Nord Stream: Εικόνες από δορυφόρο αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής
Οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream έχουν προκαλέσει μεγάλη οικολογική καταστροφή
- Δημοσκόπηση: Πάνω από τους μισούς Ουκρανούς θέλουν τερματισμό του πολέμου ακόμα και με εδαφικές παραχωρήσεις
- Εκπαιδευτικός έκανε 20 φορές σεξ με 14χρονο μαθητή της - Καταδικάστηκε σε 30 χρόνια
- Ηνωμένο Βασίλειο: Ο δολοφόνος και βιαστής της Louisa Dunne συνελήφθη 57 χρόνια μετά
- Δημήτρης Σούρας: Τι έλεγε για τους ανθρώπους και τον θάνατο ο γνωστός ψυχίατρος
Τεράστιες ποσότητες μεθανίου έχουν απελευθερωθεί από τις πρόσφατες εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, όπως αποκαλύπτουν εικόνες από δορυφόρο.
Αν και δεν έχουν ακριβή νούμερα για τη διαρροή στους αγωγούς Nord Stream, ερευνητές δηλώνουν σίγουροι ότι έχει διαρρεύσει περισσότερο μεθάνιο σε σχέση με ένα ανάλογο περιστατικό που σημειώθηκε πέρσι στον Κόλπο του Μεξικού. Τότε, από μια εγκατάσταση πετρελαίου και αερίου είχαν απελευθερωθεί μέσα σε μόλις 17 μέρες 40.000 τόνοι μεθανίου, ποσό που ισοδυναμεί με το 3% των ετήσιων εκπομπών του Μεξικού σε έναν χρόνο.
🚨#BREAKING: An IMEO analysis of satellite images conducted in a partnership between @UNEP and scientists from Universitat Politècnica de València (@UPV) has detected and confirmed for the first time the large methane leak in the rupture of the Nord Stream natural gas pipeline.🧵 pic.twitter.com/10SAY3N78B
— International Methane Emissions Observatory (@CH4Observatory) September 29, 2022
Υπερθέρμανση του πλανήτη
Το παρατηρητήριο του ΟΗΕ για τις παγκόσμιες εκπομπές μεθανίου, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο της Βαλένθια, σημειώνουν ότι η διαρροή αυτή τη φορά είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Το μεθάνιο, από το οποίο αποτελείται κυρίως το φυσικό αέριο, είναι ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου, 80 φορές πιο δυνητικά «επικίνδυνο» για την υπερθέρμανση του πλανήτη σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα.
Παράλληλα, οι ερευνητές προχώρησαν σε ανάλυση δορυφορικών εικόνων και διαπίστωσαν ότι στις 29 Σεπτεμβρίου η ακτίνα του χαρακτηριστικού κύκλου που σχηματίζει το αέριο που εκλύεται έχει συρρικνωθεί στα 500 μέτρα, σε σχέση με 700 μέτρα που ήταν στις 26 Σεπτεμβρίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις