένα ακατέργαστο όνειρο!!!»

»Ωστόσο…

»Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει αυτή τη δηλητηριώδη κλιμάκωση με «διπλωματία εξαναγκασμού» ή ανοίγοντας άλλα σοβαρά χαρτιά πριν δυναμώσει/ή ενισχυθεί από άλλους περαιτέρω η Ελλάδα στον αέρα».