Nord Stream: Κρίσιμη μέρα η Δευτέρα για το μέλλον της Ευρώπης
Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία είναι πιθανό να καταφέρουν να σταματήσουν τη διαρροή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Σε πανικό βρίσκονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και παράλληλα οι εθνικές οικονομίες μετά τις εξελίξεις στον αγωγό Nord Stream 1 και τη διαρροή μεθανίου που εντοπίστηκε στη Βαλτική Θάλασσα.
Όπως ενημέρωσε η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού, η διαρροή αερίου από τον κατεστραμμένο υποθαλάσσιο αγωγό Nord Stream 1 είναι πιθανό να σταματήσει τη Δευτέρα, σημειώνοντας πως κανείς ακόμα δεν γνωρίζει πώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα.
Ένας εκπρόσωπος της Nord Stream AG τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να δοθούν προβλέψεις για τη μελλοντική λειτουργία του αγωγού μέχρι να εκτιμηθεί η ζημιά.
Παράλληλα, η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια τέτοια αξιολόγηση μόνο αφού καταφέρει να φτάσει στην περιοχή.
«Μέχρι να υπάρξουν κάποια αποτελέσματα από μια εκτίμηση της ζημιάς, δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις. Η εκτίμηση της ζημιάς μπορεί να γίνει επί τόπου μόλις καταφέρουμε να πλησιάσουμε την περιοχή. Αυτή τη στιγμή είναι απαγορευμένη ζώνη», είπε ο εκπρόσωπος της Nord Stream AG.
Παρότι κανένας από τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 δεν χρησιμοποιείτο την ώρα που συνέβησαν οι φερόμενες ως εκρήξεις, ήταν γεμάτοι αέριο που αναβλύζει από τη Βαλτική Θάλασσα μετά τον εντοπισμό των ρωγμών για πρώτη φορά τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου.
Τεράστια κλιματική καταστροφή
Την ίδια ώρα, η πρωτοφανής δολιοφθορά σε αγωγούς του δικτύου Nord Stream στη Βαλτική προκάλεσε τη μακράν τη μεγαλύτερη διαρροή μεθανίου που έχει καταγραφεί ποτέ, ικανή να έχει επιπτώσεις στο παγκόσμιο κλίμα.
Έως και 778 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, του οποίου κύριο συστατικό είναι το μεθάνιο, βρίσκονταν μέσα στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 όταν εμφανίστηκαν οι μυστηριώδεις διαρροές σε τέσσερα διαφορετικά σημεία, σύμφωνα με την επίσημη εκτίμηση της δανικής κυβέρνησης.
Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με περίπου μισό εκατομμύριο τόνους μεθανίου, εκτιμούν ξεχωριστά ο καθένας δύο ερευνητές που κλήθηκαν να κάνουν τους υπολογισμούς για λογαριασμό του Associated Press –ο Ρομπ Τζάκσον του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και ο Ντέιβιντ Χάστινγκς, συνταξιούχος ωκεανογράφος στο Γκέινσβιλ της Φλόριντα.
- Σαουθάμπτον – Λίβερπουλ 2-3: Ανατροπή και στο +8!
- Χαβιέ Μπαρδέμ: «Δεν ήθελα να συναντήσω τους δολοφόνους Μενέντεζ»
- Ο «θαυμασμός» της Μέρκελ για τον Τσίπρα – Τι γράφει για τους Έλληνες πρώην πρωθυπουργούς στα απομνημονεύματά της
- Κλιματική κρίση: Διάχυτη η απογογήτευση μετά την διάσκεψη COP29 – «Καμία χώρα δεν πήρε αυτά που ήθελε»
- Πήρε τον βαθμό στο 90+3′ ο Πανιώνιος (2-2) – Εύκολη νίκη για τον Μακεδονικό (3-1, vids)
- Economist: Τι θα κάνει ο νέος «τσάρος» της αμερικανικής οικονομίας που επέλεξε ο Τραμπ