Δευτέρα 04 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Eurostat: Εκτινάχθηκαν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων

Eurostat: Εκτινάχθηκαν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων

Στοιχεία από την eurostat για το δεύτερο τρίμηνο του 2022

Αναστάτωση στις παγκόσμιες γεωργικές αγορές του 2022 έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εκτινάσσοντας την μέση τιμή των εισροών στη γεωργία μεταξύ του 2ου τριμήνου του 2021 και του 2ου τριμήνου του 2022 κατά 36%. Η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών, καλαμποκιού, ελαιόσπορων (ιδιαίτερα ηλίανθων) και λιπασμάτων μέχρι την έναρξη του πολέμου.

Επιπλέον, οι ενέργειες για τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έχουν αυξήσει τις τιμές στην ενέργεια. Όλα αυτά συνέβαλαν στην απότομη αύξηση των τιμών για βασικά αγροτικά προϊόντα και εισροές, όπως δείχνουν τα νέα στοιχεία της Eurostat.

Διαβάστε επίσης: Συμβούλιο Γεωργίας: Ο αντίκτυπος του πολέμου στις τιμές των εισροών και της ενέργειας

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της eurostat, μεταξύ του 2ου τριμήνου του 2021 και του 2ου τριμήνου του 2022, η μέση τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών που  χρησιμοποιούνται στη γεωργία (δηλ. εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις) εκτινάχθηκε κατά 36%. Σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν και στις τιμές των λιπασμάτων και των βελτιωτικών εδάφους (+116%) καθώς και στην ενέργεια και τα λιπαντικά (+61%).

Την ίδια περίοδο, η μέση τιμή των αγροτικών προϊόντων στο σύνολό της (παραγωγή) επίσης αυξήθηκε απότομα κατά 25%. Ιδιαίτερα απότομες αυξήσεις σημειώθηκαν στα δημητριακά (+68%), στους ελαιούχους σπόρους και στα ελαιώδη φρούτα (+59%) και στα αυγά (+45%).

Σε κάθε κράτος μέλος, η μέση τιμή και των δύο εισροών που δεν σχετίζονται με τις επενδύσεις και τη γεωργική παραγωγή αυξήθηκε μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2021 και του δεύτερου τριμήνου του 2022.

Οι πιο απότομοι ρυθμοί αύξησης της μέσης τιμής της γεωργικής παραγωγής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου παρατηρήθηκαν στη Λιθουανία (+65%), στην Εσθονία (+53%) και στην Ουγγαρία (+43%). Τα μικρότερα ποσοστά αύξησης παρατηρήθηκαν στη Δανία (+7%), στη Μάλτα και στην Πορτογαλία (+12%).

Οι πιο απότομοι ρυθμοί αύξησης της μέσης τιμής των εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις καταγράφηκαν στη Λιθουανία (+91%), στη Λετονία (+62%) και στην Κροατία (+50%).

Γερμανικές αποζημιώσεις

Γερμανικές αποζημιώσεις: Κάποια στιγμή, στο μέλλον, ίσως…

Η Γερμανία θεωρεί λήξαν το θέμα για τις αποζημιώσεις που οφείλει στην Ελλάδα για τις θηριωδίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά παραπέμπει το θέμα στις καλένδες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 04 Νοεμβρίου 2024