Bitcoin: Περισσότερο ψηφιακό πετρέλαιο, παρά ψηφιακός χρυσός
Κάθε νέο bitcoin είχε ως αποτέλεσμα 11.314 δολάρια σε κλιματικές ζημιές
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Μετά τα εντυπωσιακά ράλι που κατέγραψε προ μηνών, κάποιοι χαρακτήρισαν το Bitcoin ως τον νέο ψηφιακό χρυσό, ωστόσο μοιάζει περισσότερο με «ψηφιακό αργό πετρέλαιο» εξαιτίας της σημαντικής του επίπτωσης στο περιβάλλον.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature, η εξόρυξη Bitcoin το 2020 κατανάλωσε 7,8% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ολόκληρη τη χώρα της Αυστρίας και 55,8% περισσότερο από όλη την Πορτογαλία.
Η μελέτη αναφέρει ότι το 2021, κάθε νέο bitcoin είχε ως αποτέλεσμα 11.314 δολάρια σε κλιματικές ζημιές κατά μέσο όρο, με τη συνολική ζημιά όλων των κερμάτων που εξορύχθηκαν εκείνο το έτος να ξεπερνά τα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Συνολικά, κάθε 1 δολάριο στην αγοραία αξία του Bitcoin ήταν υπεύθυνο για 0,35 δολάρια σε παγκόσμιες κλιματικές ζημιές από το 2016 έως το 2021. Όσον αφορά την αγοραία αξία, αυτή εμπίπτει στο εύρος μεταξύ της παραγωγής βοείου κρέατος και του αργού πετρελαίου που καίγεται ως βενζίνη.
Ολοένα και μεγαλύτερη ζημιά
Οι ερευνητές είπαν επίσης ότι καθώς η βιομηχανία ωριμάζει, κάθε νέο Bitcoin που εξορύσσεται προκαλεί ολοένα και μεγαλύτερη ζημιά στο κλίμα. Το 2020-2021, κάθε 1 δολάριο αξίας bitcoin προκάλεσε 0,58 δολάρια σε κλιματική ζημιά.
Οι συντάκτες της έρευνας εξήγησαν ότι η αυξημένη χρήση ενέργειας οφείλεται εν μέρει στον ανταγωνισμό των εξορυκτών Bitcoin με αυξανόμενη υπολογιστική ισχύ.
Εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη Bitcoin προέρχεται από μη ανανεώσιμες πηγές.
Η μελέτη προειδοποιεί ότι ακόμη και αν οι ανθρακωρύχοι αύξαναν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 50%, η εξόρυξη θα εξακολουθούσε να προκαλεί «μεγάλες και αυξανόμενες κλιματικές ζημιές». Μόνο εάν η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές τροφοδοτούσε το 89% της εξόρυξης Bitcoin, θα μπορούσε η κλιματική ζημιά να γίνει παρόμοια, σε σχετικούς οικονομικούς όρους, με αυτή της εξόρυξης χρυσού.
Πηγή: OT
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις