ΕΦΕΤ: Το κόστος των τροφίμων απασχολεί τους Ευρωπαίους
Αναφορικά με τους Έλληνες, η έρευνα έδειξε ότι το κόστος των τροφίμων απασχολεί τους Έλληνες σε μεγάλο ποσοστό (70%), καθιστώντας το τον κύριο παράγοντα που επηρεάζει τις αποφάσεις για την αγορά τροφίμων, ακολουθούμενο από την ασφάλεια των τροφίμων (65%) και την περιεκτικότητα σε θρεπτικές ουσίες (50%).
Στο κόστος των τροφίμων εστιάζουν περισσότερο οι Ευρωπαίοι σήμερα απ’ ό,τι πριν από μερικά χρόνια, με αποτέλεσμα να αποτελεί κύριο παράγοντα επιρροής της αγοράς τροφίμων, ακολουθούμενο από την γεύση.
Παράλληλα, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, σχεδόν οι μισοί θεωρούν την ασφάλεια των τροφίμων εξίσου σημαντική και το 41% των πολιτών της ΕΕ θεωρούν δεδομένο ότι τα τρόφιμα που αγοράζουν είναι ασφαλή.
Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από το ειδικό ευρωβαρόμετρο του 2022 για την ασφάλεια των τροφίμων στην ΕΕ (η τέταρτη αντίστοιχη έρευνα από το 2005). Με βάση συνεντεύξεις με 27.000 άτομα σε ολόκληρη την ΕΕ, η έρευνα παρουσιάζει μια εικόνα του τρόπου με τον οποίο οι Ευρωπαίοι επιλέγουν τα τρόφιμα, της ευαισθητοποίησής τους για την ασφάλεια των τροφίμων και των ανησυχιών τους και ποιον εμπιστεύονται για πληροφορίες σχετικά με θέματα ασφάλειας των τροφίμων.
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) Bernhard Url, τα γεγονότα της τελευταίας τριετίας μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η παγκόσμια πανδημία και το ξέσπασμα του πολέμου στην Ευρώπη, είχαν και έχουν δραματικές συνέπειες και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι για πολλούς Ευρωπαίους, η αύξηση του κόστους ζωής επηρεάζει περισσότερο από πριν τις διατροφικές τους επιλογές. Από την άλλη πλευρά, η ασφάλεια των τροφίμων παραμένει σημαντική για πολλούς πολίτες της ΕΕ και είναι ενθαρρυντικό ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς ενδιαφέρονται για την υγιεινή διατροφή όσο και για τους κινδύνους για τα τρόφιμα.
Σημειώνεται ότι αυτή η έρευνα, η οποία αποτελεί το τελευταίο στιγμιότυπο των απόψεων των πολιτών, έρχεται σε μια περίοδο όπου το σύστημα ασφάλειας των τροφίμων της ΕΕ, η EFSA και οι οργανισμοί ασφάλειας των τροφίμων σε αρκετά κράτη μέλη γιορτάζουν τα 20 χρόνια από την ίδρυσή τους. Δημιουργήθηκαν το 2002 (αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα ο ΕΦΕΤ λειτουργεί από το 2000), για να δώσουν στην ασφάλεια των τροφίμων στην Ευρώπη μια ενισχυμένη επιστημονική βάση, εναρμονισμένους κανόνες και να ενισχύσουν τη συνεργασία σε ολόκληρη την ήπειρο.
Τι έδειξε η έρευνα για την Ελλάδα
Αναφορικά με τους Έλληνες, η έρευνα έδειξε ότι το κόστος των τροφίμων απασχολεί τους Έλληνες σε μεγάλο ποσοστό (70%), καθιστώντας το τον κύριο παράγοντα που επηρεάζει τις αποφάσεις για την αγορά τροφίμων, ακολουθούμενο από την ασφάλεια των τροφίμων (65%) και την περιεκτικότητα σε θρεπτικές ουσίες (50%).
Σχεδόν το σύνολο των ερωτηθέντων (99%) ενδιαφέρεται για τα θέματα ασφάλειας τροφίμων. Επίσης, είναι πιθανό να έχουν ακούσει για τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα (86%), τα πρόσθετα στα τρόφιμα ή τα ποτά (81%), τις τροφικές δηλητηριάσεις από φαγητό, ποτό που έχει μολυνθεί από βακτήρια, ιούς και παράσιτα (75%), τις ασθένειες που εντοπίζονται στα ζώα (73%) ή τα κατάλοιπα, αντιβιοτικών, ορμονών ή στεροειδών στο κρέας (72%).
Τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα (69%) και τα πρόσθετα όπως χρωστικές ουσίες, συντηρητικά ή αρωματικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα ή ποτά (54%) βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των ανησυχιών που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων μεταξύ των Ελλήνων. Λιγότεροι άνθρωποι ανησυχούσαν για τα μικροπλαστικά που εντοπίζονται στα τρόφιμα (12%) και τη καλή μεταχείριση των ζώων εκτροφής (10%). Σημειώνεται ότι το 59% των ερωτηθέντων νοιάζονται εξίσου για την υγιεινή διατροφή και για τους κινδύνους από τα τρόφιμα.
Περίπου 7 στους 10 (66%) αναφέρουν την οικογένεια, τους φίλους, τους γείτονες ή τους συναδέλφους τους ως μία από τις κύριες πηγές πληροφοριών τους σχετικά με τους κινδύνους για τα τρόφιμα, ακολουθούμενη από την τηλεόραση (65%) και τις μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο (49%).
Τους γιατρούς εμπιστεύονται 9 στους 10 ερωτηθέντες (94%) και τους πανεπιστημιακούς/επιστήμονες δημόσιων φορέων (93%) για πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους για τα τρόφιμα.
Πηγή: ΑΜΠΕ
- Διαγραφή Σαμαρά: Mπορεί να ρίξει την κυβέρνηση; – Η απάντηση στα σενάρια για πρόωρες εκλογές και το νέο κόμμα
- Γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη: Ξεκινά η δίκη για το έγκλημα με θύμα 41χρονη έγκυο
- Στη Σορβόνη με το μουσείο Τσιτσάνη τα ελληνικά δημοτικά τραγούδια και η παράδοση του Κλοντ Φοριέλ
- Ο Ρεχάγκελ, η μεγάλη νίκη του Ιβάν, ο Μουζακίτης και πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου
- Οικογένεια Μπουτάρη: Ο «Μύθος» και ο «Κυρ – Γιάννης» – 145 χρόνια συνώνυμο του κρασιού
- Οι ειδήσεις που πρέπει να ξέρεις από το in [Βίντεο]