Νικόλαος Ρουσσέν: Ο ήρωας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού
Ο Ρουσσέν φονεύτηκε από πυρά ελλήνων στασιαστών στο λιμένα της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου τον Απρίλιο του 1944
Σήμερα το πρωί, πριν από λίγες μόλις ώρες, έλαβε χώρα η επίσημη τελετή ονοματοδοσίας της πυραυλακάτου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος», παρουσία μάλιστα του πρωθυπουργού της χώρας.
Το εν λόγω σκάφος φέρει ως γνωστόν το όνομα του αειμνήστου υποπλοιάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου, ενός εκ των τριών πεσόντων υπέρ πατρίδος (ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός ήταν οι άλλοι δύο άνδρες του ΠΝ που έχασαν τη ζωή τους) στη θαλάσσια περιοχή των νησίδων Ίμια τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου 1996.
Η πυραυλάκατος «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος» (με διακριτικό P-79) αποτελεί το έβδομο ταχύ περιπολικό κατευθυνομένων βλημάτων (ΤΠΚ) τύπου «Ρουσσέν» (Super Vita) που εντάσσεται στο οπλοστάσιο του Πολεμικού Ναυτικού μας και τίθεται υπό τις διαταγές της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών (ΔΤΣ).
Τα άλλα έξι σκάφη του αυτού τύπου είναι τα εξής: «Υποπλοίαρχος Ρουσσέν» (Ρ-67, παραλαβή 2005), «Υποπλοίαρχος Δανιόλος» (Ρ-68, παραλαβή 2006), «Υποπλοίαρχος Κρυσταλλίδης» (Ρ-69, παραλαβή 2006), «Υποπλοίαρχος Γρηγορόπουλος» (Ρ-70, παραλαβή 2010), «Υποπλοίαρχος Ρίτσος» (P-71, παραλαβή 2015) και «Υποπλοίαρχος Καραθανάσης» (P-78, παραλαβή 2020).
Το παλαιότερο από τα προαναφερθέντα ταχέα περιπολικά κατευθυνομένων βλημάτων (κατ’ επέκταση και η συγκεκριμένη κλάση σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού μας) φέρει το όνομα του υποπλοιάρχου Νικολάου Ρουσσέν, ο οποίος έχασε τη ζωή του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τον Απρίλιο του 1944.
Πηγή: navalanalyses.com
Ο Ρουσσέν είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1913. Εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1929 και αποφοίτησε το 1933 ως μάχιμος σημαιοφόρος.
Το 1937 προήχθη σε ανθυποπλοίαρχο και το 1940 σε υποπλοίαρχο.
Φοίτησε στη Σχολή Υποβρυχίων και έλαβε πτυχίο εξειδίκευσης κυβερνήτη υποβρυχίων. Υπηρέτησε σε πλοία επιφανείας, υποβρύχια και υπηρεσίες ξηράς.
Κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου υπηρέτησε στο υποβρύχιο «Κατσώνης», το οποίο εκτελούσε πολεμικές περιπολίες στην Αδριατική.
Μετά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα και τη μετακίνηση των εναπομεινάντων σκαφών του Ελληνικού Στόλου στη Μέση Ανατολή ο Ρουσσέν υπηρέτησε αρχικά στο θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» και ακολούθως επέστρεψε στο «Κατσώνης».
Στις 10 Οκτωβρίου 1942 ανέλαβε τη διακυβέρνηση του υποβρυχίου «Παπανικολής».
Το εν λόγω υποβρύχιο, γαλλικής σχεδιάσεως και ναυπηγήσεως, είχε παραληφθεί από το Πολεμικό Ναυτικό το 1927 (παροπλίστηκε λόγω παλαιότητας το 1945).
Έδρασε κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκτελώντας συνολικά 14 πολεμικές περιπολίες στην Αδριατική θάλασσα και στο Αιγαίο πέλαγος, από τις 28 Οκτωβρίου 1940 έως τις 13 Οκτωβρίου 1944.
Κατά τη διάρκεια των περιπολιών αυτών βύθισε εχθρικά πλοία συνολικού εκτοπίσματος περίπου 13.000 τόνων.
Τον Απρίλιο του 1944 ο Ρουσσέν φονεύτηκε από πυρά ελλήνων στασιαστών στο λιμένα της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, ενόσω συμμετείχε στην επιχείρηση καταστολής του φιλο-εαμικού κινήματος που είχε ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή και είχε οδηγήσει στην κατάληψη ορισμένων σκαφών του Ελληνικού Στόλου από τα πληρώματά τους.
Ο Ρουσσέν τιμήθηκε με πλήθος διακρίσεων τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας του στα υποβρύχια όσο και μετά θάνατον (όταν και προήχθη σε πλωτάρχη επ’ ανδραγαθία).
Το όνομα του Ρουσσέν δόθηκε τιμητικώς το 1958 σε οχηματαγωγό («Υποπλοίαρχος Ρουσσέν», L-164, παρέμεινε σε υπηρεσία έως το 2001) και το 2005 σε πυραυλάκατο (ΤΠΚ τύπου Super Vita) του Πολεμικού Ναυτικού μας.
*Στην κεντρική φωτογραφία του παρόντος άρθρου, ο Νικόλαος Ρουσσέν (1913-1944).
- Χούπης προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων: Μην λιποτακτήσετε από τα όνειρα σας
- Η Γκουίνεθ Πάλτροου και το μυστικό της αναζωογόνησης
- Το επτά το γνωστό: Αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς δίαιτες
- ΗΠΑ: 3η εκτέλεση με εισπνοή αζώτου στην Αλαμπάμα – Πάσχιζε να αναπνεύσει για αρκετά λεπτά
- Κύπρος: Γεωτρήσεις ξεκινά η ExxonMobil στα οικόπεδα 5 και 10 τον Ιανουάριο
- Αϊτή: Κάλεσε τον γάλλο πρεσβευτή για τις «απαράδεκτες» δηλώσεις Μακρόν περί «ηλίθιων ηγετών»