Χολέρα: Αυξήθηκαν οι επιδημίες και ο αριθμός θανάτων παγκοσμίως – Τι λέει ο ΠΟΥ
Στη Συρία έχουν πεθάνει 33 άτομα από χολέρα ενώ υπάρχει ο κίνδυνος η επιδημία να επεκταθεί σε γειτονικές χώρες
Αύξηση σημείωσαν φέτος τα κρούσματα χολέρας στον κόσμο, κυρίως σε περιοχές που πλήττονται από τη φτώχεια και τις συγκρούσεις, με 26 χώρες να έχουν ήδη ανακοινώσει επιδημίες στο έδαφός τους και τον αριθμό των θανάτων να αυξάνεται ραγδαία, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Στη διάρκεια μιας συνηθισμένης χρονιάς καταγράφονται επιδημίες χολέρας σε λιγότερες από 20 χώρες. «Έπειτα από χρόνια που ο αριθμός τους μειωνόταν, το προηγούμενο έτος παρατηρήσαμε ανησυχητική αύξηση των επιδημιών χολέρας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Φιλίπ Μπαρμπόζα επικεφαλής της ομάδας του ΠΟΥ για τη χολέρα.
Το μέσο ποσοστό θνητότητας μέχρι στιγμής φέτος έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας και κυμαίνεται πλέον γύρω στο 3% στην Αφρική, πρόσθεσε.
Αν και οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα, η χολέρα μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο μέσα σε μερικές ώρες χωρίς θεραπεία.
Οι χώρες που έχουν πρόβλημα
Επιδημία χολέρας στη Συρία έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 33 ανθρώπων, ενώ υπάρχει φόβος ότι θα εξαπλωθεί στις γειτονικές χώρες αλλά και στους καταυλισμούς των εκτοπισμένων όπου οι άνθρωποι ζουν σε συνθήκες συνωστισμού.
Ο Μπαρμπόζα επίσης εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιδημίες χολέρας στο Κέρας της Αφρικής και σε περιοχές της Ασίας, περιλαμβανομένου του Πακιστάν που έχει πληγεί από καταστροφικές πλημμύρες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο μερικά εκατομμύρια δόσεις εμβολίων είναι διαθέσιμα για χρήση μέχρι το τέλος του έτους, κάνοντας λόγο για έλλειψη παρασκευαστών μεταξύ των διαφόρων προβλημάτων που υπάρχουν.
Τι ισχύει με τα εμβόλια
Ο ΠΟΥ διαθέτει ένα απόθεμα εμβολίων χολέρας για έκτακτες ανάγκες.
«Οπότε είναι πολύ ξεκάθαρο ότι δεν διαθέτουμε επαρκή εμβόλια για να αντιμετωπίσουμε τις οξείες επιδημίες και ακόμη λιγότερο για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε προληπτικές εκστρατείες εμβολιασμού οι οποίες θα αποτελούσαν ένα μέσο για να μειωθεί ο κίνδυνος για πολλές χώρες», τόνισε.
Ο Μπαρμπόζα δήλωσε ότι δεν υπάρχει συνολική εκτίμηση για τα κρούσματα χολέρας παγκοσμίως διότι οι χώρες έχουν διαφορετικά συστήματα παρακολούθησης της ασθένειας.
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια